Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi: Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliğinde gerilere düşmeye devam ediyor
Birleşmiş Milletler'in yeni raporunda Türkiye ile ilgili dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. İnsani Gelişme Endeksi’nde, Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda 65’inci sıraya gerilediği görüldü.
GERÇEK GÜNDEM - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan 2022 İnsani Gelişme Raporu’na (IGR) göre, Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliğindeki sıralamada gerilere düşerek 65’ıncı sırada yer aldı. Rapora göre, Türkiye’de erkekler kadınlara göre daha fazla imkândan yararlanabiliyor.
Yayımlanan yeni Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, dünya genelinde yaşam beklentisi, eğitim ve ekonomik konularda ciddi bir düşüş gözlemlendi. Eğitim ve ekonomik refah açısından onlarca yıllık ilerlemenin bozulmaya başlamasıyla, son iki yılda 10 ülkeden dokuzu İnsani Gelişme Endeksi’nde gerilere gitti.
İnsani Gelişme Endeksi’nin başında eğitime harcadığı ortalama 16,5 yıl ve 66.000 dolarlık ortalama gelir ile İsviçre yer alırken, listenin sonunda 5,5 yıllık eğitim ve yıllık ortalama 768 dolarlık gelirle Güney Sudan bulunuyor.
Raporda yer alan 191 ülkenin çoğunda yaşam beklentisindeki ciddi düşüşler yaklaşık 30 yıllık ilerlemenin bozulmaya başlamasına neden oldu.
“BU YILKİ VERİLER DAHA KARAMSAR”
Raporun yazarlarından Achim Steiner, 80’den fazla ülkenin borçlarını ödemekte zorluk yaşadığını belirterek, bu yılki verilerin daha karamsar olduğunu söyledi:
“Seksen ülkenin bu tür bir krizle yüzleşmesi çok ciddi bir durum, bunun düzeltilmesi yıllar alabilir."
Dünya genelinde daha fazla kriz ve adaletsizliklerin yaşanacağını söyleyen Steiner, “Hayat pahalılığı ve enerji krizlerinde gördük ki, bu sorunlarda anlık çözümlere odaklanmak yerine uzun vadeli sistemik değişikliklere başvurmalıyız" dedi.
TÜRKİYE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE 65’INCI SIRAYA GERİLEDİ
İnsani Gelişme Raporu’na göre, Türkiye de dâhil olmak üzere ülkelerin yüzde 90’ından fazlası gerileme yaşadı. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ise 65’inci sıraya gerileyen Türkiye’de, erkekler kadınlara oranla daha fazla insani gelişme ve fırsatlardan yararlanabiliyor.
TÜRKİYE’DE BAZI ALANLARDA İLERLEMELER DE GÖRÜLDÜ
1990-2021 yılları arasında yaklaşık 31 yıl boyunca Türkiye’de bazı alanlarda ilerlemeler de kaydedildi. Rapora göre, Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi 8,3 yıl; ortalama öğrenim süresi 4,2 yıl ve beklenen öğrenim süresi 9,3 yıl artarken, kişi başına düşen Gayrisafi Milli Hâsıla (GSMH) ise yaklaşık yüzde 139 oranında artış gösterdi.