Çevre mücadelesi: 'Davayı kazanıyoruz bürokrasiyi kullanıyorlar'

Abone ol

Şavşat’ta daha önce ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen HES projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesi üzerine şirket çalışmalara başladı. Bölge halkından Şahin, “Davayı kazanıyoruz, bürokrasiyi kullanıyorlar” dedi.

Şavşat’ta daha önce ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen HES projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesi üzerine şirket çalışmalara başladı. Bölge halkından Şahin, “Davayı kazanıyoruz, bürokrasiyi kullanıyorlar” dedi.

Birgün'den Buse İlkin Yerli'nin haberine göre, Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılması planlanan ve 28 köyü ilgilendiren Hanlı HES projesi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı üzerine şirket bölgeye gelerek çalışmalara başladı. Karara itiraz ettiklerini belirten bölge halkı, hukuki sürecin beklenmesini istedi.

Artvin’de valilik, Şavşat’ta ise kaymakamlık yapmış olan Selahattin Akyurt’a ait Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Hanlı HES için 2018 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Kararı yargıya taşıyan bölge halkı Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bölgedeki erozyon tehlikesine dikkat çeken mahkeme, projenin çevreye vereceği sebepler nedeniyle ÇED olumlu kararını iptal etti.

Şirket karar üzerine projede ufak revizyonlar yaparak santralın 10 megavatın altında olduğunu belirterek ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bölge halkı projenin yapılmasına neden olacak kararı yeniden yargıya taşıdı.

ŞİRKET ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Yargı sürecini beklemeyen şirket yetkilileri dün jandarma eşliğinde bölgeye gelerek çalışmaya başladı. Yurttaşların tüm itirazlarına rağmen jandarma korumasında şirket çalışmalarına devam etti.

BirGün’e konuşan bölge halkından Metin Şahin, “İş makinelerinin geldiğini görünce 40’a yakın kişi toplandık. Çalışmayı önce durdurduk ancak sonra jandarma eşliğinde devam ettiler. Durdurduk daha sonra çalışmalarına başlandı. Mahkemeleri kazanıyoruz ancak onlar bürokrasiyi kullanıyorlar” dedi.

MAHKEME BİZİ YENİDEN HAKLI BULURSA…

HES yapılacak deredeki suyun azaldığına dikkat çeken Şahin şöyle konuştu: “O suda zaten HES yapılmaz, bu seneki kuraklık her sene olursa 28 köye bir damla su vermeyecek. Kaymakamlığa ve ilgili yerlere şikayetçi olacağız. En azından dava sürecini beklesinler. Yarın mahkeme sonucu bizi haklı bulursa, tahrip ettiğiniz doğayı nasıl düzelteceksiniz?”


Mahkeme kararı: Baraj kendi kendine kirlenmiş Çevre Akkuyu’nun 3. ünitesi için lisans: 'Hepimiz, vergilerimizle bu elektriğin parasını ödeyeceğiz' Çevre Ormanlık alanların talanından ve siyanür kullanımından bakanın haberi yok Çevre Nükleer Santral'de ÇED skandalı: Böyle bir sözleşme yok! Çevre