Binali Yıldırım ne zaman 'istifa' edeceğini açıkladı

Abone ol

TBMM Başkanı ve Saray ittifakının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım CNN TÜRK'te Buket Aydın'ın sorularını yanıtladı.

TBMM Başkanı ve Saray ittifakının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım CNN TÜRK'te Buket Aydın'ın sorularını yanıtlarken istifa açıklamasında bulundu.

CHP'den Binali Yıldırım'ın istifa açıklamasına ilk tepki

1- Benim sizinle hayatımın sonuna kadar unutamayacağım bir anım var. Kötü bir gündü ama şu an hepsi geride kaldı. Biz sizinle 15 temmuz darbe gecesi bir telefon bağlantısı yapmıştık.

Herkes ne olduğunun cevabını arıyordu ve siz canlı yayına bağlanarak ilk kez o gece ne olduğunu ne yapılmaya çalışıldığını anlattınız ve 15 Temmuz gecesi olan bitenin sonradan da sıkça kullanacak tanımını söylediniz. yani “kalkışma” kelimesini kullandınız.

Sonra da işin yönünü bu kelime belirledi. (hatta o anları sorudan önce bir hatırlayalım) kalkışma kelimesini aklınıza getiren neydi? tarihe geçecek bir kelime olduğunu düşünmüş müydünüz?

- Rabbim bu millete böyle bir karanlık bir gece yaşatmasın. O geceyi her düşündüğümde yüreğim ağırlaşıyor. Yaşananlar tek tek gözümün önüne geliyor. Dolmabahçe ofisteydim. Köprüyü geçtikten hemen sonra köprüyü tuttuklarını öğrendik. Bunun bir emir komuta zinciri ile yapılan bir girişim değil, ordu içindeki teröristler tarafından yapılan bir girişim olduğunu kanati oluştu. Kalkışma kelimesi de buradan geldi.

2 - “Kalkışma” kelimesini kullandığınız o günden bugüne Türkiye’de neler değişti?

- Medyamız o gece müthiş bir vatanseverlik örneği gösterdiniz. Velhasıl bu ülke ve bayrak için ben ne yapabilirim diyen herkes bu alçak girişimine karşı koydu. Siyasi parti başkanları da aynı şekilde hareket etti. Buradan kazanımımız şu oldu: Yıllar boyunca tüm kurumlara nüfus etmiş bu alçak örgüt deşifre oldu. Su yüzüne çıktı. İkinci büyük kazanım ise demokrasiye sahip çıkma kültürünü görüyoruz. Eskiden darbeler yapılır insanlar sessiz sakin izlerdi. Artık millet demokrasiye sahip çıkacağını ve milli iradeye sahip çıkacağını, seçimle gelenin seçimle gönderileceğini dosta düşmana gösterdi. Artık darbe yapmaya kalkanlar şunu bilecek: Bu iş o kadar kolay değil.

3 - Aday olduğunuz açıklandıktan sonra ilk basın toplantınızda "İstanbul Ankara'dan yönetilemez, Ankarasız da yönetilemez" derken ne kast ettiniz?

Şimdi aslında ben bunu niye söyledim buna gelmek lazım. O sıralar CHP adayına cevap olarak söyledim. Bu geçerli olan bir şey değil. İstanbul Ankara'ya muhtaç Ankara'da İstanbul'a muhtaç. Merkez ile yerel yönetimlerin ahenk içinde çalışması esastır. Hatırlamak lazım İstanbul 90'lı yıllarda ne haldeydi o sıralar İstanbul'un çilelerini yaşayanlar bilir. 2000'den sonra doğanlar İstanbul'un o günlerini anlatsanız herhalde annemiz babamız hayal gördü diye bize şaşarlardı

4 - Adaylığınız açıklanmadan önce sayın Cumhurbaşkanı ile aranızda bazı görüş ayrılıkları olduğuna ilişkin spekülasyonlar yapıldı. Biraz o süreci anlatır mısınız? adaylığınızla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aranızda görüş ayrılıkları oldu mu?

