Berat Albayrak 'Dolarla mı maaş alıyorsunuz?' dedi, sosyal medya karıştı

Abone ol

Berat Albayrak'tan "Kur artışı nedeniyle endişelenmeli miyiz" diyen Ahmet Hakan'a: Öncelikle onu sorayım. Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz mu var? Dolarla işiniz var mı? Türkiye, kur algısıyla ekonomiyi ölçme konusunda bir psikolojiye girmiş.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk’te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kurdaki dalgalanmalarla ilgili, ‘Bu fırtına bizi etkiliyor mu? Dolar yükselince telaşlanıyorum; endişelenmeli miyiz?’ sorusuna Albayrak, “Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz mu var? Dolarla bir işiniz var mı?” diye sordu ve şunları söyledi;

*Türkiye 80’li yıllardan itibaren serbest piyasa ekonomisine geçtiğinden beri bir kur algısıyla ekonomiyi ölçmeye yönelik bir psikolojik iklime girmiş. Bunun eski dönemlere kıyasla bugün çok daha az etkilediği bir süreçteyiz.

*Eskiden daha fazla etkiliyordu kur sistemi, Türkiye’nin kırılganlıklarının kurla ilişkili olanları. Zaten bunu daha az etkilesin diye Türkiye’de ekonomik bir dönüşüm var.

*Kurdaki hareketlilik işte 20 kuruş çıktı, 10 kuruş indi, 30 kuruş çıktı, 20 kuruş indi…Veya sokakta konuşulan hep bugünkü seviyeler…

*İki sene önce de bu düzeydeydi. Hatırlıyor musunuz 2018’de bu seviyelerdeydi dolar aya çıkacak deniliyordu falan. Düştü. Sonra bir çıktı tekrar, sonra bir daha indi…

Bakan’ın dün geceki açıklamaları sabah saat 08:30 itibarıyla #dolarla etiketi ile Twitter’da en çok konuşulan konu.

“DÜNYA TARİHİNİN EN BÜYÜK EKONOMİK KRİZİ”

‘Siz Türk ekonomisi ayaklarını artık yere sağlam basıyor, doların iniş çıkışlarına eskisi kadar aldırış etmememiz gerekir mi diyorsunuz?’ sorusuna Albayrak, “Kesinlikle tam da bunu söylüyorum” yanıtını verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü;

*2 sene öncesine göre bugün içinden geçtiğimiz dönemde Türkiye ekonomisi, bu anlamda kırılganlıklarına göre çok daha güçlü. Hem de öyle bir dönemde ki, dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor.

*Türkiye, dünyadaki bütün ülkelere kıyasla en az etkilenen ülkelerden bir tanesi. Borsa performansında Türkiye pozitif ayrışıyor. Birçok ülkenin borsa performansı yüzde 20’ler, yüzde 30’lar, küçülmeler yaşamış…

*Türkiye performans açısından borsa itibarıyla daya iyi bir noktada. Gelişmekte olan ülkelerin kur performansına mesela bakalım. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler sınıfında Güney Afrika, Brezilya, Rusya, Meksika ve benzeri birçok ülke var.

*Yüzde 30’lar, 25’ler, 20’ler, 15’ler… Birçoğu para birimlerinde değer kaybetmiş.Türkiye yüzde 18, 19 etkilenmiş.

“TÜRKİYE EN AZ ETKİLENEN ÜLKELERDEN OLACAK”

* Türkiye bu noktada en az etkilenen ülkelerden bir tanesi. Borsa performansın bir çok ülkede küçülme ve düşme yaşamış, Türkiye daha iyi noktada. Güney Afrika, Brezilya, Meksika yüzde 20-25 para birimlerinde değer kaybetmiş. Etkilenmiş. Türkiye yüzde 17-18 etkilenmiş.

*Büyüme rakamları açıklandı. ABD yüzde 33, Avrupa yüzde 15'lerde daralma yaşadı. Türkiye yine en az etkilenen ülkelerden olacak. Biz normalleşme sürecinde girdiğimizde en çabuk toparlanan ülke olacağız

“İKİNCİ ÇEYREK POZİTİF OLACAK”

*Aylardır küresel iklimde muazzam bir fırtına kopmuş durumda. Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak.

