Bir zamanlar Erdoğan’ın yakın çevresindeydi: Ekonomik OHAL tehlikesine dikkat çeken Prof. Özgenç kimdir?

Abone ol

"Kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilanına toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir" şeklindeki açıklaması sonrası Prof. Dr. İzzet Özgenç'in kariyeri yeniden gündeme geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon sonuç' tezindeki ısrarı doğrultusunda üç ayda toplam 400 baz puan faiz indirimine gitti. Ekonomistlerin 'bilimsel bir dayanak bulmakta zorlandığı' bu gelişmeler, Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki değer kaybını hızlandırdı. Son olarak dolar/TL 14.75, euro/TL 16.65 seviyelerini gördü.

Hayat pahalılığı vatandaşların belini her geçen gün biraz daha bükerken, Prof. Dr. İzzet Özgenç, "Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki süregelen değer kaybı, 'ağır ekonomik bunalım' sonucunun ortaya çıkacağı süreci başlatmıştır. Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilanına toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Uzun bir dönem Erdoğan’ın yakın çevresinde yer alan Özgenç'in bu sözleri kamuoyunda tartışma yarattı ve ünlü ceza hukukçusunun kariyeri ile daha önceki çıkışları yeniden gündeme geldi.

2005 yılından bu yana AKP hükümetlerinin reform yasalarının başında duran, bunların yazılmasına öncülük eden İzzet Özgenç, 2004'te hazırlanan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) mimarlarından biri.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Türkiye tarihinde ceza hukuku alanındaki en önemli otoritelerden Ord. Prof. Sulhi Dönmezer'in asistanlığını yaptı. Selçuk Üniversitesi'nde yardımcı doçent ve doçent unvanlarını aldı. Ardından Gazi ve İstanbul Kültür üniversitelerinde çalıştı. 2006'da 'profesör' unvanını aldı.

YOLSUZLUK SORUŞTURMASI

Özgenç'in kariyerindeki gelişmeler, 1994 yılında Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı'na seçilmesiyle boyutlandı.

Bu dönemde Erdoğan'ın hukuk müşavirliğini yapan Özgenç, belediyenin bazı iştiraklerinde de yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Hatta buralardaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturuldu.

Eyüp Başsavcılığı, 2002'de Halk Ekmek'teki yolsuzluk iddialarına yönelik soruşturmaya Özgenç'i de dahil etti. Özgenç, bu soruşturmadan aklandı.

'ZİNA SUÇ SAYILSIN' ÇIKIŞI

2005 yılında, yeni Türk Ceza Kanunu'yla (TCK) ilgili komisyon çalışmaları sırasında “Bir başkasıyla zina yapan evli kişi, diğer eşin şikâyeti üzerine 6 aydan 2 yıla kadar cezalandırılır” şeklinde bir önerge verdi.

Bu çıkış, o dönem büyük tartışmalara yol açtı. AKP’li Hakkı Köylü ve CHP’li Orhan Eraslan, zinanın yeniden suç sayılmasına karşı çıktı.

"Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hüküm yeniden getirilemez. Bu bir boşanma nedenidir. Zinaya ceza verilmesi ortaçağ zihniyetidir" tepkisi üzerine Özgenç, önerisinden vazgeçti.

YÖK'TE GÖREV YAPTI

2007'de Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK), Bakanlar Kurulu kontenjanından seçildi ve ataması dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandı. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK Başkanı olmasının ardından 2008 yılında Genel Kurul’un seçimiyle YÖK Başkanvekilliğine getirildi.

Ocak 2010’da YÖK Başkanvekilliğinden istifa etti ve YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. 2010 yılında Türk- Alman Üniversitesi’ne rektör adayı olduğu için YÖK Yürütme Kurulu’ndan, ardından da YÖK üyeliğinden istifa etti.

İNTİHAL YAPTIĞI İDDİA EDİLDİ

Eğitim - Sen'in Mart 2010'da basına yansıyan raporunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu üyesi İzzet Özgenç'in Prof. Dr. Hans Achenbach’ın 1974 yılında yayımlamış olduğu 'Historische und dogmatische Grundlagen der Strafrechtssystematischen Schuldlehre' isimli eserinden intihal yaptığı ileri sürüldü.

SAADET PARTİSİ BAŞKANLIK DİVANI'NA GİRDİ

Erdoğan’ın Meclis’e bir kanun, bir yasa tasarısı getirilmeden önce mutlaka bakanlarına “Bunu İzzet Hoca gördü mü?” diye sorduğu, AKP açısından referans olan hukukçularından başında gelen Özgenç'in 2016 yılında Saadet Partisi Başkanlık Divanı'na girmesi dikkat çekti.

Bu görevlendirmeyle Karamollaoğlu'nun danışmanlığını üstlendi.
Özgenç'in hukuki kararlarla ilgili eleştirilerinin 2018 yılından sonra arttığı görülüyor.

AYM KARARLARINA UYMAYAN MAHKEMELERE TEPKİ GÖSTERDİ

Ocak 2018'de Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) o dönem tutuklu bulunan Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında verdiği hak ihlali kararının yerel mahkemelerce uygulanmamasını eleştirdi.

"Bu kararların içeriğine ilişkin hukuki değerlendirmelerimi, başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere, ilgili kamu otoriteleri paylaşmış bulunmaktayım" diyen Özgenç, şöyle devam etti:

“Türkiye’de yaşanan yargı mercilerinin itibarsızlaştırılması sürecinde, bir yargı merciinin bir başka yargı merciini itibarsızlaştırması sürecine girmiş bulunmaktayız. Bu olay, Türkiye’nin hukuk kaosuna sürüklenmesi sürecinin bir parçasını oluşturmaktadır.”

(Enis Berberoğlu)

YARGITAY'IN BERBEROĞLU KARARINI ELEŞTİRDİ

Ağustos 2018'de Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin CHP'nin o dönem tutuklu olan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki davanın dokunulmazlık nedeniyle durdurulması istemini reddetmesinin hukuken doğru olmadığını söyledi.

