Basın İlan Kurumu'ndan Cumhuriyet, Sözcü ve BirGün’e ilan kesme cezası
Basın İlan Kurumu (BİK) Cumhuriyet, Sözcü ve BirGün’e ilan kesme cezası verdi. BİK'in 2019 yılındaki yönetim kurulu toplantısında verdiği ilan kesme cezaları ise bu ay BirGün’e uygulanmaya başladı.
Resmi ilanların basına adil olarak dağıtılması amacıyla kurulan Basın İlan Kurumu (BİK) Cumhuriyet, Sözcü ve BirGün’e ilan kesme cezası yağdırmaya devam ediyor.
Birgün'de yer alan habere göre; BİK bu cezalarla muhalif basını, gelirlerine darbe vurarak ekonomik kıskaca almayı hedefliyor.
BİK'in 2019 yılındaki yönetim kurulu toplantısında verdiği ilan kesme cezaları bu ay BirGün’e uygulanmaya başladı. BİK, BirGün’e sadece bu ay tam 22 gün ilan kesme cezası uyguladı.
74 GÜNLÜK CEZA
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya da Cumhuriyet’e 74 günlük resmi ilan cezası verildiğini duyurdu. Küçükkaya karara “Türk basın tarihine kara bir leke” diyerek isyan etti.
Geçen yıl uygulanan resmi ilan kısıtlamasıyla birlikte Cumhuriyet’e yönelik cezanın toplamı 129 güne ulaştı. BİK, Saygı Öztürk’ün AKP’li Ali Ayvazoğlu’nun kamudaki yükselişiyle ilgili yazıları nedeniyle Sözcü gazetesine resmi ilan ve reklamların 4 gün süreyle kesilmesi cezası verdi.
BİK'in, iki mahkemenin Öztürk'ün yazılarını “Basın özgürlüğü” kapsamında değerlendirerek davayı reddetmesine rağmen ceza uyguladığı açıklandı. Öte yandan 2019'dan bu yana, Sözcü'ye 23 gün, Korkusuz'a da 39 gün ilan kesme cezası verildi. Aynı dönemde ceza miktarı da 1 milyon 200 bin lirayı geçti.
2019’DAN BERİ CEZALILAR
Evrensel gazetesi de Eylül 2019’dan bu yana Basın İlan Kurumu’ndan ilan alamıyor. Bu kesinti uzun süre devam edecek. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in hazırladığı rapora göre, sadece 2020 yılında gazetelere 803 gün ilan kesme cezası uygulandı. Çakırözer bu işlemleri “ilan ambargosu” olarak niteledi, gazetelere şikayet olmadan başlatılan soruşturmalar sonucunda verilen cezaların hiç görülmediği kadar arttığına dikkat çekti. Çakırözer “Gerçekleri yazan haberlere tahammül yok.
Basın İlan Kurumu ‘Basın İnfaz Kurumu' oldu. Resmi ilan gücünü, yani para gücünü elinde tutan ve iktidar tarafından oluşturulan bir kurumun haber içeriklerinde etik denetim yapması doğru değil. Bu cezalar basın özgürlüğünü tehdit etmekte. Bu haksız cezalar ortadan kaldırılsın ya da cezalar mahkeme kararına bağlansın” dedi.