Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin kurduğu çadıra engel: 'Gençlere yaşatılan travmanın hesabını vermelisin'
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin rektörlük binası önüne kurmak istedikleri ‘Direniş Çadırı’na özel güvenlik görevlilerinin müdahale etmesi ve kampüse polisin çağrılması tepkilere neden oldu.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin rektörlük binası önüne kurmak istedikleri ‘Direniş Çadırı’na özel güvenlik birimleri bir kez daha izin vermedi.
Birgün'den Seda Balmumcu'nun haberine göre, öğrencilerle güvenlik görevlileri arasında arbede çıkarken Boğaziçili akademisyenler ise 198’inci kez rektörlük binasına sırtını döndü.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin rektör atamalarına ilişkin protestoları aylardır devam ediyor. Üniversite öğrencilerinin, dün rektörlük binası önünde 10 aydır kurulan ‘Direniş Çadırı’na özel güvenlik tarafından müdahale edildi.
Öğrencilere müdahale eden özel güvenlik görevlileri çadırı söküp parçalara ayırdı. Öğrenciler ve özel güvenlik arasında arbede yaşanırken bir kez daha kampüsün içine çevik kuvvet ekipleri ve gözaltı araçları girdi.
Boğaziçi Üniversitesi Yurtdışı Topluluğu (BOYUT) ise Güney Kampus’ta, polisin rektörlük binası önüne çadır kurdukları gerekçesiyle 22 Ekim’de öğrencileri gözaltına almalarıyla ilgili açıklama yaptı. Melih Bulu’nun ardından rektör olarak atanan Naci İnci’ye seslenilen açıklamada, “Bu gençlere yaşatılan travmanın hesabını vermelisin Naci! Muhbir kayyım Naci, bir önceki kayyım gibi gidecek” denildi. Boğaziçi Üniversitesi’nde Güney Kampus’ta bulunan rektörlük binası önüne çadır kurmak isteyen öğrencilere 22 Ekim’deki polis müdahalesinde 45 öğrenci gözaltına alınmıştı.
97 kişi hâkim karşısında
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’yu protesto eylemleri sırasında 1 Şubat’ta gözaltına alınan 97 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, çoğu üniversite öğrencisi olan sanıkların ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak sureti ile 2911 sayılı Yasa’ya muhalefet’ suçundan cezalandırılması talep ediliyor.
İstanbul 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülecek duruşma öncesi BirGün’e konuşan yargılanan öğrencilerden Burkay Avcı, “Yargılamalar hukuksuz, biz Anayasa’da tanımlanmış, yasalar tarafından korunan protesto hakkımızı kullandık” dedi. Avcı, şunları söyledi: “Biz biliyoruz ki bizi hukuk değil, AKP yargılıyor. Bir iktidar neden hiçbir bileşeninin istemediği birini kayyum yapar? Dün Melih Bulu, bugün Naci İnci. İkisi de sermayenin ve AKP’nin kayyumudur. Tüm üniversitelerde kayyumlara karşı mücadele edeceğiz.”