Gerekçesini şöyle anlattı:

"Dokunulmazlığın kaldırılması, somut fiile münhasır olabilir. Anayasaya eklenen Geçici Madde düzenlemesi, bir genel düzenleyici hüküm değil; belirli fiillerle sınırlıdır. Bu durumda, Anayasa'daki ‘Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır' hükmünün uygulama kabiliyeti bulacağında hiçbir kuşku yoktur. Yargıtay 16.Ceza Dairesi'nin kararında varılan sonucu hukuken doğru bulmamaktayız."

YSK ÜYELERİNE 'HUKUKA GERİ DÖNÜN' ÇAĞRISI

2019 yılında Özgenç, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 'kanun hükmünde kararname ile ihraç edilenlere mazbata verilmeyecek' kararına tepki gösterdi. YSK üyelerine şu çağrıyı yaptı:

"Bu kararla hukuk dışına çıkan Yüksek Seçim Kurulu üyesi yüksek yargı mensuplarını hukuka geri dönmeye davet ediyorum."

'HUKUK ALANINDA BİRTAKIM YANLIŞLARIN BİLİNÇLİ OLARAK YAPILDIĞINA ŞAHİT OLDUM'

Nisan 2020'de Karar TV'ye verdiği mülakatta dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile münasebeti dolayısıyla Türkiye'deki pek çok hukuk sorunuyla ilgilendiğini hatırlatan Özgenç, "Belli bir noktaya geldikten sonra bu sorunların bir kısmının hukuk bilgisizliğinden kaynaklanmadığını, bir kısmının bilinçli yanlışlar olduğunu gördüm. Çok fazla örnek vermek istemiyorum. Bu yanlışlarla ilgili, ilgili otoriteleri doğrudan doğruya bilgilendirme şeklinde bir yol takip ettim. Bunlardan bir kısmı ile ilgili başarı elde ettim. Açık söylüyorum, bu yanlış bilinçli olarak yapılmış bir yanlıştır. Türkiye’de hukuk alanında birtakım yanlışların bilinçli olarak yapıldığına şahit oldum" diye konuştu.

Eski dostu Erdoğan'la ilgili de şunları söyledi:

'CUMHURBAŞKANI HUKUKLA İLGİLİ BİLİNÇLİ YANLIŞLARI ÖNLEYEBİLECEK KONUMDA DEĞİL'

"Sayın Cumhurbaşkanı oluşturduğu izlenim itibariyle, her şeye hâkim bir görüntü veriyor ise de hukukla ilgili bilinçli yanlışları önleyebilecek konumda değil. Sayın Cumhurbaşkanına isim isim ben hataları söylediğimde ‘sen yanlış söylüyorsun’ demedi. Ama hataların düzeltilmesi yönünde hiçbir mesafe alınamadı. Ben sadece bu kadarını söyleyeyim. “

İNFAZ PAKETİNE ELEŞTİRİ: KISA SÜREDE SUÇ İŞLEYECEKLER

Aynı ay infaz indirimi yasa teklifiyle ilgili Karar yazarı Elif Çakır'a konuştu. "İnfaz sisteminin oluşturulmasında, suçtan ziyade suçluyu, suçlunun oluşturduğu tehlikeyi göz önünde bulundurmak gerekir. Oysa söz konusu Kanun teklifinde sadece suç göz önünde bulundurularak koşullu salıverme düzenlemesi yapılmıştır" diyen Özgenç, teklifin Adalet Komisyonu’na çekilip tekrar düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

(Düzenleme kapsamında, organize suç örgütü lideri olmak suçlamasıyla yargılanarak hüküm giyen ve 16 yıldır cezaevide bulunan Alaattin Çakıcı da tahliye edilmişti.)

TORPİL İDDİASI GÜNDEM OLDU: 'MİLLETVEKİLİ, ÖĞRENCİYE 'SINAVDA YARDIMCI OLUNMASI' TALİMATINI VERDİ'

Özgenç, Ocak 2021'de bir üniversitenin hukuk fakültesinde yapılan sınavda bir öğrenciyle milletvekili talimatıyla torpil yapıldığını öne sürdü:

“Hukukçu olan ‘başörtülü’ bir milletvekili, bugün saat 10.30'da çıkacağı uçak yolculuğu sırasında bir hukuk fakültesinde online yapılacak olan İdare Hukuku sınavı sorularının cevaplandırılmasında ismini verdiği bir öğrenciye ‘yardımcı’ olması için danışmanına talimat verdi."

Ancak özellikle sosyal medyada gündem olan bu iddiayla ilgili basına yansıyan herhangi bir gelişme yaşanmadı.

TAKSİCİLER İÇİN KANUN TASLAĞI HAZIRLADI

Özgenç, son olarak Ekim 2021'de Ticari Taksicilik Hizmetleri Kanun Taslağı hazırladı ve bunu Cumhurbaşkanlığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'yla paylaştı.

Habertürk gazetesinden Esra Boğazlıyan'a yaptığı açıklamada "Direksiyon sallayan taksicinin emeklerinin karşılığında sadece kendisinin para kazandığı bir sistem kurulmalı" dedi.

Özgenç'in yayınlanmış akademik çalışmaları, kendi internet sitesinde aktardığına göre şöyle:

1) Suça İştirakin Hukukî Esası ve Faillik, İstanbul, 1996.

2) Uygulamalı Ceza Hukuku, Çözümlü Örnek Olaylar ve Mahkeme Kararları, Konya 1998.

3) Uygulamalı Ceza Hukuku, Çözümlü Örnek Olaylar ve Karar Tahlilleri, 2. bası, İstanbul Ekim 1998.

