Binali Yıldırım: Abdullah Gül aday olacaksa...
Başbakan Binali Yıldırım, Abdullah Gül'ün adaylığına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım, "Abdullah Gül aday olacaksa olur, olmayacaksa olmaz" açıklamasında bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:
Abdullah Gül'ün olası adaylığı hakkında
"Abdullah Gül'ün adaylığından bize ne? Adaysa çıkar millet seçer. Yarın bir açıklama yapacakmış galiba ben değerlendirmelerimi yaptım. AK Parti ona bütün makamları verdi sonrası tekrara giriyor. Abdullah Bey'in başından beri ben partimin emrindeyim demesini bekliyordum. Cumhurbaşkanlığı seçiminde esasında o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hiçbir faninin yapamayacağı şeyi yaptı. Partim daha önemli burada yapacak çok iş var diye büyük bir fedakarlık yaptı. Bütün konuşmalarda arkadaşlarımızın sen geç demelerine rağmen bunu yaptı. Bugün onları hatırlama gündür. Şu bir haftadaki baş döndürücü trafiğin bir anlamı yok. Proje dediğimiz şey doğal şartları içerisinde gelişmeyen bir dayatmadır. PYD YPG oluşumu bir projedir. Muhalefet bir önceki referandumda bir inisiyatif peşine düştüler. Zorlamayla siyaset inşa edilemez. Olmamasının nedeni hiç bir alt yapısı yok seçim zamanı bir telaşla partiler birbirlerine koşuşturuyorlar. Eğer Türkiye'de siyaset uzun soluklu olacaksa parti başkanları bir seçim yapmalı."
"İLK TURDA SEÇİM GARANTİ DEĞİL" İTİRAFI
"İlk turda seçim garanti değil. Seçim kendi içinde bulunduğu şartlar içinde belli olmaz. Türkiye bir yönetim değişkliği kararını referandumda verdi. Eskiden milletvekil seçilirdi ama kimin hükümet olacağı belli olmazdı. Ankara'ya gelince işler insanların düşündüğü gibi gitmezdi. 90'lı yıllarda Refah'la Anap kuruldu kurulacak bir yerden rüzgar esti döndü başka bir şeye. Ne oldu Türkiye istikrarı kaybetti. Bu seçimde halkın yüzde 51'inin oyu alınacak. Bu da tam demokrasi demek. Meclis tam güçlenecek. Cumhurbaşkanı'nın bir kanuna ihtiyacı olduğunda bu düzenleme meclis kararıyla yapılacak."
Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında
"Partlamentoda Cumhurbaşkanı kendi partisinden kişi sayısı azalırsa bir sıkıntı olur. Ama şu sigortası da var. Anayasa değişikliği yapılırken bunların hepsi göze alındı. Cumhurbaşkanı hükümetiyle 5 yıl boyunca memleketin işlerini yapmak için tüm yetkiyi verdi. Büyük reformlar yapılacak."
Muhalefet partilerinin seçim çalışmaları hakkında
"Muhalefetin üst akılının arkasında FETÖ var. FETÖ bunun gayreti içerisinde belirli bir alan bulunca bu şekilde bir faaliyet var. Recep Tayyip Erdoğan gidiyor Suriye'de etkili oluyor. Buradaki sorunları yaşayan bedel ödeyen şehit veren biziz. Saadet Partisi'nin rahmetli Erbakan'dan gelen misyonuyla bunların alakası yok. Tabanı bundan ayrı tutuyorum. Bu savrulmanın sebebi ihtiras ve çekememezlik. Soruyorlar 'İttifak yapacak mısınız AK Parti'yle diyorlar' 'Anahtarları teslim etsinler yapacağız' diyorlar yani bu ne demek?"
Milletvekili adayı olacağım
"Üç dönem konusunda genel MKYK'ya verilmişti. MYK'ya devredildi bu yetki. Üç dönemliklerle ilgil katı bir uygulama yok bizim partimizde. İhtiyaç durumlarına göre değerlendirme yapılacak. Ben de milletvekilliğine adaylığımı koyacağım. Şuanda başbakanlık görevimi tamamlamak istiyorum. Son başbakan olmak konusunda şunları hissediyorum. Dört yıldır korkunç olaylar başımıza geldi milletimizin desteği ve Allah'ın yardımı tabii Cumhurbaşkan'ımızın liderliğiyle atlattık. Hoşgörüm büyük ama yalana tahammülüm yok. Aşırı tepkimin nedeni yalan."
