'Bergama'da RES için aceleniz nedir?'
“Kurulacak RES için nasıl bir aciliyet yaşanmaktadır? Acil kamulaştırma yapılan parsellerde RES için çevre uyumuna bakılmış mıdır?”
CHP’li Polat, İzmir’in Bergama ilçesi Koyuneli Mahallesi’nde kurulacak Ovacık Rüzgar Santrali (RES) için yapılan acil kamulaştırmayı TBMM gündemine taşıdı.
RES nedeniyle bölgede ağaç kesimi yapılıp yapılmayacağının açıklanmasını isteyen Polat, “İzmir’in rüzgar enerjisi üretiminde birinci sırada yer almasına neden olan kapasite artırımının bölge tarımına verdiği zarar ne kadardır? Tarımsal alanları yok ederek elde edilen rüzgar enerjisinin, tarım alanlarından elde edilen girdi ile kıyaslandığında ülke ekonomisi için avantajları ve dezavantajları nelerdir?” sorularını yöneltti.
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’in Bergama İlçesi Koyuneli Mahallesi’nde kurulması planlanan ve bölge halkını tedirgin eden Ovacık Rüzgar Santrali için yapılan acil kamulaştırmayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. RES nedeniyle bölgede geçimini çam fıstığı üretiminden sağlayan halkın tedirgin olduğunu ifade eden Polat, “Kurulacak RES için nasıl bir aciliyet yaşanmaktadır? Acil kamulaştırma yapılan parsellerde RES için çevre uyumuna bakılmış mıdır? RES içn ağaç kesimi yapılacak mıdır? İzmir’in rüzgar enerjisi üretiminde birinci sırada yer almasına neden olan kapasite artırımının bölge tarımına verdiği zarar ne kadardır?” sorularını yöneltti.
KOYUNELİ MAHALLESİ’NDEKİ HALK TEDİRGİN
CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle ilgili verdiği soru önergesinde, 23.10.2018 tarihli ve 222 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ekinde, İzmir’in Bergama ilçesi Koyuneli Mahallesi’nde, “İzmir ilinde tesis edilecek Ovacık Rüzgar Santralinin yapımı amacıyla ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildiğini anımsattı. Kamulaştırılacak yerlerin Koyuneli Mahallesi; Ada No: 138, Parsel No: 10,14 ve ayrıca Ada No: 242, Parsel No: 1,2 ile gösterildiğini ifade eden Polat, şöyle devam etti:
“Koyuneli Mahallesi’nde yaşayan halk, hayata geçirilmek istenen RES nedeniyle büyük tedirginlik yaşamaktadır. Daha önce Bergama Atçılar Mahallesi’nde RES’e bağlı yüksek gerilim hattı kabloları nedeniyle çam fıstığı ağaçlarının kesilmesi nedeniyle çam fıstığı üretimi yapan halk büyük mağduriyet yaşamıştır. Bu durum, Koyuneli Mahallesi sakinlerini de tedirgin etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynağı olan RES’lerin doğa fizibiliteleri yeterince yapılmadığı için doğal yaşama zarar vermektedir. RES’ler kurulduğu birçok yerde yaşam alanlarına, tarım üretim alanlarına ve endemik bitki türlerine zarar vermektedir. Koyuneli Mahallesi’nde çam fıstığı, zeytin gibi tarımsal ürün üreticileri gelecek kaygısı yaşamaktadır. Daha önce İzmir ve başka bölgelerde yaşanan mağduriyetlerin yeniden yaşanması gündemdedir.”
“NASIL BİR ACİLİYET YAŞANIYOR?”
Acil kamulaştırma yapılan parsellerde RES için çevre uyumuna bakılıp bakılmadığını soran Polat, bakılmadıysa bunun gerekçesinin açıklanmasını istedi. Polat, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27’nci maddesinin “Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aciliyetine Cumhurbaşkanınca karar verilen hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasını” içerdiğini anımsatan Polat, “Bu kapsamda kurulacak RES için nasıl bir aciliyet yaşanmaktadır?” diye sordu.
“RES KURULUMU İÇİN ÇAM FISTIĞI AĞAÇLARI KESİLECEK Mİ?”
CHP’li Polat, Bergama RES Kapasite Artışı Projesi ile konutların 150 metre yakınına kadar türbin kurulumunun planlandığını hatırlatarak, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Yaşam alanlarının içinde kurulmakta olan RES türbinlerinin insan sağlığına etkileri araştırılmış mıdır?
-Çam fıstığı üretimiyle ünlü olan bölgede RES kurulumu sonucunda ağaç kesimi yapılması planlanmaktadır? Planlanıyorsa kaç ağacın kesilmesi öngörülmektedir? Bu nedenle üretimle uğraşan halkın zararı dikkate alınmış mıdır?
-Kurulacak RES için bölgede hangi önlemler alınmıştır? Tahrip edilecek tarım alanı ve doğal alanların büyüklüğü ne kadardır?
“BÖLGE TARIMINA ZARARI NE KADAR?”
-İzmir’in rüzgar enerjisi üretiminde birinci sırada yer almasına neden olan kapasite artırımının bölge tarımına verdiği zarar ne kadardır? Tarımsal alanları yok ederek elde edilen rüzgar enerjisinin, tarım alanlarından elde edilen girdi ile kıyaslandığında ülke ekonomisi için avantajları ve dezavantajları nelerdir?
-RES’lerin kurulduğu bölgede nesli tükenmekte olan hayvanlar ve endemik bitki türleri var mıdır? Varsa bunlar hangileridir? Bu türlerin kurtarılması için yapılan çalışmalar nelerdir?
-İzmir’de yapılmış ya da yapılacak olan RES’lerden SİT ya da Özel Çevre Koruma Alanı içinde yer alan var mıdır? Eğer varsa, bu alanlarda RES yapılmasına izin veren ÇED raporları kimler tarafından hazırlanmıştır? RES’ler yapılırken doğa ve doğal hayatın korunması için yaptığınız herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?”