4) Uygulamalı Ceza Hukuku, Ceza Hukukunun Güvence Fonksiyonu, Suçun Unsurları, Teşebbüs, İştirak, İçtima, Önemli Bazı Suçlara İlişkin Yargıtay Kararları ve Tahlilleri, Çözümlü Örnek Olaylar (C. Şahin ile birlikte) 3. bası, Ankara, Mart 2001.

5) Suç Teorisi. Suç Kavramına ilişkin Genel Bilgiler, Suçun Yapısal unsurları, Suçun Özel Oluşum Biçimleri (K.İçel, A.Sözüer, F.S.Mahmutoğlu ve Y.Ünver ile birlikte), 2. Kitap, İstanbul, 1999.

6) Suç Teorisi. Suç Kavramına ilişkin Genel Bilgiler, Suçun Yapısal unsurları, Suçun Özel Oluşum Biçimleri (K.İçel, F.Sokullu-Akıncı, A.Sözüer, F.S.Mahmutoğlu ve Y.Ünver ile birlikte), 2. Kitap, 2. bası, İstanbul, 2000.

7) Suç Teorisi. Suç Kavramına ilişkin Genel Bilgiler, Suçun Yapısal unsurları, Suçun Özel Oluşum Biçimleri (K.İçel, F.Sokullu-Akıncı, A.Sözüer, F.S.Mahmutoğlu ve Y.Ünver ile birlikte), 2. Kitap, Yeniden gözden geçirilmiş 3. bası, İstanbul, 2004.

8) Yaptırım Teorisi, Genel Esaslar, Yaptırım Türleri, Cezaların Saptanması, Cezanın Düşmesi, Cezalara Seçenek Olan Kurumlar (K.İçel, F.Sokullu-Akıncı, A.Sözüer, F.S.Mahmutoğlu ve Y.Ünver ile birlikte), 3. Kitap, İstanbul, 2000.

9) Yaptırım Teorisi, Genel Esaslar, Yaptırım Türleri, Cezaların Saptanması, Cezanın Düşmesi, Cezalara Seçenek Olan Kurumlar (K.İçel, F.Sokullu-Akıncı, A.Sözüer, F.S.Mahmutoğlu ve Y.Ünver ile birlikte), 3. Kitap, 2. bası, İstanbul, Ekim 2002.

10) Ekonomik Çıkar Amacıyla İşlenen Suçlar, Ankara, 2002.

11) Gerekçeli Türk Ceza Kanunu, Ankara, 2004.

12) Türk Ceza Kanunu Gazi Şerhi, 1. bası, Ankara, Eylül 2005.

13) Türk Ceza Kanunu Gazi Şerhi, 2. bası, Ankara, Kasım 2005.

14) Türk Ceza Kanunu Gazi Şerhi, 3. bası, Ankara, Ocak 2006, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır.

15) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 1. bası, Ankara, Eylül 2006.

16) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 2. bası, Ankara, Eylül 2007.

17) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 3. bası, Ankara, Eylül 2008.

18) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 4. bası, Ankara, Ekim 2009.

19) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 5. bası, Ankara, Eylül 2010.

20) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 6. bası, Ankara, Eylül 2011.

21) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 7. bası, Ankara, Eylül 2012.

22) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 8. bası, Ankara, Ocak 2013.

23) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 9. bası, Ankara, Eylül 2013.

24) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 10. bası, Ankara, Eylül 2014.

25) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 11. bası, Ankara, Eylül 2015.

26) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 12. bası, Ankara, Eylül 2016.

27) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 13. bası, Ankara, Eylül 2017.

28) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 14. bası, Ankara, Ağustos 2018.

29) Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukukuna Giriş, Suç Teorisi, Yaptırım Teorisi, Milletlerarası Ceza Hukuku, 15. bası, Ankara, Ağustos 2019.

30) Ceza Genel Hukuku, Ankara, Kasım 2018 (Editör; İlhan Üzülmez ile birlikte).

31) Ceza Genel Hukuku, 2. bası, Ankara, Eylül 2019 (Editör; İlhan Üzülmez ile birlikte).

32) İnfaz Hukuku, Ankara, Eylül 2018 (Editör; Cumhur Şahin ile birlikte).

33) İnfaz Hukuku, 2. bası, Ankara, Ekim 2019 (Editör; Cumhur Şahin ile birlikte).

34) Türk Ceza Hukuku Gazi Külliyatı (mevzuat derlemesi), (Cumhur Şahin ile birlikte), Ankara, 2005.

35) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, (Cumhur Şahin ile birlikte), 2. bası, Ankara, Mart 2007, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır.

36) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Cumhur Şahin ve Adem Sözüer ile birlikte), 3. bası, Ankara, Ekim 2007.

37) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Cumhur Şahin ve Adem Sözüer ile birlikte), 4. bası, Ankara, Ocak 2010.

38) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Cumhur Şahin ve Adem Sözüer ile birlikte), 5. bası, Ankara, Ekim 2010.

39) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Cumhur Şahin ve Adem Sözüer ile birlikte), 6. bası, Ankara, Haziran 2011.

40) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 7. bası, Ankara, Mayıs 2012.

41) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 8. bası, Ankara, Temmuz 2012.

42) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 9. bası, Ankara, Ekim 2012.

43) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 10. bası, Ankara, Mayıs 2013.

44) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 11. bası, Ankara, Mayıs 2014.

45) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 12. bası, Ankara, Ağustos 2014.

46) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 13. bası, Ankara, Şubat 2015.

47) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 14. bası, Ankara, Mayıs 2015.

48) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 15. bası, Ankara, Eylül 2015.

49) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 16. bası, Ankara, Mart 2016.

50) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 17. bası, Ankara, Ağustos 2016.

51) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 18. bası, Ankara, Ocak 2017.

52) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 19. bası, Ankara, Mayıs 2017.

53) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 20. bası, Ankara, Ekim 2017.

54) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 21. bası, Ankara, Şubat 2018.

55) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 22. bası, Ankara, Eylül 2018.

56) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 23. bası, Ankara, Mart 2019.

57) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 24. bası, Ankara, Ağustos 2019.

58) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt I, Kanunlar, (Yayın sorumlusu olarak), 25. bası, Ankara, Mayıs 2020.

59) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt II, Tüzük ve Yönetmelikler, (Yayın sorumlusu olarak), 1. bası, Ankara, Ocak 2013.

60) Türk Ceza Hukuku Mevzuatı, Cilt III, Milletlerarası Sözleşmeler, (Yayın sorumlusu olarak), 1. bası, Ankara, Nisan 2017.

61) Terörle Mücadele Kanunu, Ankara, Eylül 2006.

62) Terörizm Suçlarıyla İlgili Karşılaştırmalı Çalışma Raporu, 25.03.2019, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRK/CE-MER) yayını. Editör; Cumhur Şahin ve İlhan Üzülmez ile birlikte).

63) “COVID-19 Salgını Dolayısıyla Ulusal veya Uluslararası Alanda Ortaya Çıkan / Çıkabilecek Hukuki Sorunların Tespiti ile Bunların Çözümüne Yönelik Öneriler Raporu”, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) yayını, Ankara, Temmuz 2020, Editör; Halil Akkanat, Hayrettin Çağlar, Haluk Hadi Sümer, Muhammet Özekes ile birlikte).

64) Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Ankara, Mayıs 2007.

65) Zimmet Suçu, 1. bası, Ankara, Aralık 2008.

66) Zimmet Suçu, 2. bası, Ankara, Temmuz 2012.

67) Çek Kanunu, 1. bası, Ankara, Ocak 2010.

68) Çek Kanunu, 2. bası, Ankara, Şubat 2010.

69) Çek Kanunu, 3. bası, Ankara, Mart 2010.

70) Çek Kanunu, 4. bası, Ankara, Ekim 2010.

71) Çek Kanunu, 5. bası, Ankara, Şubat 2012.

72) Çek Kanunu, 6. bası, Ankara, Şubat 2017.

73) Çek Kanunu, 7. bası, Ankara, Şubat 2018.

74) Çek Kanunu, 8. bası, Ankara, Ağustos 2019.

75) Suç Örgütleri, 1. bası, Ankara, Ağustos 2010.

76) Suç Örgütleri, 2. bası, Ankara, Ekim 2010.

77) Suç Örgütleri, 3. bası, Ankara, Kasım 2011.

78) Suç Örgütleri, 4. bası, Ankara, Ağustos 2012.

79) Suç Örgütleri, 5. bası, Ankara, Ekim 2012.

80) Suç Örgütleri, 6. bası, Ankara, Nisan 2013.

81) Suç Örgütleri, 7. bası, Ankara, Eylül 2013.

82) Suç Örgütleri, 8. bası, Ankara, Şubat 2017.

83) Suç Örgütleri, 9. bası, Ankara, Nisan 2017.

84) Suç Örgütleri, 10. bası, Ankara, Ağustos 2017.

85) Suç Örgütleri, 11. bası, Ankara, Şubat 2018.

86) Suç Örgütleri, 12. bası, Ankara, Ocak 2019.

87) Suç Örgütleri, 13. bası, Ankara, Ocak 2020.

88) İhale Sürecinde İşlenen Suçlar, 1. bası, Ankara, Temmuz 2011.

89) İhale Sürecinde İşlenen Suçlar, 2. bası, Ankara, Mart 2012.

90) İhale Sürecinde İşlenen Suçlar, 3. bası, Ankara, Ocak 2013.

91) İhale Sürecinde İşlenen Suçlar, 4. bası, Ankara, Mayıs 2013.

92) İrtikâp ve Rüşvet Suçları, 1. bası, Ankara, Eylül 2012.

93) İrtikâp, Rüşvet ve Görevi Kötüye Kullanma Suçları, 2. bası, Ankara, Haziran 2013.

94) İnsan Hakları, 1. bası, İstanbul, 1994 (Neşreden).

95) İnsan Hakları, 2. bası, İstanbul, 1995 (Neşreden).

96) Türk Ceza Kanunu Tasarısı İçin Müzakereler (Diskussionsbeiträge zum Entwurf des Türkischen Strafgesetzbuchs), Konya, 1998 (Neşreden).

97) Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu, Ankara, Ağustos 2011 (Cumhur ŞAHİN ve İlhan ÜZÜLMEZ ile birlikte Neşreden).

98) Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu, 2. bası, Ankara, Ocak 2012 (Cumhur ŞAHİN ve İlhan ÜZÜLMEZ ile birlikte Neşreden).

99) TCK.nun 5. maddesine İlişkin Yargıtay'ın İki Farklı Kararının İncelenmesi, Kesinleşmiş Yargı Kararlarının Etkisi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, cilt LI, yıl 1985, sayı 1-4, sh. 627 vd.nda yayımlanmıştır.

100) Müessir Bir Çevre Koruması ve Hukuk, Mer'î Hukukun Değerlendirilmesi, Türk Devletleri Arasında 1. İlmî İşbirliği Konferansı, Lefkoşe 22-24 Haziran 1992 [Tebliğler], cilt II (İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi yayını), İstanbul, 1992, sh. 415 vd.nda yayımlanmıştır.

101) "Kavga Suçu" (TCK., mad. 464) Üzerine Düşünceler, Yargıtay Dergisi, cilt 19, sayı 4 (Ekim 1993), sh. 477 vd.nda yayımlanmıştır.

102) Kusur Yargısı ve Yaş Küçüklüğü, Facultatis Decima Anniversaria (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 10. Yılı Adliye ve Çocuk Suçluluğu Sempozyumu), İstanbul, 1993, sh. 251 vd.nda yayımlanmıştır.