Cumhurbaşkanı ile benim aramda asla görüş ayrılığı olmaz. Anlaştığımız noktalar olur, anlaşamadığımız noktlar olur. 40 yıldır biz böyle çalışırız. Devam eden bir yol arkadaşlığımız var. İDO'nun genel başkanı iken 4 buçuk sene beraber çalıştık. Birçok görevde bulundum. Verdiğimiz kararın arkasında kaya gibi durduk.

5 - Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kampanyanızda yer alacak mı? beraber mitingler yapacak mısınız?

Yapma deseniz de yapar. Onun hayatı vatandaşlarla haşır neşir olmakla geçer. Cumhurbaşkanımız ile çalışmak çok kolay bir şey değil. 50'den fazla ilde miting yapacak. Faal bir şekilde çalışacak. Belki de hepimizden fazla çalışacak. Biz en çok İstanbul'un projelerini ele alacak. Ülkemizi milletimizi bekleyen hizmetleri, tehditleri enine boyuna anlatacak..

6 - Bakanlık diyorlar tamam diyorsunuz. Başbakanlık diyorlar tamam diyorsunuz. Meclis Başkanlığı diyorlar tamam diyorsunuz. Şimdi de belediye başkanlığı… Her şeye tamam dediğiniz için sizi eleştiriyorlar. Duruşunuz yok mu?

Yani ne kadar güzel. Ne demek duruşumuz yok mu? Ben anlamadım. Benim duruşum bellidir. Benim duruşum millete hizmettir. Duruş da bir sorun yok. Duruş başka omurgasızlık başka. Ben omurgasız bir insan değilim. Hizmeti ibadet bilirim. Milletim ne dediyse ben onu yaparım. Bundan sonra da elimizden geldiğince en güzel şekilde İstanbullular bize fırsat ve yetki verirse en güzel hizmeti yapacağız. Türkiye’nin her tarafında en güzel hizmeti yaptık.

7 - Evet, şimdi de İstanbul belediye başkan adayısınız. Siz bakanlık, başbakanlık, TBMM başkanlığı yaptınız. Galiba Türk siyasi tarihinde de bir ilk olacak değil mi? bütün bunları yapmış bir siyasetçi İstanbul’da belediye başkan adayı oluyor. Ki kulislerde sizin bu adaylığı aslında çok da istemediğiniz konuşuldu. bu konuşulanlar doğru muydu? Ya da şöyle sorayım. Neden TBMM Başkanı’yken belediye başkanlığı için yarışmayı kabul ettiniz?

Her şeyin bir ilki ve sonu var. Bana da hep ilkler ve sonlar nasip oldu. Eğer size bir ihtiyaç duyulduysa bir yerde onu kabul etmeme lüksünüz yok. Görevin büyüğü küçüğü olmaz. Bakanlıktan ayrıldım çalışmaya devam ettim. Tekrar bakan oldum çalışmaya devam ettim. Seçim öncesi Ulaştırma Bakanları ayrılmak üzereydi. Başbakanlık uygun görüldü yaptım. Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmam gerekti. Seve seve yaparım. 12 yaşımda geldim ve hep hayatım İstanbul'a geçti hayatım. Gençliğimin gençtiği, yuva kurduğum, iş sahibi olduğum, torun sahibi olduğum şehir. Fatih'in feth ettiği bir şehirdir, Gazi Mustafa Kemal'in 'Geldikleri gibi gidecekler' dedikleri şehirdir İstanbul.

İSTİFA AÇIKLAMASI

Benim bu istifa gündemi ile vatandaşın gündemi işgal ediliyor. Daha önemli şeyler konuşmak gerekirken benim istifa edip etmeyeceğim konuşuluyor. Ben resmen aday bile değilim. Yapılmayan bir işlem üzerinden bir tartışmanın gidiyor olması. Buradan açıklıyorum. Adaylık müracatım yapıldığı anda istifa edeceğim. Buradan açıklıyorum

Aykut Nuhoğlu'ndan Şerdil Dar Odabaşı açıklaması Siyaset Mehmet Siyam Kesimoğlu sessizliğini bozdu Siyaset CHP İstanbul'da istifa Siyaset Binali Yıldırım'dan telefon sürprizi Siyaset