Bilim Kurulu üyesinden iki kritik soruya yanıt: Ramazan ve okullar...

Abone ol

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, bugünkü köşesinde Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel'e Ramazan dönemi ve okulların açılma zamanı ile ilgili sorduğu soruları yazdı.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, bugünkü köşesinde Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel'e Ramazan dönemi ve okulların açılma zamanı ile ilgili sorduğu soruları yazdı.

Okulların açılmasıyla ilgili "Haziran ayının ikinci haftasından önce pek mümkün görünmüyor" yorumunu yapan Yamanel, Ramazan ayında önlemlerin esneme olmadan sürmesi gerektiğini belirtti.

Fatih Altaylı'nın bugünkü yazısından ilgili kısım şöyle;

Teke Tek’te Sağlık Bakanlığı Covid Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel tecrit önlemlerinin en az bir ay daha ciddiyetle sürdürülmesi, hastalığın henüz daha zirveye ulaşmadığını söylemesi üzerine kendisine geneli ilgilendiren bazı sorular sordum.

Aldığım yanıtlar şöyle:

1. Ramazan geliyor, Bilim Kurulu toplu iftarlar ve teravih namazlarını yasaklamayı planlıyor mu? Cuma namazlarına getirilen kısıtlamaların benzerleri getirilecek mi? Suudi Arabistan bile bu yıl teravih namazı kılınmayacağını açıkladı, Bilim Kurulu’nun tavsiyesi olacak mı bu konuda?

- İnsanların birbirlerine yakınlaşmasını gerektiren her türlü faaliyet ile ilgili önlemler sürmek zorunda. Toplu ibadetler de buna dahil. Şu ana kadar başarılı bir tablo çiziyoruz. Bu önlemleri ramazan ayı boyunca da sürdürürsek, bu salgını atlatma yolunda çok önemli bir merhaleyi tamamlamış oluruz. Mevcut uygulamaları aynen sürdürmek zorundayız.

2. Veliler, öğrenciler ve öğretmenler okulların ne zaman açılabileceğini çok merak ediyor. Bilim Kurulu bu meseleyi ele aldı mı? Okulların açılması için bir zamanlama var mı?

- Bu konular Bilim Kurulu'nda elbette ki ele alınıyor. Ancak kesin bir tarih vermek için henüz erken. Şu kadarını söyleyebiliriz. Haziran ayının ikinci haftasından önce pek mümkün görünmüyor. Gelişmelere bağlı olarak, her şey umduğumuz gibi giderse, en iyi ihtimalle Haziran’ın ikinci veya üçüncü haftası açılabilir okullar. Ondan önce mümkün değil.

TESTLERİN KAÇI MEVCUT HASTALARA?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Yamanel’e şöyle bir soru sordum:

“Test sayımız giderek artıyor. Bugün de yine 40 bin civarı test yaptık ki bu iyi bir sayı. 4 bin civarında da yeni hasta tespit edildi bu testlerle. Oran yüzde 10 gibi görünüyor. Ancak bir şeyi de hesaba katmamız lazım. Bu testlerin kaçı zaten bilinen hastalara iyileşip, iyileşmediklerini tespit etmek için uygulandı? Çünkü eğer bu testlerin 10 bini mevcut hastalara uygulandı ise test/yeni hasta oranımız yüzde 10’un üzerine çıkıyor”

Profesör Yamanel ellerinde böyle bir bilgi olmadığını, bu yönde bir detaylı sayısal çalışmanın kendilerine sunulmadığını söyledi.

Ben ise bunun çok önemli olduğunu Sağlık Bakanı Sayın Koca’ya hatırlatmak isterim.

Sağlık çalışanları çiftetelli ile stres attı Güncel Irak'tan getirilen 250 kişi karantinanın ardından memleketlerine gönderildi Güncel Bursa'da sevindiren haber: 18 günlük bebek koronavirüsü yendi Güncel Türk Tabipler Birliği koronavirüsten hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısını açıkladı Güncel