Bütçe görüşmesinde Kürdistan tartışması

Abone ol

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP’li Muazzez Orhan’ın 'Kürdistan' ismini kullanması tartışmaya neden oldu. AKP’li Cevdet Yılmaz “Kürdistan diye bir yer yoktur” derken, Orhan da Meclis tutanaklarını hatırlattı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşüldü. Sabah saat 10.00’da başlayan görüşmeler, 21.27’de sona erdi. Gün boyu yapılan tartışmalar ardından bakanlık ve bağlı kuruluşların bütçesi AKP ve MHP oylarıyla komisyonda kabul edildi.

Bakan Mustafa Varank sunumunda, ekonomideki büyümeden bahsederken, sanayi alanında 4 milyon 700 bin kişiden fazla kayıtlı istihdam olduğunu belirtti. Varank, Ekim ayı itibariyle ihracatın 215 milyar doları aştığını, sanayi işletme sayısının da yüzde 20 artarak, 12 bin 161’e yükseldiğini kaydetti.

BAKAN: ZAMMI DESTEKLEDİM

HDP’li Garo Paylan ise, sanayicilere yönelik yüzde 48 doğalgaz zammının sanayici düşmanlığı olduğunu belirterek, bakan yardımcısının “Yeniden değerlendireceğiz” sözlerini hatırlattı. Paylan, “Niye daha önce değerlendirmeniz? Size sormuyorlar mı? Sizi yok mu sayıyorlar bu zamları yaparken” sorularına Bakan Varank, zammı “Ben destekledim” sözleriyle savundu. Paylan, “Tebrik ediyorum sizi yüzde 48 zammı desteklemişsiniz” diyerek tepki gösterdi.

İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta de Varank’ın da diğer bakanlar gibi hep girdi üzerinden açıklamalar yapmasını eleştirdi. Usta, yapılanlardan ziyade sonuçların anlatılmasını ve neler olacağına dair anlatımlar beklediklerini söyledi. Usta, sanayideki istihdamın da yetersiz olduğunu ve patinaj yapıldığını vurguladı.

CHP Milletvekili Müzeyyen Şevkin, ilk dokuz ayda imalat sanayisinde yapılan ihracatın sadece yüzde 3’ünün yüksek teknoloji ürünü olduğunu ifade ederek, “Dünyanın hamallığına talip bir ticaret sistemimiz var ve bunun da refahımıza katkısı yok” dedi. Şevkin, TÜBİKAT sunumunda savaş araçları görsellerinin gösterilmesini de eleştirdi.

‘NASIL UZAYA GİDECEKSİNİZ?’

Tarhan, OSB’lerin bağış yapın üzerinden tehdit edildiğini dile getirerek, “Bağış yapmadıkları için yeni bir kanun taslağı hazırlayıp, OSB’leri tehdit ediyorsunuz” diye kaydetti. Yine yerli otomobil yapacak SAAB’ın hurda platformuna 47 milyon Euro harcandığını aktaran Tarhan, “Bunun hesabını ne zaman vereceksiniz” dedi. NASA’nın zamanında 200 milyar dolar bütçe ayırdığını aktaran Tarhan, “61 milyon TL ile nasıl uzaya gidersiniz? Bu bütçeyle tam olarak nereye gitmeyi planlıyorsunuz?” diye ekledi.

‘YANLIŞLARLA DESTAN YAZIYORSUNUZ’

CHP’li Abdullatif Şener, AKP’li milletvekillerinin lideri kutsayan cümlelerini eleştirdi. Şener, yürütme ve yasamanın farklı olduğunu dile getirerek, “Sayın Cumhurbaşkanının ne kadar yanlışı varsa o yanlışlarının üzerine bir destan yazıyorsunuz böyle bir şey olmaz” eleştirisinde bulundu. Şener, Meksika’daki köylü ayaklanmalarının anlatıldığı Vava Zabata’dan örnekle sözlerini sürdürdü. Şener, “Herkes kendisini bir isimde birleştirmeye çalışıyor; olur olmadık destanlar yazıyor, ne kadar yanlış varsa ‘doğrudur’ diye anlatıyor. Bunlardan vazgeçelim” dedi.

HDP’li Erol Katırcıoğlu’da bakanlığın bütçesinin gelişen teknolojiyi yakalama açısından yeterli olmadığını belirterek, sözlerine başladı. Katırcıoğlu, teknolojinin özgür düşünce gerektiren bir iş olduğunu da belirti. KOBİ’lerin siyasallaştırıldığına dikkati çeken Katırcıoğlu, “AKP’nin iktidara gelmesinin arkasında da KOBİ’ler yatmaktadır. Bankaları devlet destekliyor ama KOBİ’lere destek vermiyor. Onları riskli buluyor kendine göre” diye belirtti.

BÖLGESEL AYRIMCILIĞA DİKKAT ÇEKTİ

HDP’li Muazzez Orhan da bölgesel adaletsizliğe dikkat çekerek, “Türkiye’de faaliyette olan 89 Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin sadece 9 tanesi bölge illerimizdedir. Bu 9 tanesinin toplam kapasitesi de bazı yerlerdeki tek bir teknokentin kapasitesi kadar yoktur. Bölgesel eşitsizlik böylemi son bulacak. Bin 260 AR-GE merkezinin 20 tanesi bölge illerimizdedir. Antep dışında bölge illerinde sanayi ve teknoloji adına bir şey yapmıyorsunuz. Yine faaliyette olan 346 AR-GE tasarım merkezinden sadece 2 tanesi bölgemizdedir. Bu eşitsizlik nedeniyle mevsimlik işçiler Kürdistan’dan kalkıp Trakya’ya, Çukurova’ya, Ege’ye gündelik işçi olarak gitmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Orhan’ın “Kürdistan” demesine komisyon başkanı Cevdet Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti’nde ‘Kürdistan’ diye bir yer yoktur” dedi. Orhan’da Meclis tutanaklarını hatırlattı.

KÜRDİSTAN TARTIŞMASI

Son olarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Siirt ziyaretinde 'Kürdistan' tartışması yaşanmıştı. Kentte iş yeri sahibi Cemil Taşkesen, Akşener’e "Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, 'Kürdistan' inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer 'Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu 'Kürdistan' inkar ediliyor" demişti. Akşener’in buna yanıtı “Bu böyle olmuyor, bu başkası için de farklıdır" olmuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Akşener'i "Karşısına çıkan bölücü bir alçağın 'Burası Kürdistan'dır' bühtanına tek kelime edememiştir. Yazıklar olsun" sözleriyle eleştirmişti.

Ahmet Hakan'dan zam yorumu: İktidara bir tavsiyem var... Siyaset Abdulkadir Selvi yazdı: 'Erdoğan'ın sağlığı' Siyaset Başak Demirtaş: Dışarıda pandemi tedbiri namına bir şey kalmadı, ama biz Selahattin'le açık görüş yapamıyoruz Siyaset Erdoğan'ın eski yol arkadaşı: Güçlü toplum güçlü lideri ne yapsın? Siyaset