Çatlaklara, uzman uyarılarına rağmen 'nükleer santralı hızlandırın’ talimatı!

Abone ol

Erdoğan, nükleer projelerinin hızlandırılması talimatı verdi. TMMOB’den Türkyılmaz talimata tepki göstererek, “Türkiye’de ihtiyacın üzerinde elektrik üretimi var” dedi

Nükleer Güç Santralı Projeleri ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete de yayımlandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen nükleer güç santralı projelerinin “gecikmeye mahal vermeksizin tamamlanması ve ivedilikle sonuçlandırılması” talimatı verdi.

Genelgede, “Artan elektrik enerjisi talebinin karşılanarak enerji arz güvenliğinin sağlanması, ithal enerji kaynaklarına bağımlılığın azaltılarak cari açığın düşürülmesi ve kaynak çeşitliliğinin artırılması için Türkiye’de inşa edilecek nükleer güç santralı projelerinin başarılı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır” denildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen nükleer güç santralı projelerinin gecikmeden tamamlanması amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının destek vereceği belirtildi. Daha önce yayımlanan genelgeler de projelerin hızlandırılmasını sağlamak amacıyla yürürlükten kaldırıldı.

Genelge ile ilgili BirGün gazetesinden Burcu Cansu’ya konuşan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, “Türkiye’de ihtiyacın üzerinde bir elektrik üretim kapasitesi mevcut. Önümüzdeki 10-15 yıl için ihtiyacı karşılayabilecek bir proje stoku var. Nükleer santrallara ihtiyaç yok” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAK

Türkiye’nin nükleer enerji strateji belgesi, yol haritası ve eylem planı olmadığını belirten Türkyılmaz, şunları söyledi:

“Nükleer santrallar iddia edildiği gibi dışa bağımlılığı azaltmaz. Akkuyu NGS, yakıtından teknolojisine, işletilmesinden yatırımcı Rus şirketine verilen 35 milyar Dolar ödeme garantisine kadar tümüyle dışa bağımlı bir yatırımdır. Maliyetin iki katına çıkması nedeniyle yatırımcı Japon şirketlerin geri çekildiği Sinop NGS projesi de dışa bağımlığı arttıracak bir yatırımdır. Kaldı ki eğer siyasi iktidar dışa bağımlılığı gerçekten azaltmak istemiş olsa, yeni doğal gaz ve ithal kömür yakıtlı santral projelerinin önünü keser ve 8 bin 500 MW’dan fazla doğal gaz ve ithal kömür santralarına izin vermezdi.”

HIZ DEĞİL DENETİM

Türkyılmaz, “Düzenleyici ve denetleyici yapılar kurulmadan ve etkin bir şekilde çalışmadan, nükleer santral projelerinde ısrar edilmesi ve Akkuyu NGS’de olduğu gibi hızla inşaata başlanması toplum yararına değildir” dedi. Nükleer santral temeli, yapısı ve inşaatının çok ciddi konular olduğunu kaydeden Türkyılmaz, “Temel inşaatında oluşan çatlaklar, arazinin yapısı nedeniyle beton dökümünde yaşanan sorunlar, basitçe geçiştirilebilecek konular değil. Tersine, ileride oluşabilecek çözümü çok geç ve pahalı, bazen de teknik olarak mümkün olmayan çok ciddi sorunlara işaret eden bir ön habercidir ve göz ardı etmek, yok saymak mümkün değildir” diye konuştu.

Gölge bakanlık! Maarif Vakfı'na 1,2 milyar Güncel 17 Ağustos depreminin maliyeti 200 milyarı aştı Güncel Türkiye'nin son 119 yıllık istatistikleriyle deprem gerçeği Güncel AKP ve MHP'nin 'nafaka' planı Güncel