BTP lideri Hüseyin Baş: Altılı masaya girdiğim takdirde hükümeti değiştireceğimize emin olabiliriz

Abone ol

Toplumda altılı masaya katılmaları yönünde yüksek bir talep olduğuna dikkat çeken BTP lideri Hüseyin Baş, bu çağrılarının olumlu sonuçlanacağı görüşünde.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu'nun Millet İttifakı'na katılmak isteyen Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş'ı davet etmesi, siyaset sahnesinde hareketliliğe neden oldu.

CHP, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin bu adımdan haberdar olmadığı ortaya çıkarken, Baş'tan yeni açıklamalar geldi.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'ye konuşan BTP lideri, ittifaka katılmak istemesinin gerekçelerini şöyle anlattı:

"Şu anda ‘Altılı Masa’ içerisinde yer alan partilerin ana bileşenleri demokrasi kültürünün yayılması ve parlamenter sisteme dönüş noktasındaki kararlılıktır. Biz de bu kapsamda ittifaka katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu katkının çerçevesi genç seçmeni ittifaka çekmek noktasında olmasının yanı sıra farklı siyasal çalışmaları yapabilmek anlamında da önem arz ediyor. Türkiye’de seçimlere giderken büyük bir demokrasi masası oluşması gerekiyor. Bu noktada ‘altılı masa’ özelinde önemli bir duruş sergilendi. Biz de görüşmede Sayın Akşener’e ‘bu ittifakın bir parçası olabiliriz’ çağrısını gerekçelendirdik."

Yüce'nin devamında yönelttiği sorular ve Baş'ın bunlara verdiği yanıtlar şöyle:

- Akşener’in tutumu ne yöndeydi?

Meral Akşener ile yaptığımız görüşmede olumlu tutumlarının devam ettiğini gördük. Tabii biz ‘Altılı Masa’ya demokrasi masası diyoruz. Dolayısıyla masada bulunan altı lider arasında da bir demokratik hukuk söz konusu. Yaptığımız çağrı 14 Kasım’daki toplantıda görüşülecek. Meral Hanım kuşatıcı ve sahiplenici bir tavır sergilemiş oldu. Bu bizi çok memnun etti.

‘MASADAN OLUMSUZ BİR YANIT ÇIKACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM’

- Teklifiniz altılı masada gündeme geldiğinde olumlu sonuçlanmazsa nasıl karşılarsınız? İYİ Parti’nin olumlu tutumuna karşı masadan çıkacak olumsuz bir sonuç altılı masada bir krize neden olur mu?

Olumlu sonuçlanır, beni kırmazlar. Bizim ittifaka katılma talebimiz, İYİ Parti’nin bize olumlu yaklaşımı, Sayın Akşener’in ziyareti 'Altılı Masa'da bir krize neden olur mu kestirmem zor; partnerlerin diyalogları ile ilgili bir durum. Ancak toplumsal bir rahatsızlık, infial oluşabilir. Çünkü bu konuda toplumsal bir beklenti var. Toplum bunu beklerken, bu kadar hazırken ittifaka katılımın olumsuz sonuçlanması toplumu üzer. Böyle bir kriz boyutu oluşabilir. Ben masadan olumsuz bir yanıt çıkacağını düşünmüyorum.

‘AKŞENER PARTİMİZE KARŞI HER ZAMAN KUŞATICI OLMUŞTUR’

- İYİ Parti’nin ittifaka katılımınıza sıcak baktığı anlaşılıyor. Sizce bu bakış açısının sebebi nedir? Özellikle son dönemde gençlerin sevdiği bir siyasetçi olarak önce çıkıyorsunuz. İttifaka gençlerden oy getireceğinizi düşünen İYİ Partili siyasetçiler olduğu konuşuluyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bağımsız Türkiye Partisi, 20 yıllık bir siyasi partidir. Sayın Akşener, bu güne kadarki devlet makamlarındaki tecrübeleri ve siyasi görüşü ile partimizin milli ve manevi duygularına, siyasi görüşüne, babam Haydar Baş’a ve şahsıma her zaman sıcak olmuştur, kuşatıcı olmuştur. Elbette bir siyasi parti, aynı masada oturacağı partinin toplumsal bir kazanım elde ettiğini görmek ister ve bu nedenlerin mutlaka etkisi olur. Ancak burada temel sebep Meral Akşener’in bize olan geçmişten bu yana süregelen sevgisidir. Bugünkü yaklaşımı da bu sevginin tecellisidir. Meral Hanımın bizi altılı masada görmek istemesinin asıl nedeni ‘bizden bir şey almak’tan ziyade bizim fikrimize olan sevgisinden ve yakınlığından geliyor.

‘BEN ALTILI MASA'YA GİRDİĞİM TAKDİRDE BU HÜKÜMETİ DEĞİŞTİRECEĞİMİZE EMİN OLABİLİRİZ’

- 'Altılı Masa'ya katkı sağlayacağını düşünüyorsunuz.

Katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. 'Altılı Masa'ya girdiğim takdirde bu hükümeti değiştireceğimize emin olabiliriz. Bunu başarırız.

‘ALTILI MASA'YA ÇAĞRI YAPARKEN KENDİ SİYASİ İKBALİMİ BİR KENARA BIRAKTIM’

- İYİ Parti’den Trabzon milletvekilliği için aday olacağınız da iddia ediliyor. Böyle bir görüşme gerçekleşti mi?

Bu konular, listeler, vekillikler hiç konuşulmadı. Bence bunlar tali meselelerdir, çok önemli değildir. Önemli olan önümüzdeki tarihi seçimdir. Ben altılı masaya çağrı yaparken kendi siyasi ikbalimi bir kenara bırakarak önümüzdeki ilk seçimlerde muhalefet bloğu adına bir kazanım olsun diye bunu yaptım. Dolayısıyla burada benim önümüzdeki seçim ne yapacağımı kendim bile önemsemiyorum. Önceliğim, özellikle bu hükümetin yanlışlarını vatandaşımıza net bir şekilde anlatabilmek ve günün sonunda hükümet değişimini yapabilmektir. Diğer detaylar aramızda hiç konuşulmadı.

Söyleşinin tamamı.

Seçim tarihine ilişkin yeni tahmin Gündem Kulis: Seçim sonrası oluşacak tablo sıkıntı yaratabilir, bazı bakanlar milletvekili olmak istiyor Gündem Halil Konakcı'nın kadınları hedef alan sözleri hakkında karar Gündem 'Selahattin Demirtaş ile fikir farklılıkları var; ayrılık yok' Gündem