103) Emniyet Görevlilerinin Silah Kullanma Yetkisi Üzerine Düşünceler, İstanbul Barosu Dergisi, cilt 68, sayı 1-2-3, (Ocak, Şubat, Mart 1994), sh. 90 vd.nda yayımlanmıştır.

104) Kamu Görevi, Yükümlülük Suçları, Yükümlülük Suçlarına İştirak (KARAR İNCELEMESİ), Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 4, Yıl 1994, sayı 1-2, sh. 329 vd.nda yayımlanmıştır.

105) Cezalandırılabilirliğin Temelleri ve Sınırları, Suç Kavramı Üzerine Düşünceler (Wilhelm Gallas'tan tercüme), Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 4, Yıl 1994, sayı 1-2, sh. 305 vd.nda yayımlanmıştır.

106) Tüzelkişinin Sorumluluk Ehliyeti - Anayasa Mahkemesi'nin Bir Kararı Üzerine Düşünceler, Reha POROY’a Armağan (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayını), İstanbul 1995, sh. 319 vd.nda yayımlanmıştır.

107) Suç Zanlısı Kişinin Gerçeği Söyleme Yükümlülüğü ve Bunun Hukukî Sonuçları, Hukuk Araştırmaları (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi), yıl 1995, cilt 19, sayı 1-3, sh. 129 vd.nda yayımlanmıştır.

108) Davranış Normları Teorisi, Haksızlık ve Müeyyide İlişkisi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Prof. Dr. M. Şakir Berki’ye Armağan, cilt 5, yıl 1996, sayı 1-2, sh. 430 vd.nda yayınlanmıştır. Bu çalışma, özet olarak, ayrıca, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası, Sabahaddin Zaim’e Armağan, yıl 1994/B-3, cilt 1-4, İstanbul 1996, sh. 409 vd.nda yayımlanmıştır.

109) Askerî Hiyerarşide Emirlerin Bağlayıcılığı ve Bunun Hukukî Sonuçları, İnsan Kaynakları Yönetimi Sempozyumu 20-21 Haziran 1996 [TEBLİĞLER], (Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı yayını), Konya 1996, sh. 105 vd.nda yayımlanmıştır.

110) Basın Hürriyeti Kavramı, Basın Yoluyla İşlenen Suçlarda Sorumluluk Rejimi ile Cevap ve Düzeltme Hakkı Üzerine Düşünceler (Adem Sözüer’le birlikte), Yeni Türkiye, Eylül-Ekim 1996, yıl 2, sayı 11, sh. 272 vd.nda yayımlanmıştır.

111) Kamu Görevi, Muafiyet ve Dokunulmazlık Kavramları Üzerine Düşünceler (Cumhur Şahin’le birlikte), Yeni Türkiye, Mart-Nisan 1997, yıl 3, sayı 14, sh. 911 vd.nda yayımlanmıştır.

112) Suç Teşekkülü, Düşünceyi Açıklama ve Örgütlenme Hürriyeti, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, Prof.Dr.Türkan Rado’ya Armağan Sayısı, cilt LV, yıl 1997, sayı 3, sh. 51 vd.nda yayımlanmıştır.

113) Taksirin Kanunen Tanımlanmasına İlişkin Problemler (Prof.Dr.Friedrich-Christian Schroeder’in “Probleme der legislatorsichen Feststellung der Fahrlässigkeit” adlı çalışmasının Türkçe çevirisi), Türk Ceza Kanunu Tasarısı İçin Müzakereler (Diskussionsbeiträge zum Entwurf des Türkischen Strafgesetzbuchs) (Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayını), Konya 1998, sh. 255 vd.nda yayımlanmıştır.

114) Kast-Taksir Kombinasyonları, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Prof.Dr. Süleyman Arslan Armağanı, cilt 6, yıl 1998, sayı 1-2, sh. 345 vd.nda yayımlanmıştır.

115) Failliğin Üçüncü Bir Görünüş Şekli Olarak Müşterek Faillik, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt 4, 1994, sayı 1-2, sh. 159 vd.nda yayımlanmıştır.

116) Müşterek Faillik - Ceza Kanunu’nun 463. Maddesi Hükmünün ve Buna İlişkin Uygulamanın Değerlendirilmesi, Yargıtay Dergisi, cilt 19, Ocak-Nisan 1993, sayı 1-2, sh. 86 vd.nda yayımlanmıştır.

117) İnsan Haklarının Felsefî Temeli, İnsan Hakları, İstanbul, 1995, sh. 41 vd.’nda yayımlanmıştır.

118) İnsan Haklarının Özüne Dönüş, Yeni Türkiye, Mayıs-Haziran 1998, yıl 4, sayı 21, sh. 606 vd.nda yayımlanmıştır.

119) İnsan Hakları Üzerine Bir Kitap Değerlendirilmesi, Yeni Türkiye, Temmuz-Ağustos1998, yıl 4, sayı 22, sh. 1492 vd.nda yayımlanmıştır.

120) Türk Ceza Kanunu Tasarısındaki Suça İştirake İlişkin Hükümlerin Değerlendirilmesi, Yargıtay Dergisi, Ocak-Nisan 1999, sayı 1-2, sh. 70 vd.; ayrıca, Kamu Hukuku Arşivi, yıl 2, sayı 1, Şubat 1999, sh. 5 vd.nda yayımlanmıştır.

121) Düşünceyi Açıklama Hürriyeti ve Ceza Hukuku, 75 Yılında Cumhuriyet ve Hukuk Sempozyumu, Diyarbakır, 22-23 Ekim 1998. sh. 180 vd.nda yayımlanmıştır.)

122) Die Stellung der “Minderheiten” im Türkischen Recht unter besonderer Berücksichtigung der Problematik der Multikulturalität, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Milenyum Armağanı, cilt 8, yıl 2000, sayı 1-2, sh. 193 vd.nda yayımlanmıştır.

