Binlerce yurttaş Gezi davası kararlarını protesto etmek için Taksim'deydi: 51 gözaltı var

Abone ol

Dün Gezi davasında Osman Kavala ve 7 kişi verilen hapis cezalarına karşı ülkenin birçok noktasında eylem çağrısı yapıldı. İstanbul'da Makine Mühendisleri Odası önünde yapılacak eyleme dakikalar kala polis bölgeyi ablukaya aldı.

Gezi davasının dün görülen karar duruşmasında Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmesi sonrası Taksim Dayanışma'nın çağrısıyla binlerce kişi akşam 18 itibariyle TMMOB'un önünde toplandı.

İstanbul emniyeti, basın açıklaması nedeniyle binlerce polisle Taksim ve çevresini güvenlik ablukasına aldı.

BİRİ GAZETECİ 51 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, AVUKATLAR SALDIRIYA UĞRADI

Açıklamalar sonrası kalabalığın bir bölümü dağılırken bazı göstericiler İstiklal Caddesi'nden Galatasaray Meydanı'na sloganlarla yürümeye başladı.

Polisin göstericilere müdahale etmesi sonrası yaşanan arbedede 51 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında gazeteci Umut Taştan da vardı.

Çağdaş Hukukçular Derneği, gözaltına alınan 51 kişiye adli destek vermek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne giden İstanbul Şube Sekreteri Avukat Ezgi Önalan ve Avukat Yağmur Kavak'ın yaklaşık 20 polisin saldırısına uğradığını iddia etti.

TMMOB ÖNÜNDE NELER YAŞANDI?

Taksim Dayanışma'nın çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi ''Her yer Taksim her yer direniş'', ''Bu daha başlangıç mücadeleye devam'' sloganları atarken; Gezi Direnişi sırasında hayatını kaybeden yurttaşların isimler okundu.

BASIN AÇIKLAMASI OKUNDU

Kitlenin toplanmasının ardından Mimar Esin Köymen, burada bir açıklama yaptı.

Köymen açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

''Hukuka güvenin iyice azaldığı, mahkemelerden adalet çıkacağına dair inancın zayıfladığı ülkemiz, Gezi davasında açıklanan kararlar sonrasında dün itibariyle, ranta karşı çıkıp, doğanın talanına itiraz edenlerin, hayatımıza müdahale etme diyen milyonların sesine ses olanların, GEZİ Parkı park olarak kaslın diye çabalayan mimar, şehir plancı ve avukatların 'Ağırlaştırılmış müebbet ve ağır hapis' ile cezalandırıldığı bir ülke haline geldik.

DURUMUMUZ BUDUR ARTIK

Gezi Parkı, park olarak kalsin diye, Taksim Dayanıması bileşenleri ile birlikte ilk günden itibaren Mimarlar Odası adına meslek ve yasal girişimleri başlatan Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu sekreteri Mimar Mücella Yapıcı; mevcut yasa ve yönetmeliklere uymayan kararlara karşı Şehir Plancıları Odası Başkanı olarak itiraz dilekçeleri yazan Şehir Plancıları Odası dönem Başkanı Tayfun KAHRAMAN ve Mimarlar odasınan yetkili avukatı olarak GEZİ parkına dair bütün davaları açan ve takip eden avukat Can ATALAY ile birlikte bu hukuksuz davada yargılanan Çiğdem MATER, Hakan ALTINAY, Mine GEZERDEN ve Yiğit Ali EKMEKÇİ'nin 18'er yıl ağır hapis ile cezalandırıldığı, 4 yıldır kanıtsız, hapis yatırılan ve hepsinin ötesinde Gezi sürecinde Parka birkaç kez uğradım diyen Osman KAVALA'nin ise Gezi üzerinden "Darbeye teşebbüs" gibi absürd bir itham ile "Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezas aldığı bir ülkenin yurttaşları haline geldik.

DURUMUMUZ BUDUR ARTIK!

Polis tutanaklarına göre en az üç buçuk milyon insan, yani GEZİ'ye gelen, destekleyen, mesaj atan, börek getiren, revir kuran, kütüphane yapan, yeryüzü sofrası açan; şarkı söyleyen, tiyatro sergileyen, dans eden hatta ağaçlara sarılan milyonların "Müebbet ve ağır hapis cezaları" ile korkutulmaya calışıldığı bir ülke haline geldik.

DURUMUMUZ BUDUR ARTIK!

Tek adam rejiminin ihtiyaçlarına göre karar veren mahkemelerin hukuksuz, tanıksız, kanıtsız, keyfi ve tutarsiz kararlar aldığı bir rejimde, demokrasinin kuvvetler ayrılığının ve en temel anayasal hakların yok sayıldığı bir ülke haline geldik.

Sadece Gezi Parkı'na değil Kazdağlan'ndan Cerattepe'ye, Kuzey Ormanlarından Salda Gölü'ne kadar yeşile, doğaya sahip çıkan gençlerin ve çevre örgütlerinin düşman görüldüğü bir ülke haline geldik.

DURUMUMUZ BUDUR ARTIK

Gezi parkına sahip çıktiği için, yaşamıma daha fazla karışma dediği için; Gezi direnişi sırasında polis şiddeti ile hayatını kaybeden gençlerin katillerinin aklandıği, bu vahşete isyan edenlere hapis cezalarının verilebildiği bir ülke haline geldik.

DURUMUMUZ BUDUR ARTIK!

Gezi'de gür sesleriyle biz de variz diyen kadınların, LGBTI+ bireylerin taleplerinin yok sayıldığı, cinayetlere kurban gitmelerine ses çıkarılmasının engellendiği bir ülke haline geldik.

DURUMUMUZ BUDUR ARTIK!

İşçilerin ekmeğine, köylülerin ürününe sahip çıkmasinin istenmediği, hayatın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin sorgulanmasının, emeğinin karşiliğini talep etmek için ses çıkaranların vatan haini olarak görüldüğü bir ülke haline geldik.''

POLİS İSTİKLAL'E ÇIKIŞA İZİN VERMEDİ

Açıklamanın ardından eylem sona ererken; polis kitlenin İstiklal Caddesi'ne çıkmasına izin vermedi.

POLİS MÜDAHALESİ

Eylem sonrası Galatasaray Meydanı'nda polis kitleye müdahale etti. Birçok yurttaşın gözaltına alındığı bildiriliyor.

POLİSTEN İKİNCİ MÜDAHALE

İstiklal Caddesi'nin ardından Cihangir'de bir araya gelen kitleye polis müdahale etti. Aralarında gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındı.

TOPLAM GÖZALTI SAYISI 51

Çağdaş Hukukçular Derneği, toplam gözaltı sayısının 51 olduğunu, gözaltına alınanların Vatan Emniyet'e götürüleceklerini duyurdu.

Katledilen 7 TİP'li gencin avukatı Erşen Sansal, yaşamını yitirdi Güncel Gezi Davası'nda heyette yer alan hakimin AKP'den aday adayı olduğu ortaya çıkmıştı: Eşi de FETÖ itirafçısıymış Güncel YÖK Başkanı'ndan üniversitelerde maske kullanımına ilişkin açıklama Güncel Bilim Kurulu toplantısında ilginç anlar: Erdoğan'ın kulağına eğilip 'Canlı yayında değiliz şu anda' dedi Güncel