BDDK'ya geniş yetkiler TBMM'de! 'Tasfiyeye neden olabilir'

Abone ol

AKP’li milletvekillerinin hazırladığı ve Sanayi, Ticaret, Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi tüm itirazlara rağmen görüşülecek.

İhlas Holding, Yimpaş ve Çiftlik Bank gibi faizsiz kredi, yüksek kazanç vaatleriyle yurttaşların manevi duygularını sömürerek milyarlarca TL’yi iç eden şirketlerden hesap soramayan AKP, şimdi bu tür girişimlere "denetim" adı altında yasal altyapı hazırlıyor.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; AKP’li milletvekillerinin hazırladığı ve Sanayi, Ticaret, Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bu hafta başlayacak.

“Faktoring şirketlerine yatırılan paraları güvence altına alma” ve “faizsiz kredi, konut, araç” vurgularıyla hazırlanan kanun teklifi ile dini duyguları ön plana çıkararak çeşitli işlemlere imza atan şirketler, resmi statüye kavuşacak. Bu şirketler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından muhatap olarak kabul edilecek. Teklifle finansman ve faktoring şirketlerinin yöneticilerinin çeşitli usulsüz işlemlerinin hapisle cezalandırılması öngörülüyor. Ayrıca BDDK’nin yeşil sermaye olarak bilinen şirketlerin de arasında bulunduğu finansman şirketlerini resmen tanımasına, denetlemesine, gerektiğinde yönetici atamasına yönelik hükümler de düzenlendi. Ancak şirketlerin topladıkları paraları, kamu veya özel fonlarda kullanılmasını sınırlayan bir düzenlemeye yer verilmedi.

BDDK’YE GENİŞ YETKİLER

Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, BDDK, çeşitli gerekçelerle Bilgi Teknolojileri Kurumu’na talimat verebilecek ve yalnızca mahkemelerin kullandığı, “erişim engelleme” yetkisine ortak olabilecek. BDDK ayrıca şirketlerin tasfiyeleri ile ilgili karara imza atıp tasfiye sürecinde şirketlere yönetici atayabilecek. Kayyum yöneticiler, tasfiye sürecindeki iş ve işlemlerinden dolayı suçlanamayacak.

İSTİSMARCILARA ALAN

HDP’nin Sanayi, Ticaret, Teknoloji Komisyonu üyesi milletvekilleri de hazırladıkları muhalefet şerhinde teklife karşı çıktı. Özellikle dindar yurttaşların duygularını istismar eden şirketler için yeni bir alan açıldığı ifade edilen muhalefet şerhinde, “Yoksulluk ve din üzerinden toplumun duyguları kullanılarak yurttaşların borçlandırılması anlayışının vücut bulduğu bu sistem, birçok açıdan ortaya çıkan sorulara cevap vermeksizin kanunlaştırılmaktadır. Bu teklif ile iktidar, yurttaşları doğrudan korumak yerine dolaylı olarak şirketler üzerinden geniş yetkiler elde ederek, kendi inisiyatifine almak suretiyle kontrol tercih etmiş durumdadır” dendi.

BDDK TASFİYE EDEBİLECEK

CHP ise muhalefet şerhinde BDDK’ye verilmek istenen yetkilere karşı çıktı. BDDK’nin şirketlerin tasfiyesine karar vermesinin son derece tehlikeli bir uygulama olduğu kaydedilen şerhte, şu ifadelere yer verildi:

“Getirilen tedbirlerde ölçülülük, belirlilik, yasallık ilkelerinin gözetilmesinde yarar vardır. Aksi halde, konut finansmanı ve tasarruflarını düzenleyen norm, zaten siyasallaşmış bir kurulun oy çoğunluğuyla, şirketin ‘mali dengesi’ni yönetemediği gerekçesine sığınılarak tasfiyesine neden olabilir.”

Nagehan Alçı, tarihe dikkat çekti: Erdoğan'ın Berat Albayrak konuşmasının zamanlaması tesadüf değildi Siyaset Hande Fırat kulislerde konuşulanları yazdı: 'Erdoğan kabinede değişiklik yapacak' Siyaset Meral Akşener'den AKP'li Özlem Zengin'e tepki: Tecavüze uğrayan kadınlar için başvuru süresi mi var? Siyaset AKP İstanbul'da kritik görev değişiminde 'Berat Albayrak' iddiası Siyaset