Boğaziçi susmuyor: Öğretim üyeleri liyakatsiz kadrolaşmaya karşı hukuki yollara başvuracak

Abone ol

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki tüm bölümler ve üç enstitü, üniversitelerindeki liyakatsiz kadrolaşmaya yönelik ortak açıklama yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 29 bölüm ve üç Enstitü bugün bir açıklama yayımlayarak Boğaziçi Üniversitesi’nin liyakate dayalı istihdam sisteminin ağır bir kadrolaşma tehdidi altında olduğunu duyurdu.

29bBölüm ve üç enstitünün imzası ile akademisyenlerin yazışma grubuna gönderilen açıklamada, şeffaflıktan yoksun, liyakat ve birimlerin akademik özerklikleri dikkate alınmadan yapılan atamaların kabul edilemez olduğu, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin tüm bu atamalara dair tüm hukuki yollara başvurulacağı ifade edildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm bölümleri ve üç enstitünün kadrolaşmaya dair ortak açıklaması şöyle:

Boğaziçi Üniversitesi'nin liyakate dayalı istihdam sistemi ağır bir kadrolaşma tehdidi altındadır. 51 yıllık saygın bir kamu üniversitesi olarak temel önceliklerimizden biri, dünyanın ve ülkemizin önde gelen eğitim ve araştırma kurumlarında doktora ve/veya doktora sonrası çalışmalarını tamamlamış en nitelikli genç bilim insanlarını Üniversitemizin bünyesine katmak olmuştur.

Üniversitemizde senatomuzun belirlediği "Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Atama ve Yükseltme Esasları" çerçevesinde bu konudaki en büyük akademik sorumluluk Enstitü/Bölüm/Anabilim dallarına aittir. Ancak birimlerin, istihdam süreçlerinin her aşamasında açık olma, liyakat prensibine sadık kalma ve adaylar arasından ortak kararla ve şeffaf bir şekilde seçim yapma zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk başvuruların en yaygın şekilde duyurulması, nitelikli adayların hiçbir ayrımcılığa ya da kayırmacılığa uğramadan sadece eğitim-öğretim ve araştırma faaliyeti, potansiyeli ve etiği üzerinden şeffaf bir şekilde incelenmesi anlamına gelir.

Üniversitemizde birimler ve kurullar tarafından titizlikle uygulanan bu süreçler akademik yetkinliğe sahip kadrolarıyla iyi eğitim veren, nitelikli bir araştırma üniversitesi olma özelliğimizi koruyabilmemiz için elzemdir.

Bu nedenle aşağıda isimleri bulunan bölüm ve enstitüler olarak Üniversitemizin birim ve kurullarında değerlendirilmeden, liyakat ve şeffaflık prensipleri ile birimlerin akademik özerklikleri dikkate alınmadan yapılan atamaların kabul edilemeyeceğini ve gerekli tüm hukuki yollara başvurulacağını belirtmek isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

1.Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
2.Eğitim Bilimleri
3.Temel Eğitim
4.Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
5.Yabancı Diller Eğitimi
6.Batı Dilleri ve Edebiyatları
7.Çeviribilimi
8.Dilbilim
9.Felsefe
10.Fizik
11.Kimya
12.Matematik
13.Moleküler Biyoloji ve Genetik
14.Psikoloji
15.Sosyoloji
16.Tarih
17.Türk Dili ve Edebiyatı
18.Ekonomi
19.Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler
20.İşletme
21.Uluslararası Ticaret
22.Turizm İşletmeciliği
23. Yönetim Bilişim Sistemleri
24. Bilgisayar Mühendisliği
25. Elektrik-Elektronik Mühendisliği
26. Endüstri Mühendisliği
27.İnşaat Mühendisliği
28 Kimya Mühendisliği
29. Makine Mühendisliği

Enstitüler:

1) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü
2) Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü
3) Çevre Bilimleri Enstitüsü

'Savcılar FETÖ talimatıyla dosyayı kararttı': Muhsin Yazıcıoğlu davası sil baştan Gündem İşçilerin direnişte olduğu Yemeksepeti'nde yönetmelik değiştirildi: Basına konuşmak işten çıkarma nedeni sayıldı Gündem Uluç Gürkan yazıları ile Gerçek Gündem'de: Dünün ve bugünün sorusu; 'Türkiye İran olabilir mi?' Gündem Nagehan Alçı: Eski Almanya Başbakanı Schröder, Bakan Kurum'a çok bozulmuş Gündem