123) Ceza Hukukunun Güvence Fonksiyonu, Kamu Hukuku Arşivi, yıl 3, sayı 2-3, Haziran-Ekim 2000, sh. 90 vd.nda yayımlanmıştır.

124) Bir Ceza İnfaz Rejimi Olarak Erteleme, Anayasa Yargısı, cilt 18, Ankara 2001, sh. 99 vd.nda yayımlanmıştır.

125) “Non bis in idem” Kuralının Milletlerarası Değeri ve TCK.nun 10/A Maddesi Hükmüne İlişkin Değerlendirme, Yargıtay Dergisi, cilt 28, Temmuz 2002, sayı 3, sh. 323 vd.nda yayımlanmıştır.

126) CMUK Tasarısı (2002) Üzerine Düşünceler (Cumhur Şahin ile birlikte), Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Haziran-Aralık 1999, cilt III, sayı 1-2, sh. 202 vd.nda yayımlanmıştır.

127) “İşkence Suçu” (Cumhur Şahin ile birlikte), Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Haziran-Aralık 2000, cilt IV, sayı 1-2, sh. 181 vd.nda yayımlanmıştır.

128) İddia ve Savunma Hakkı (Cumhur Şahin ile birlikte), Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Haziran-Aralık 2001, cilt V, sayı 1-2, sh. 84 vd.nda yayımlanmıştır.

129) Kamu Görevinin Kötüye Kullanılması Suçu Üzerine Düşünceler (Cumhur Şahin ile birlikte), Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Haziran-Aralık 2002, cilt 6, sayı 1-2, sh. 189 vd.nda yayımlanmıştır.

130) PKK Terör Örgütünün Faaliyetleri Çerçevesinde İşlenen Suçlardan Dolayı İdam Cezasının Uygulanabilirliği Sorununa İlişkin Düşünceler” (Cumhur Şahin ile birlikte), Türk Hukuk, Aylık Hukuk Dergisi, yıl: 7, sayı: 69, Kasım 2002, sh. 4 vd.nda yayımlanmıştır.

131) Marka Hakkına Tecavüz ve Cezai Sorumluluk, Bilgi Toplumunda Hukuk, Ünal Tekinalp’e Armağan, cilt III, İstanbul 2003, sh. 831 vd.nda yayımlanmıştır.

132) Banka Yolsuzlukları ve Zamanaşımı Sorunu, Türk Hukuk, Aylık Hukuk Dergisi, Yıl: 7, Sayı: 71, Ocak 2003, s. 4 vd.nda yayımlanmıştır.

133) “İşkence Önlenebilecek mi?” (Cumhur Şahin ile birlikte), Türk Hukuk, Aylık Hukuk Dergisi, Yıl: 7, Sayı: 74, Nisan 2003, s. 7 vd.nda yayımlanmıştır.

134) “Bilinçli Taksir”, Prof.Dr.Çetin Özek Armağanı (Galatasaray Üniversitesi yayını), İstanbul, 2004, sh. 697 vd.nda yayımlanmıştır.

135) “Suç ve Yaptırım Teorisine İlişkin Yeni Gelişmeler Işığında Türk Ceza Kanunu Tasarısı”, Toplumsal Değişim Sürecinde Türk Ceza Kanunu Reformu, Panel ve Podyum Tartışmaları, Gazi Üniversitesi ve Türkiye Barolar Birliği. Türk Ceza Kanunu Reformu, Birinci Kitap, Toplumsal Değişim Sürecinde Türk Ceza Kanunu Reformu, Panel, Ankara, 21-22 Mayıs 2004, Türkiye Barolar Birliği yayını, sh. 55 vd.nda yayımlanmıştır.

136) “Ana Hatlarıyla TCK Tasarısı”, HPD-Hukuki Perspektifler Dergisi, sayı: 2, Sonbahar 2004, sh. 102 vd.nda yayımlanmıştır.

137) “Yeni Türk Ceza Kanunundaki Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar”, Ekonomik Suç ve Ceza Sempozyumu, Adalet Bakanlığı/Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 30 Nisan-1 Mayıs 2005, Ankara, sh. 73 vd.nda yayımlanmıştır.

138) “Hekimlik Mesleğinin İcrası ve Ceza Sorumluluğu” (4 – 8 Haziran 2006 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 21. Ankem Klinikler ve Tıp Bilimleri Kongresinde sunulan tebliğ), Ankem Dergisi, yıl 2006, cilt 20, Ek 2, sh. 10 vd.nda yayımlanmıştır.

139) “Hekimin Tedavi Nedeniyle Ceza Sorumluluğuna İlişkin Röportaj”, Sağlıkta Nabız Dergisi, yıl 2006, sayı 18, sh. 4 vd.nda yayımlanmıştır.

140) “Tüp Bebek Uygulaması ve Ceza Sorumluluğu”, SD Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, Mart-Nisan-Mayıs 2007, sayı 2, sh. 72 vd.nda yayımlanmıştır.

141) Ceza Muhakemesi Kanununda Adli Kolluk Kavramı, Avrupa’da ve Türkiye’de Kolluk – Adalet İlişkileri, Editör Burcu Ertem, Türkiye Adalet Akademisi Yayını, Ankara 2006, sh. 77 vd.nda yayımlanmıştır.

142) “Tıbbî Müdahalenin Hukuka Uygunluğuna İlişkin Kriterler”, SD Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, Haziran-Temmuz-Ağustos 2007, sayı 3, sh. 76 vd.nda yayımlanmıştır.

143) Tıbbî Müdahale Dolayısıyla Cezaî Sorumluluk, Prof. Dr. Hüseyin Ülgen’e Armağan, İkinci Cilt, İstanbul, 2007, sh. 2175 vd.nda yayımlanmıştır.

144) “Beden ve Ruh Bakımından Kendini Savunabilme Kavramı”, 14. Ulusal Adli Tıp Günleri, Paneller Poster Sunumları, Antalya, 17 – 21 Ekim 2007 (TC Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu yayını), sh. 139 vd..nda yayımlanmıştır.

