Casus yazılım Pegasus AB'yi korkuttu: 'Benzeri görülmemiş!'
Avrupa Birliği'nin (AB) Avrupa Veri Koruma Denetçisi (EDPS), ana merkezi İsrail’de bulunan casus programı “Pegasus”un yasaklanması çağrısında bulundu.
Avrupa Veri Koruma Denetçisi yaptığı açıklamada, Pegasus casus yazılımının kullanımı "Günlük hayatın en mahrem yönlerine müdahale edebilecek, benzeri görülmemiş bir müdahaleciliğe yol açabilecek.” dedi.
Yapılan açıklamada, "Avrupa Birliği, Pegasus'a benzer casus yazılımların geliştirilmesi ve konuşlandırılmasının yasaklanması, temel hak ve özgürlüklerimizi korumak için en etkili seçenek olacaktır." diye ifade edilirken Pegasus gibi casus yazılımları ile ilgili tartışmaların merkezinde sadece teknolojinin kullanımı değil, "mahremiyet hakkına verilen önemin de" yer alması gerektiğinin altı çizildi.
TELEFONLARI HACKLEMİŞLERDİ
İsrail merkezli casus yazılımı pek çok kişinin akıllı telefonuna gizlice sızıp görüntüleri, videoları ve gerekli tüm bilgileri tehdit amaçlı kullanıyordu.
Fransa-Paris’te kâr amacı gütmeyen gazetecilerden oluşan ve içinde Forbidden Stories’in altında bulunan 17 medya kuruluşu, geçen yıl Pegasus'un küresel bir ortamda gazetecilere, hükümet yetkililerine ve insan hakları aktivistlerine ait akıllı telefonları "hacklemek" için kullanıldığını ortaya çıkarmıştı.
Casus yazılımının çeşitli ülkelere satıldığı anlaşıldıktan sonra bu ülkelerin muhalifleri, avukatları, gazetecileri ve "düşmanlarını" dinlemek için söz konusu yazılıma başvurulduğu açıklanmıştı.
Yazılımı kullanmak için başvuranların ortaya çıkmasından sonra da Pegasus casus yazılımı olayı daha çok büyümüştü.
PEGASUS CASUS YAZILIMI NEDİR
İsrailli siber saldırı şirketi NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımı, insanların iOS ya da Android akıllı telefonlarına sızdırılır. Kişilerin akıllı telefonlarına giren casus yazılım programı bu sayede mesajlara, fotoğraflara, konuşma kayıtlarına ve daha pek çok bilgiye ve veriye ulaşarak başkalarıyla paylaşır ve kötü amaçlar için kullanılır.
Ayrıca casus yazılım şirketi pegasus, yalnızca şahıslara değil istihbarat servisleri ve hükümetlere de satılmaktadır. Şirketin tüm satışları İsrail Savunma Bakanlığı'nın onayından geçmek zorundadır.