Çavuşoğlu'ndan Kur'an yakılmasına ve cami saldırılarına tepki: Neo Nazilerin ırkçı ve islam karşıtı saldırıları artıyor

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç'te yapılan Kur'an yakma eylemine tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Bunun ifade özgürlüğüyle bir bağlantısı yok. Şimdi İsveç Dışişleri Bakanı'nı arasam bana bir saat hikaye anlatacak" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Çavuşoğlu: Elbette sahadaki şartlar değişse de diplomasi için hala bir fırsatın olduğunu düşünüyoruz. Askeri bir çözümün olmadığına inanıyoruz. Bir an önce savaşın sona ermesi için çaba sarf ediyoruz. Cumhurbaşkanımız iki ülkenin liderleriyle, ben de dışişleri bakanları ile sürekli görüşüyoruz.

Elbette Rusya'ya karşı alınan bazı önlemler ve yaptırımlar var. Ama bir an önce bu savaşın sonlandırılması lazım. İstanbul'daki toplantıdan sonra umutlarımız artmıştı ancak en son Buça ve İrpin'den gelen görüntüler ve Mariupol ile Donbas'taki çatışmalar süreci olumsuz etkiledi.

Ukrayna, NATO'nun 5. maddesi gibi bir garantörlük istedi. Bakıyoruz bütün Batılı ülkeler buna karşı. O zaman buna bir alternatif yaratmak gerekiyor. Ateşkes ihtimaline karşı hazırlıklı olmamız lazım. Rus askerlerinin geri çekilmesi, yaptırımlar konusunda atılacak adımlar konusunda da bir yol haritası belirlemek lazım. Bir Soğuk Savaş'ın başladığını görüyoruz. Güvenin tesis edilmesi on yıllar alacak.

Szijjarto: Türk arabulucuğuluğunu takdirle karşılıyoruz. Buna değer veriyoruz. Diplomasiye duyduğumuz inançtan vazgeçmemeliyiz.

İSVEÇ'TE KUR'AN YAKMA EYLEMİ VE İSLAMOFOBİ

Çavuşoğlu: Maalesef Ramazan ayında İslam karşıtı saldırılar arttı. New York'ta bir vatandaşımız ırkçı saldırıya uğradı, Dortmund'da bir camiye ırkçı bir mektup yollandı, Kanada'da 16 Nisan'da bir camiye ateş açıldı. Batı Şeria ve Mescid-i Aksa'da ölen Filistinli sayısı 18. Ramazan'da bu artışın tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Batı'da Neo Nazi örgütlerin bu ırkçı saldırıları artırdığını görüyoruz. Biz Türkler ve Müslümanlar olarak Hristiyan düşmanlığının da anti-semitizmin de İslam düşmanlığının da insanlık suçu olduğunu düşünüyoruz.

15 Mart gününü İslamofobi ile mücadele günü olarak ilan edilmesini önemli buluyoruz.

İsveç'te Kur'an'ın polis gözetiminde yakılması ne demek? İsveç bunu ifade özgürlüğü olarak değerlendiriyor. Bunun ifade özgürlüğüyle bir bağlantısı yok. Şimdi İsveç Dışişleri Bakanı'nı arasam bana bir saat hikaye anlatacak.

İsrail'deki olaylara ilişkin sayın Cumhurbaşkanımızın, İsrail Cumhurbaşkanı ile bir görüşmesi olacak. Her türlü ırkçılığa karşı sadece kınama açıklamasıyla yetinmeyip, iş birliği yapmamız gerekiyor.

İspanya’da kapalı alanlarda maske zorunluluğu kaldırıldı Dünya NATO dünyanın en büyük canlı siber tatbikatına başlıyor Dünya Araştırma: İngiltere'de Başbakanlık Ofisi BAE tarafından dinlendi Dünya ABD Dışişlerinden Bakan Çavuşoğlu'nun Washington ziyaretine ilişkin açıklama Dünya