SARAY İTTİFAKI
"MHP ile ittifakımızın çerçevesi belli. Cumhurbaşkanı adayımız ortak. Onun için kampanya yapacağız burada ayrı bir dil olmaz ki. Cumhurbaşkanımızı destekleyecek ve onun seçilmesi için onlar da biz de canla başla çalışacağız.Kürt seçmenin MHP'ye oy vermeme riski yok. Ben Kürtler'in böyle bir derdi olduğunu düşünmüyorum. PKK Kürtler'in de sorunu Türkler'in de sorunu. PKK bölgenin kalkınmasını geciktirmiş. Kürt vatandaşları da Türk vatandaşları da başımızın tacıdır. İnsanlarda gelecek beklentisi var. Bu yaralar ne zaman sarılacak? Ekonomi nasıl canlanacak? Bu beklentiler var. Terör örgütünün istismar alanları azaldı yok oldu. MHP söylemiyle bizim söylememiz arasında pek fark yok. Aynı değerleri savunuyoruz. O bakımdan bir problemimiz yok bizim problemimiz terör örgütleriyle. Suriye'deki bu iç savaş dolayısıyla büyük bedel ödeyen de yine Türkiye. Yeni bir Şırnak yaptık. İdlib, Nusaybin, Sur aklınıza ne gelirse yaptık.""
İttifak vekillerine oylar nasıl dağıtılacak?
"Milletvekilliği için ortak gireceğiz. Evet mühürünü ortaya basınca (AK Parti MHP amblemi) ortak oy AK Parti'ye basılınca AK Partiye oy MHP'ye basınca MHP'ye oy verilmiş olacak. Bu da sayılarak hangisinden kaç milletvekili seçilecek oan göre belirlenecek."
Demokratik reformlar
"Bunu şimdiden söylemenin anlamı yok. Zamanla belli olacak tabii ki anlaşmaya gidilecek."
E Muhtıra hakkında
"E Muhtıra bugünkü sürecin başlangıcıdır. AK Parti o muhtırayı iadeli taahhütlü geri gönderdi. Onu yolcu ettik. Bizi millet seçti, yetkiyi millet verdi millet isterse alır bizden dedik. İkinci adım 267 icadı. Seçim kararı aldık, referandum kararı aldık. FETÖ, Ergenekon gibi badirelerden geçip buralara geldik. Türkiye'de tekrar darbe olur mu?Darbe isteyenler 15 Temmuz'u aklından çıkarmasın. Maceracılar her zaman olabilir. Çılgınlık yapan bedelini öder. Türkiye'nin kazanımları ve demokrasisini kimsenin tüketmeye hakkı yok. Hiçbir şey karşılısız kalmaz. Kim ne yaptıysa bedelini öder.
Yetki Kararnamesi ve bakanlıkların sayısı hakkında
"Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yeni sistemin işlemesi lazım. Uyum kanunları yapılıyor. Ama 1000'e yakın kanunda değişiklik yapmak gerekiyor. Yeni sistemle ilgili uyum düzenlemeleri var. Bakanlıkların sayısı azalacak. Cumhurbaşkanı'nın düşüncesi bu yönde. Sayı vermem doğru olmaz ama azalacağını söyleyebilirim. Başta başbakan yok yardımcıları yok kafadan 20 kişi düşüyor. Başkan yardımcıları olacak ama sayıları konusunda çalışılıyor. Yerel yönetimler, merkezi yönetim ve bürokrasi ile ilgili uzmanlar çalışıyor. Yedi tane komisyon var. Yerel yönetimlerle ilgili bir değişiklik olmayacak. Yeni il kurulması gibi konular kanun konusu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili olacak şey değil. Ne kadar çok bakanlık o kadar bürokrasi demek. Bakanlığın azalması hızlandıracak. Vatandaşların birey olarak işleri teknolojik olarak çözülecek."