“KRİZDEN ÇOK LOBİLERİYLE UĞRAŞIYORUZ”

*Türkiye'de finansal ekonomi anlamında çok güçlü temeller üzerine oturacak bir ekonomi oluşturmamız lazım. Dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor. Krizlerden çok kriz lobileriyle uğraşıyoruz.

“VATANDAŞIN BÖYLE BİR DERDİ YOK”

‘Kurdaki yükseliş sizi büyük bir telaşa sürüklüyor mu? Son birkaç gündeki dalgalanma sizi telaşlandırdı mı?’ sorusuna Albayrak, şöyle yanıt verdi:

*2018’de geldik. Tweet’ler atıldı, yaptırımlar açıklandı, şu veya bu oldu…Türkiye kırılganlıkları noktasında kur bir zıpladı. Sonra bazı adımlar attık kur tekrar 7’lerden 6’lara, 5’lere indi. Sonra bir süreç yaşadık tekrardan 6’lara çıktı.

*Kriz döneminde, pandemi döneminde tekrar bir 7’lere çıktı, sonra tekrar 6’lara indi. Şimdi son 1 aylık süreçte 6’lardan 7’lere çıktı. İner, çıkar. Burada esas konu şu; finansal güvenlik noktasında, ekonomik altyapı noktasında Türkiye tüm bu dalgalanmaları kontrollü bir şekilde yönetip yönetemediğidir. Bu anlamda Türkiye çok güçlü bir altyapıya sahip.

*Önemli olan kurun seviyesi değil rekabetçi olup olmamasıdır. Türkiye tarihinde ilk defa rekabetçi bir kur düzeyiyle, ekonomisini dönüştürecek bir yapıya da kavuştu.

*Adam şikayet ediyor ‘Yahu kur böyle oldu’ diye. Şikayet edenlere bakıyorsunuz, ‘Niye Mercedes, BMW pahalandı, yurt dışına gidiyordum eskiden çok ucuza seyahatler yapıyordum, pahalandı.’ Vatandaşın böyle bir derdi yok senin böyle bir derdin var. Demek ki sen dert ediyorsun.

*Biz tam tersine diyoruz ki, turizmin gelmesi için, ihracatçı için benim para birimim daha cazip, daha rekabetçi olsun. O dönemler bitti. Bir ara ‘bir lira, bir dolarcılar’ vardı. Matematiğe aykırıdır. Bugün bu eleştirileri yapanların birçoğu reel iktisat noktasında bu eleştirilerin hiçbirini de yapmayan insanlar.

'ÇOKOMELLİ MESAJ VERECEĞİM'

İstanbul'daki arkadaşlarımız o kadar çalışıyorlar ki… Yeni dönem alımlarımız bu yıl önümüzdeki yıl sadece Ankara'ya değil, İstanbul'a da alacağız. Finans merkezi de tamamlandığında yerli yabancı birçok istihdam sağlayacağız. 4 bir tarafından vatani görevini yapan bu bilinçle bir ekip kuruyoruz. Gençlerle ilgili demin söylediğimiz umutsuz olmayın. 1 milyon yazılım projemizde 650 bine yakın kayıtlı gencimiz var. 300 bine yakın CV doldurmuş durumda. Gençlere güzel mesaj vereceğim. Çokomelli mesaj vereceğim. Ben çocukluğumda en çok Çokomel ve Eti Puf'u severdim. Çok güzel mesaj vereceğim. 300 bini bulmuş. Herhalde RTÜK ceza kesmez.

Sendikaya üye olan 31 işçinin işine son verildi Ekonomi Altın düşüşte... Yatırımcı dolara yönelebilir Ekonomi Kredi çekecekler dikkat! Merkez Bankası'ndan sonra bankalar da harekete geçti Ekonomi Rekabet Kurumu'ndan otomotiv şirketlerine soruşturma Ekonomi