Boğaziçili öğrenciler kayyum rektöre direniyor
AKP’li Melih Bulu’nun, Boğaziçi’ne rektör atanmasına tepki gösteren binler, ülkenin dört bir yanında sokağa çıktı.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne, AKP’den milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun atanmasına tepkiler sürüyor.
Boğaziçililer, okulun içinde ‘kayyum rektörü’ protesto etti. Rektör Bulu’nun ise kendisini protesto eden öğrencilere odasının camından el sallaması dikkat çekti. Boğaziçililer, katıldığı bir programda ‘metal müzik ve Metallica grubunu’ dinlediğini söyleyen Bulu’yu Metallica’ya ait ‘Master of Puppets’ (Kuklaların efendisi) şarkısıyla tepki gösterdi. Boğaziçi Üniversitesi, abluka altına alındı, üniversiteye özel tim getirildi.
DANIŞMANI İSTİFA ETTİ
Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Zafer Yenal, görevinden istifa etti. Yenal, “Bir daha kapıları kelepçelenmiş üniversite görmemek için iyilik adına, güzellik adına daha sıkı çalışmaya devam edelim” dedi. Boğaziçi Üniversitesi hazırlık sınıfı öğrencileri, online dersleri protesto etti. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Galatasaray Üniversitesi’nde, İzmir, Aydın, Antalya’da ve Muğla’da eylemler düzenlendi. Yurtdışında Yaşayan Boğaziçi Üniversitesi Mezunları ile Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kulüpleri, hukukçular da açıklama yayımladı.
Öte yandan dün Boğaziçi Üniversiteleri öğrencilerinin evleri ‘uzun namlulu silahlı’ polislerce basılmaya devam etti en az 36 kişi daha gözaltına alındı. İstanbul Valiliği, dün sabah saatlerinde yayımladığı açıklamayla Beşiktaş ve Sarıyer’de düzenlenecek eylemleri yasakladı.
Ancak Boğaziçililer yasağa rağmen kampusun içinde toplandı. Rektörlük binasının önünde saatlerce sloganlar atıldı ve Bulu protesto edildi. Cüneyt Özdemir’in canlı yayınına katılan Bulu, protestolar karşısında güldü. Yayın sırasında camın önüne geçen Bulu, burada öğrencilere el salladı. Öğrenciler ise ‘Melih Bulu rektörümüz değildir’, ‘Kayyum rektör istemiyoruz’ sloganlarıyla Bulu’yu yuhaladı.
SEÇİMİ SAVUNUYORMUŞ
Boğaziçi Üniversitesi’nde kendisini protesto eden öğrencilerin yanına giden Bulu, öğrencilerin ‘istifa edecek misiniz’ sorusuna, başka üniversitelerde aldığı görevleri anlatarak cevap verdi.
Öğrencilerin “Neden okulda polis var” sorusuna da “Güvenlik personelimizi yaraladınız” iddialarında bulundu. Öğrenciler Bulu’ya “Türkiye Cumhuriyeti’nin size verdiği yasal hakkı kullanın ve istifa edin” dedi. Bulu’nun öğrencilerin sorduğu soruların hiçbirine net olarak cevap verememesi dikkat çekti. Bulu ‘Seçimi savunuyor musunuz’ sorusuna “Seçimi savunuyorum. Üniversite paydaşlarının katıldığı bir seçimi savunuyorum’’ diyerek cevap verdi.
Öğrenciler, Bulu’yu, arkalarını dönerek protesto edip yuhaladı. “Kayyum rektör istemiyoruz’’ sloganları atıldı. Öğrenciler, “Siz istifa edene kadar biz buradayız’’ dedi.
KONU KAPANMADI
Üniversitede saatler süren eylemlerin ardından öğrenciler, kampustan çıkarak sloganlarla Beşiktaş’a yürüdü, buradan Kadıköy’e geçti. Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi Melih Bulu’nun Boğaziçi’ne rektör olarak atanmasını protesto etti. Çok sayıda arkadaşının gözaltında olduğunu hatırlatan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi İdil Kaya, şunları söyledi: “Konu kapanmadı. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın. Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin. Tüm üniversitelerdeki rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.”
ODTÜ YANINIZDA
ODTÜ’de yapılan açıklamada öğrenciler, tepkilerini şu sözlerle dile getirdi: “ODTÜ Öğrencileri olarak üniversiteleri arka bahçesine dönüştürmeye çalışan iktidara ve yaptıklarına karşı mücadele edeceğiz, kayyum-yandaş rektörlere geçit vermeyeceğiz. ODTÜ, Boğaziçi’nin Yanında!’’ Yurtdışında Yaşayan Boğaziçi Üniversitesi Mezunları ise yayımladıkları açıklamada, Melih Bulu’nun istifa etmesi istendi. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 42 öğrenci kulübü tarafından yapılan ortak açıklamada ise okullarına sahip çıktıklarına vurgu yapıldı. Eğitim Sen Antalya Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin annesi ise “Öğrencilerimizin yanındayız, haklı mücadelelerini destekliyoruz” şeklinde konuştu.
Ankara’da bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Milli Kütüphane önünden Eser Parkı’na yürümek ve parkta kitap okuma etkinliği düzenlemek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. Pandemiyi gerekçe gösteren polis, öğrencilere sert müdahalede bulundu, çok sayıda kişi gözaltına alındı.
POLİS YANLIŞ İKİ EVİ BASTI
Eylemlere katılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ‘2911 sayılı Kanun’a muhalefet’ ve ‘görevli memura mukavemet’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle eş zamanlı operasyon yapıldı. Gözaltına alınanların sayısı en az 36’ya yükselirken gözaltı süresi ise 4 güne uzatıldı. Ev baskınlarına uzun namlulu silahlar kullanan özel harekat polislerinin katılması dikkat çekti. Polis, Okmeydanı’nda lise öğrencisinin de yaşadığı, Kadıköy’de ise Rasimpaşa mahallesi muhtarı Sultan Aksu’nun evini bastı. Okmeydanı’nda ‘yanlışlıkla evi basılan’ Rüstem K., şunları söyledi: “Sabaha karşı büyük bir gürültü, patırtı ve hışımla çelik yelekli, uzun namlulu silahlarıyla polis evimizi bastı. Kapıyı açar açmaz yüksek sesle ve namlularını bize doğrultup ‘yere yatın’ diye bağırarak çamurlu ayakkabılarıyla içeri daldılar. Bir kadının ismini vererek ‘hanginizsiniz’ diye sordular. Yanlış bir yer bastıklarını anlayınca tutanak tutup evden ayrıldılar.’’
‘İnisiyatif’ alan polisi savundu
Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampus giriş kapısına kelepçe takılmasıyla ilgili inceleme başlatıldı. Kelepçe takan polis hakkında ‘FETÖ iddiası’ da gündeme geldi. Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde görevli bir polis memurunun ‘kendi inisiyatifi’ ile kelepçeyi taktığı aktarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı açıklamada, polisin görevini yaptığını savundu: “Kamu düzeni ve güvenini bozmaya çalışanlara müsamaha gösteremeyiz.’’ MHP Lideri Devlet Bahçeli de eylemleri hedef aldı, rektörün ‘yasal’ olarak atandığını öne sürdü. (Birgün)