145) “Ceza Mahkûmiyetinin Siyasi Hakların Kullanılmasına Etkisi”, İnsan Hakları Reformlarının Uygulanması Uluslararası Sempozyumu, Bildiriler Tartışmalar, Ankara, Kasım 2007 (TC Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yayını, no. 8), sh. 97 vd.

146) “Sağlık Hizmeti Bağlamında Sır Saklama Yükümlülüğü ve Kapsamı”, SD Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, Eylül-Ekim-Kasım 2007, sayı 4, sh. 98 vd.nda yayımlanmıştır.

147) “Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirme Yükümlülüğünün Kapsam ve Sınırları”, SD Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, Aralık-Ocak-Şubat 2007-2008, sayı 5, sh. 84 vd.nda yayımlanmıştır.

148) “Tıbbi Müdahale Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinin Ceza Hukuku Bakımından Sonuçları”, SD Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, Eylül-Ekim-Kasım 2008, sayı 8, sh. 80 vd.nda yayımlanmıştır.

149) “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması”, 3. Yılında Yeni Ceza Adaleti Sistemi, Editör: Prof. Dr, Bahri ÖZTÜRK, Ankara, 2009, sh. 49 vd.nda yayımlanmıştır.

150) “İflas Suçları”, Halûk Konuralp Anısına Armağan, cilt 2, Ankara, 2009, sh. 332 vd..nda yayımlanmıştır.

151) “Kabahatler Kanununun Uygulamasına İlişkin Hukuki Değerlendirmeler- I” (Cumhur Şahin ile birlikte), Fasikül, Yıl 2, Sayı 4, Mart 2010, sh. 10 vd.nda yayımlanmıştır.

152) “Devlet Sırrı ve Ceza Hukuku”, Dünyada ve Türkiye’de Ceza Hukuku Reformları Kongresi, Congress on the Criminal Law Reforms in the World and in the Turkey, 26 Mayıs/May 2010, Kongre Kitabı, cilt I, sh. 63 vd.nda yayımlanmıştır.

153) “Yeni Çek Kanunu Üzerine Bir Değerlendirme”, 5941 Sayılı Çek Kanunu Paneli, 26 Mart 2010 (Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayını), Ankara 2010, sh. 69 vd.nda yayımlanmıştır.

154) “Tefecilik Suçu”, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt XIV, Aralık 2010, sayı 2, sh. 543 vd.nda yayımlanmıştır.

155) “Haberleşmenin, Kişiler Arasındaki Aleni Olmayan Konuşmaların ve Özel Hayatın Gizliliğini İhlâl Suçları”, Ceza Hukukunun Güncel Sorunları, Kolokyum, 08 Ekim 2010 (Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayını), Editör M. Tevfik GÜLSOY, sh. 116 vd.nda yayımlanmıştır.

156) “Soruşturma İşlemlerinin Gizliliğini İhlâl ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs Suçları”, Ceza Hukukunun Güncel Sorunları, Kolokyum, 08 Ekim 2010 (Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi yayını), Editör M. Tevfik GÜLSOY, sh 146 vd.nda yayımlanmıştır.

157) “Tıbbi Müdahale Dolayısıyla Ceza Sorumluluğu: Cezai Sorumluluk”, SD Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, Mart-Nisan-Mayıs 2011, sayı 18, sh. 88 vd.nda yayımlanmıştır.

158) Gazi Üniversitesi Türk Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Futbol Federasyonu işbirliği ile 3 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kolokyumu”nun “Değerlendirme ve Sonuç” bildirisi; Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu, Ankara, Ağustos 2011, sh. 91 vd.nda yayımlanmıştır.

159) “Anayasayı İhlâl Suçu, Yasama Organına Karşı Suç, Hükûmete Karşı Suç ve Suç İçin Anlaşma Suçu Üzerine Değerlendirmeler”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali” çerçevesinde 24- 29 Eylül 2011 tarihlerinde icra edilen “Akademik Program”da sunulan tebliğ. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, Bilimsel Tebliğler, İstanbul, 23-30 Eylül 2011, sh. 45 vd.nda yayımlanmıştır.

160) “Şiddet Uygulayan Kişinin Zorlama Hapsine Tabi Tutulması”, Yoncalı Platformu Sempozyum Günleri, Kütahya, Türkiye’de Aile İçi Şiddetle Mücadele Hukuk Sempozyumu, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kazancı Hakemli Hukuku Dergisi, yıl 2012, cilt 8, sayı 97-98, sh. 59 vd.nda yayımlanmıştır.

161) Panel, “Suç Ekonomisi, Mücadele Yöntemleri ve Türkiye Değerlendirmesi”, 9 Ocak 2013 - Ankara, Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı yayını, 1. bası, Ankara Nisan 2013, sh. 87 vd.

162) “İcrai Suça İhmali Davranışla İştirak, Anayasa Mahkemesinin Bir Kararı Üzerine Değerlendirmeler”, in: Ceza Hukuku ve Kriminoloji Dergisi, Cilt 2, Sayı 1-2, Yıl 2014, sh. 1 vd.

163) “Die Bewertung der Entscheidung der 16. Strafkammer des türkischen Kassationsgerichts (3/2017), ‘ByLocak’ Software als terroristisches Kommunikationsnetzwerk”, in: Cyberkriminalität und Strafrechtspflege in Korea und in der Türkei, IV. Koreanisch-Türkisches Strafrechtssymposium, Seul, 22-23 September 2017, sh.49 vd.

164) “Fuhuş ve Hukuk, Anayasa Mahkemesi’nin 18.10.2017 tarihli ve 2014/19152 numaralı Bireysel Başvuru Kararının Değerlendirilmesi”, in: Dr.Dr.h.c. Silvia Tellenbach’a Armağan, Editörler: F. Yenisey, İ. Özgenç, A. Nuhoğlu, A. Sözüer, F. Turhan, Ankara, Mayıs 2018, sh. 483 vd.

