Bornova’da bütçe masaya yatırıldı

Abone ol

Bornova Belediyesi’nin 2020-2022 yıllarına ait gelir ve gider bütçeleri de mecliste gündeme geldi. Bütçeler, AKP’nin ret, CHP ve İYİ Parti’nin olumlu oy vermesiyle, oy çokluğu ile kabul edildi.

Bornova Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısı Başkan Mustafa İduğ’un idaresinde gerçekleşti. Oturumda Bornova Belediyesi’nin 2020 yılı Performans Programı ve 2020-2022 yıllarına ait gelir-gider bütçesi görüşüldü. AK Parti Grubu’nun ret oyu verdiği iki önerge de oy çokluğuyla kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in öncülüğünde kurulan ve ilçe belediyelerinin katılım göstermeye başladığı Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası’na (SODEM-SEN) üye olunması da oylandı. AK Parti bu önergeye de karşı çıktı.

Bornova Belediyesi’nin 2020-2022 yıllarına ait gelir ve gider bütçeleri de mecliste gündeme geldi. Bütçeler, AK Parti’nin ret, CHP ve İYİ Parti’nin olumlu oy vermesiyle, oy çokluğu ile kabul edildi. Bütçe tablosuna göre; 2020-2022 yıllarına ait gelir bütçesi 427 milyon 200 bin TL, gider bütçesi ise 427 milyon 200 bin TL olarak sunuldu. Ayrıca 2020-2022 yıllarına ait bütçede 25 milyon 650 bin lira borçlanma öngörüldüğü bildirildi.

YAPTIKLARIMIZ GELECEKTE BELEDİYEYE ÇOK BÜYÜK KATKI KOYACAK

AKP’den gelen eleştiriler üzerine açıklama yapan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da, “Geçmiş dönemlerdeki toplantı tutanakları inceledim ve en çok beklenen konulardan biri etkin kaynak kullanımıydı. Bunun en iyi örneği kiralık araçların iade edilerek satın alma modeline geçilmesi. Yılda 30 milyona yakın kira ödeyen belediyemizin 10 yıllık dönem içinde 2019 model arabaları alarak 300 milyonluk bir bütçeyi kasasında bırakmasıdır. Hem araçlar bizim olmak koşuluyla. Bu birincisiydi. İkincisi yılda 20, 25 milyon mazot alınıyor, burada 2, 3 milyon tasarruf var. Üçüncüsü 4 milyona satın aldığımız İş Bankası’nın bulunduğu yere mali hizmetler geçecek. Fen işleri, temizlik, park ve bahçeler kendi yerlerine geçecekler. Bornova Belediyesi’nin Türkiye’deki bu ekonomiyle, belediye hizmet binasına ihtiyacı yoktur. Bunun rakamı 129 milyon olarak belirtilmiş. Bu yılki faiz ve fiyat artışıyla birlikte 5 yıl içinde biz burayı almaya kalkarsak 200 milyonluk bir bütçeye ihtiyaç var. Yüzde 60’a yakın personel giderleri olan bir belediyenin böyle bir yatırım yapması söz konusu değil. İnat eder, arkadaşlarımız düzgün bir yerde hizmet binası yapacağım dersem 200 milyonu gözden çıkarmak zorunda kalırız. 300, 200 daha 500. İşte etkin kaynak kullanımı budur. Bunun dışında 2018 yılında faiz oranları yüzde 24’lere kadar çıkmıştı buranın 7 buçuk milyon faiz ödediğini biliyoruz. Bu sene 5 milyon 400’e düşmüştür. Biz 1 Nisan’da 24 milyonluk bir kredi aldık, pazaryeri projeleriyle birlikte belediyenin 35 milyon borcu vardı. Meclisten aldığımız 38 milyonluk kredi onayı ile 33 milyonunu kullandı kredi aldık, 31 milyonunu araçlar için kullandık. 2 milyonu daha duruyor. Yaptığımız hareketlerin gelecekte belediyeye çok büyük katkılar koyacağını düşüyoruz” dedi.

ÖZEL SEKTÖRDEN GELEN BİRİYİM

Başkan İduğ, “Ayrıca 222 lira esnafın verdiği bir rakamı 400, 500 liraya çıkarmak komik rakamlar değildir. Çünkü emsal belediyeler bunu 5 yıldır bu şekilde uygulamış. Ben özel sektörden gelen biriyim ve Bornova’da ticaret hacminin gelişmesi için çaba sarf eden insanlardan biriyim. Ancak burada bir otel döviz bürosu açarsanız belediye tabi ki oralardan daha yüksek para almalı. Bir bir berberin açtığı yerdeki rakamları yükseltmiyoruz burada kriter olarak ortaya koyduğumuz, daha üst noktada para...” diye konuştu.

BAZI MÜDÜRLÜKLERDEN DİĞER MÜDÜRLÜKLERE AKTARIM VAR

Başkan İduğ, “Bu arada bazı müdürlüklerin rakamları yüzde 50 60 arttı ama bizde bir takım aktarımlar var. Bazı müdürlüklerin diğer müdürlüklere aktarım var. Özel Kalem Müdürlüğü’nün geçen seneki rakamlarını gördüğünüz zaman birebir örtüştüğünü herkes görecek” dedi.

İDUĞ’DAN ÇARPICI ÇIKIŞLAR!

İduğ ayrıca, “Bütçede bahsetmediğimiz bir konu var. Otoparkla ilgili konu 5 yılda ele almamız gereken önemli bir konu. Bununla ilgili ulaşım mühendisi bir arkadaşımızı davet ettik, otoparklarla ilgili sunum yapacak. Başkan olmadan önce seçim çalışmasında büyük park ve meydanın altının otopark olması gerektiğini söyledim. Meydanlar Büyükşehir Belediyesi’ne ait, büyük park sit alanı. Ağaçları fuardaki gibi taşıyarak yapmak mümkün ama buna da odalar karşı çıkıyor. Yeraltı otoparklarını planlıyor olmamız lazım. Şehir stadının altı otopark olmalı. Sağ taraftaki tribünlerin yerini yıkarak otopark yapmayı planlıyoruz. Kentin arterlerine baktığımızda Bornova pazarımızın olduğu yerin kullanım oranı yüzde 20. Vatandaşımızda aracını otoparka koyma kültürü yok. Bunu önlemek için Büyükşehir’den trafik talebinde bulunduk. Cezayı biz keselim. Belediyemiz bu konuyu ele alırsa yoğunluğu azaltacağımıza inanıyorum. Otopark kullanma kültürünün gelişmesi lazım. Bütçede yer almadı, özellikle bu yüzden yazmadık. Yine birlikte karar vereceğiz” açıklamasında bulundu.

İzmir kulüplerinin başkanlarından Tunç Soyer'e ziyaret Yurttan Haberler Mansur Yavaş: 10 bin lira maaş alan çaycı var Yurttan Haberler İduğ'dan oto tamircilerine tavsiye Yurttan Haberler Karşıyaka’da 3 bin hayvansever Pati Fest’te buluştu Yurttan Haberler