Bursa'da sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin sayısı artıyor: İşçiler direniş çadırı kurdu

Abone ol

Bursa Kestel’de faaliyet gösteren Atılım Tekstil fabrikası patronu, e-devlet şifrelerini alıp sendikalı olduğunu tespit ettiği işçileri işten atmaya devam ediyor.

Kestel’de faaliyet gösteren Atılım Tekstil fabrikasında işçi kıyımı devam ediyor.

Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası’nda örgütlenen işçiler birer birer işten atılıyor.

BirGün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre, son işte çıkarmalarla birlikte atılan işçi sayısı 24’e yükseldi. Atılım Tekstil patronu önce sendikalı olduğunu öğrendiği Yakup Mayda isimli işçiyi ‘işçilere sendikalı olması yönünde baskı yaptığı’ gerekçesiyle tutanak hazırladı.

KOD-29 İLE İŞTEN ATILDI

Mayda, işçilere sadece sendikalı olup olmak istemediklerini, herhangi bir baskıda bulunmadığını belirtti.

Mayda tutanağı imzalamamasına rağmen nisan ayı sonunda Kod-29 ile işten atıldı. 7 Mayıs’ta ise yine sendikalı olduğunu öğrendiği Serap Yumuşak isimli işçi ‘kumaşların fotoğrafını çektiği’ gerekçesiyle işten atıldı. Ancak işçiler 2’nci kez sendikalı işçiye yönelik işten çıkarma uygulanınca buna tepki gösterdi.

İşçiler, Serap Yumuşak’ın işten atıldığını öğrenince üretimi durdurarak fabrika önüne çıktı. 8 Mayıs’ta ise iş bırakma eylemi yapan işçilerden 18’i işten atıldı. Sendikalı işçilere yönelik işten çıkarma uygulaması dün de devam etti. 4 sendikalı işçi daha işten atıldı.

İşçiler dün fabrika önünde haklarını alabilmek için bekleyişe geçti.

''YASADIŞI UYGULAMALARA SON VERİN''

TEKSİF Sendikası Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker ise şu açıklamayı yaptı: “Tam kapanma sürecinde çalışma izin belgesi çıkaracaklarını bahane ederek işçilerin e-devlet şifrelerini toplamışlardır.

Ancak alınan şifrelerin hangi işçilerin sendikamız TEKSİF’e üye olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Şifreler alındıktan sonra sendikamıza üye işçilere yönelik baskılar yapılmış ve sendikadan istifaya zorlanmışlardır.”

İşletmede ciddi psikolojik şiddet uygulamalarına devam edildiğini aktaran Şeker son olarak şunları söyledi: “İşçileri sendikadan istifaya zorlamak veya sendikal faaliyete katılmamaları için baskı kurmak, tehdit etmek Türk Ceza Kanunumuza göre suç teşkil etmektedir ve iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaktadır. Bir an önce yasadışı uygulamalarınızdan vazgeçin.

Sendika olarak yetkililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız. İşletme önünde 17 Mayıs itibarıyla direniş çadırımızı kurduk. Bursa halkını ve emekten yana olan herkesi mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz. İşletmede işten atılan üyelerimiz işe geri alınana kadar ve toplu sözleşme imzalanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Kod-29 isim değiştirdi, işçiler yine kapının önüne konuldu Ekonomi Murat Muratoğlu: Ellerinden gelse tamamen yasaklayacaklar ama paraya ihtiyaçları var... Ekonomi Bakanlık ihalesinde pes dedirten skandal zarar: 'Nasıl olsa halk öder diye mi düşünüyor?' Ekonomi Salgında gerçekler unutuldu: 'Yara büyük, yama küçük' Ekonomi