Bernie Sanders, Biden'ı kınadı: NATO'nun Rusya'ya oluşturduğu tehdidi anlamak güçsüzlüğün değil, anlayışın göstergesidir
Biden’ın Ukrayna’ya askeri teçhizat desteği sözünü kınayan Senatör Bernie Sanders: “Meksika bir ABD düşmanıyla askeri işbirliğine girse, ABD bir şey demez miydi?” dedi.
Senatör Bernie Sanders, ABD'nin NATO’nun sınırlarına kadar genişlemesini Rusya’nın kontrol altına alma ihtiyacını göz ardı ederek ikiyüzlü davrandığını söyledi.
Birgün gazetesinin MRonline’dan aktardığı habere göre Sanders, “Son 200 yıldır Amerikan dış politikasının kendi çıkarlarını tehdit eden her ülkeye müdahale etme hakkı veren Monroe Doktrinine dayanarak işlediğini” hatırlattı.
Bu doktrin altında ABD, en az bir düzine hükümeti devirdi ve kuyularını kazdı. 1962 yılında, eski Başkan John Kennedy yönetiminin ABD ulusal güvenliğine yönelik kabul edilemez bir tehdit olarak gördüğü, Sovyetlerin Küba’ya füze yerleştirmesine cevaben Sovyetler Birliğiyle nükleer savaşın eşiğine dahi gelmişti.
Eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ‘ın Monroe Doktrinin kabul edildiği 1823 yılındaki kadar bugün de geçerli olduğunu kabul ettiğini hatırlatan Sanders, “bu tür ilkelerin güncel olduğunu ve eski Başkan Donald Trump yönetiminin bunu açıklığa kavuşturduğunu” ileri sürdü.
Sanders konuşmasında, “ABD’nin olduğu gibi, Rusya’nın da komşularının güvenlik politikalarında bir çıkarı vardır” diye konuştu ve “Örneğin, Meksika bir ABD düşmanıyla askeri ittifaka girse, ABD’nin söyleyecek bir şeyi olmadığına kim inanır?” sorusunu yöneltti.
"NATO yayılmacılığının Rusya'nın güvenliğinde oluşturduğu tehdidi anlamak, güçsüzlüğün değil, anlayışın göstergesidir” diye sözlerini sürdüren Sanders, Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’ya Rusya ile savaşması için 500 milyon dolarlık askeri ekipman desteği sözü vermesini de kınadı.
Senatör, “Rus girişimciler, hükümet ve bankalar üzerinde uygulanacak ekonomik yaptırımlarla beraber bu politikanın, Avrasya bölgesinde ABD’nin politik çıkarlarını savunmayı amaçladığını” vurguladı.