165) “İnsan Öldürme İle ilgili Kur’an Hükümlerinin Günümüz Ceza Hukuku Düşüncesine Aktarılması”, in: Dr.Dr.h.c. Silvia Tellenbach’a Armağan, Editörler: F. Yenisey, İ. Özgenç, A. Nuhoğlu, A. Sözüer, F. Turhan, Ankara, Mayıs 2018, sh. 503 vd.

166) “‘Resmi Belgeyi Bozmak, Yok Etmek veya Gizlemek’ Suçu (TCK, m. 205) İle ‘Özel Belgeyi Bozmak, Yok Etmek veya Gizlemek’ Suçuna (TCK, m. 208) İlişkin Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi” (Adem Sözüer’le birlikte), in: Dr.Dr.h.c. Silvia Tellenbach’a Armağan, Editörler: F. Yenisey, İ. Özgenç, A. Nuhoğlu, A. Sözüer, F. Turhan, Ankara, Mayıs 2018, sh. 513 vd.

167) “Die aktuellen Probleme in der Praxis des Türkischen Strafvollstreckungsrechts”, in: Dr.Dr.h.c. Silvia Tellenbach’a Armağan, Editörler: F. Yenisey, İ. Özgenç, A. Nuhoğlu, A. Sözüer, F. Turhan, Ankara, Mayıs 2018, sh. 1177 vd.

168) “Cinsel Suçlar Bağlamında, Kur’an Hükümleri Üzerinde Bir Değerlendirme”, in: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt XXII, Temmuz 2018, sayı 3, sh. 57 vd.

169) “Davranış Normları Teorisi, Hukuk ve Ahlak İlişkisi”, in: TÜBA Günce, sayı 59, Ocak 2019, sh. 30 vd.

170) “İnfaz Kurumlarındaki Hükümlü Sayısındaki Artış Sorunu ve Çözüm Önerisi” (İhsan Yılmaz Bayraktarlı ile birlikte), in: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt XXIII, Ocak 2019, sayı 1, sh. 129 vd.

171) “Malvarlığı Üzerinde Mülkiyet, Buna Bağlı Yükümlülükler ve Ceza Hukuku Sorumluluğu” (in: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt XXIII, Nisan 2019, sayı 2, sh. 177 vd.

172) “Yaptırım Teorisi ve İnfaz Siyaseti”, in: TÜBA Günce, sayı 60, Mayıs 2019, sh. 30 vd.

173) “Das Grundprinzip des Rechtsstaates als ein Ideal”, in: Prof. Dr. Durmuş Tezcan’a Armağan, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 21, Özel Sayı 2019, sh. 3001 vd.

174) “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hürriyeti ile Seyahat Hürriyeti Bağlamında Özgürlük ve Güvenlik İlişkisi”, in: Anayasa Yargısı, cilt 35, yıl 2018, sh. 163 vd.

175) “Cinsel Suçlar, Türk Ceza Kanununun Cinsel Suçlara İlişkin Düzenlemelerinin Dayandığı Felsefi Temel, Cinsel Suçlara İlişkin Kanun Hükümlerinin Uygulanmasından Kaynaklanan Sorunlar”, in: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt XXIV, sayı 1, Ocak 2020, sh. 257 vd.

176) “Relation between Liberty and Security in the context of the Right to Organize Meetings and Demonstration Marches and the Freedom of Movement”, in: Constitutional Justice in Asia, “Right to Liberty and Security”, Ankara, April 2020, sh. 29 vd.

177) “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı İşlenen Suçlar Bakımından İlgilinin Rızasının Ceza Hukuku Sorumluluğu Üzerindeki Etkisi”, in: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt XXIV, sayı 2, Nisan 2020, sh. 251 vd.

178) “Beden Muayenesi, Vücuttan Biyolojik Örnek Alma, Moleküler Genetik İnceleme ve DNA Verilerinin Muhafazası İşlemleriyle İlgili Rıza ve Yetki Sorunları Üzerine Hukuki Değerlendirmeler”, in: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt XXIV, sayı 3, Temmuz 2020, sh. 251 vd.

179) “Organize Sanayi Bölgesi Yönetim ve Denetim Organlarında Görev Yapan Kişilerin Hukuki Statüsüne ve Sorumluluk Rejimine İlişkin Tespit ve Değerlendirmeler” in: Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk’a Armağan, Editör: Mahmut Koca, Ankara, 2020, sh. 715 vd.

180) “COVID-19 Salgınının Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Vergi Hukuku ve Milletlerarası Hukuk Alanında Sebebiyet Verdiği veya Verebileceği Sorunlar ve Bunlara İlişkin Çözüm Önerileri”, in: TÜBA COVID 19 Küresel Salgını: Hukuki Değişim ve Etkileşimler Raporu, “COVID-19 Salgını Dolayısıyla Ulusal veya Uluslararası Alanda Ortaya Çıkan / Çıkabilecek Hukuki Sorunların Tespiti ile Bunların Çözümüne Yönelik Öneriler Raporu”, Editörler: İzzet Özgenç, Halil Akkanat, Hayrettin Çağlar, Haluk Hadi Sümer, Muhammet Özekes, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) yayını, Ankara, Temmuz 2020, sh. 11 vd.

Ankara Üniversitesi'nde forum düzenlemek isteyen öğrencilere polis müdahalesi: Çok sayıda gözaltı Güncel Konya'da Dedeoğlu ailesinden 7 kişi öldürülmüştü; olay yerine silah ve benzinle giden sanık, 'öldürme amacım yoktu' dedi Güncel 'Çocuklarına 'Recep Tayyip' adını koyan aileler isim değiştirmeye başladı!' Güncel Avukatı, Sedat Peker'in son durumunu aktardı: 'Buna sadık kalmak zorundayım' diyor... Güncel