Bir şarap üreticisi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda şarap yıllandıracak
Space Cargo tarafından uzaya 12 şişe şarap gönderildi. Gönderilen şaraplar, 12 aylık bir süre boyunca incelenecek ve dünyadaki ortama göre uzayda şarabın nasıl değişiklikler göstereceği gözlemlenecek.
Bu hafta sonu Uluslararası Uzay İstasyonu 'nda (ISS) olağandışı bir araştırma başlatıldı. 8 bin 200 pound (yaklaşık 60.000 TL) değerindeki araştırmada, ekibin ihtiyaç duyacağı malzemeler ve roketin donanımlarının yanı sıra 12 şişe şarap istasyona gönderildi.
Şaraplar, elbette astronotların içmesi için uzaya gönderilmedi. Şaraplar, yaşlanma sürecinin mikro yer çekimine dayalı bir ortamdan nasıl etkilendiğini inceleyen bir deneyin parçası olacak.
Webtekno'nun aktardığına göre , aynı partiden alınan şarap örnekleri, 12 aylık süre boyunca yeryüzünde de eş zamanlı olarak yaşlanacak ve daha sonra ISS’deki şaraplar yeryüzüne döndüğünde analiz edilecek.
Şarap numuneleri, cam şişede kapalı kalacak ve yaklaşık 18 santigrat derecede sabit bir sıcaklıkta muhafaza edilecek.
Araştırmacılar, mikro yer çekimi ve radyasyonun fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar üzerindeki etkisinden kaynaklanan tat farklılıkları olacağını tahmin ediyorlar ancak kesin olarak öğrenmenin tek yolu, bu araştırmayı gerçekleştirmekten geçiyor.
Space Cargo Unlimited'ın yaptığı açıklamaya göre bu araştırma, “Değişen dünya için tarımın geleceğine odaklanmak” amacıyla gerçekleşiyor. Bu program, ISS'de ilk özel kapsamlı araştırma programı olarak da dikkat çekiyor.
Fermente edilmiş içeceklerin yeryüzünden uzaya gönderilmesi, ilk kez gerçekleşen bir olay değil. Daha önce uzaya 2 adet bira ve 1 adet viski gönderilmişti. Hatta Rus kozmonotlar şuan kullanılmayan uzay istasyonu MIR’e konyak göndermişti.