CHP Esnaf Masası: 'Her bölgede yurttaşların temel sorununun işsizlik ve yoksulluk'

Abone ol

CHP'li Veli Ağbaba, partisinin Esnaf Masası Heyeti olarak yaptıkları bölge ziyaretlerini anlattı. Her bölgede yurttaşların temel sorununun işsizlik ve yoksulluk olduğunu belirten Ağbaba, Türkiye’nin tek acil gündeminin ekonomik buhran olduğunu kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında, milletvekilleri ve Parti Meclisi üyelerinden oluşan CHP Esnaf Masası Heyeti, bölge ziyaretleri kapsamında Batman’dan Şırnak’a, Mardin’den Hakkâri Çukurca’ya kadar birçok kentte küçük esnaf başta olmak üzere meslek örgütlerinin sorunlarını ve taleplerini dinliyor.

Aralarında CHP Milletvekilleri Ayhan Barut, Abdurrahman Tutdere, Çetin Osman Budak, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Yüksel Mansur Kılıç, Tahsin Tarhan, Polat Şaroğlu ile Parti Meclisi üyesi Nevaf Bilek’in de bulunduğu 10 kişilik heyet, Covid–19 salgınının esnaf üzerindeki 1 yıllık bilançosunu ortaya koydu.

'ESNAFIN DÜKKÂNLARINI AÇMASI 1 YILLIK GELİR KAYBINI TELAFİ ETMEYECEK'

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin hbaerine göre, Kentlerdeki esnafın ve halkın taleplerini anlatan Veli Ağbaba, pandemi sürecinde yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenenlerin küçük esnaf olduğunu söyledi.

Ağbaba, esnafın, salgınla geçen bir yıllık süreçte faaliyetlerine uzun süre ara verdiğine dikkat çekerek, “2020 yılının 16 Mart’ında başlayan kısıtlamalar haziran ayı gibi sonlandırılırken, salgının artış hızına bağlı olarak kasım ayında yeniden başlayan kısıtlamalar, esnafımızın aradan geçen 1 yıllık sürenin büyük bir bölümünde zorunlu olarak faaliyetlerine ara vermesine neden oldu. Şu an yeni normalleşme döneminde olmamıza rağmen esnafımızın belirtilen kapasitelerle dükkânlarını açması ne yazık ki 1 yıllık gelir kaybını telafi edecek gibi görünmüyor. Ayrıca verilen yardımlar da esnafın gelir kaybını karşılamaktan çok uzak” diye konuştu.

ESNAF: LEBALEB KONGRELERDE BULAŞMAYAN VİRÜS KAHVEHANELERDE, LOKANTALARDA MI BULAŞIYOR?

CHP Esnaf Masası olarak son bir haftada Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin ve Batman'a ziyarette bulunduklarını anlatan Ağbaba, esnafın bu süreçte yaşadığı zorlukları onların anlatımlarıyla şöyle aktardı:

“Hükümetin verdiği bin TL’lik gelir desteğinden tutalım da boş dükkânlara gelen yüksek faturalara kadar esnafımızın bin bir türlü sorunu var. Özellikle kapasite sınırı nedeniyle yazılan haksız cezalar ve biriken borçlar nedeniyle gelen hacizler esnafımızı tamamen tükenme noktasına getirdi. Haklı olarak da ziyaret ettiğimiz illerde esnafımız bizlere derdini şu şekilde anlatıyor: Lebaleb kongreler yapılırken bulaşmayan virüs kahvehanelerde, lokantalarda mı bulaşıyor? Yine Şırnak, Hakkâri ve Batman’da genç işsizliğinin yüzde 50’ler civarında olduğunun bilgisini alıyoruz. Bu da demek oluyor ki bu illerimizde her iki gençten birisi işsiz. Çukurca’da hem esnafımızın hem vatandaşlarımızın dertlerini dinledik. Buradaki yurttaşlar, 'Burası unutulmuş bir kent. Kimsenin bizden haberi yok' diye yakınıyor.”

'SINIR KAPILARININ KAPALI” OLMASI ESNAFI YÜZDE 80 ETKİLEDİ'

Özellikle Doğu illerinde yaşayan esnafın 'sınır kapılarının kapalı' olması nedeniyle Covid–19 salgınından daha fazla etkilendiğini kaydeden Ağbaba, şöyle devam etti: “Bunun en bariz örneği Van. Kapıköy sınır kapısının halen kapalı olması esnafın yüzde 80’ninin bu süreçte olumsuz etkilenmesine neden olmuş. Bir başka örnek ise Hakkâri. Ziyaret ettiğimiz esnaf günde sadece 50–60 TL ile evlerine gittiklerini söylüyor. Batman, Şırnak ve Mardin bu üç ilimizde de durum esnaf adına iç açı değil ve ciddi bir gelir desteği alamazlarsa artık ayakta kalamayacaklarını ifade ediyorlar. Yine esnafımızın en çok dert yandığı bir diğer husus zincir marketlerin yoğunluğu. AKP iktidarı döneminde serpilip gelişen bu işletmeler adeta küçük esnafımıza ülkenin her yerinde savaş açmış durumda. Eğer ki bu işletmeler ile ilgili kapsamlı ve küçük esnafımızı koruyucu düzenlemeler getirilmezse, küçük esnafımız yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Sonuç olarak bir zamanlar orta sınıf olarak adlandırılan, mahallesindeki yoksullara yardımda bulunan küçük ve orta ölçekli esnaf artık belediyelerin kendilerine dağıttığı gıda paketlerine muhtaç durumda.”

'TORUNUMUN ÇOCUĞU OLDU, 46 YILDIR BU BÖLGEYE GAP PROJESİ GELMEDİ'

Veli Ağbaba, neredeyse her bölgede yurttaşların temel sorununun “işsizlik ve yoksulluk” olduğunu belirterek, Türkiye’nin tek acil gündeminin ekonomik buhran olduğunu kaydetti.

“Hem iktidarın gerekli desteği sunmaması hem de salgındaki belirsizlik esnafın bulunduğu bölgelerde iflasa sürüklenmesine neden oluyor” diyen CHP’li Ağbaba şöyle konuştu:

“Ziyaret ettiğimiz illerdeki esnafımız ve esnaf odası başkanlarımız 'Her gün onlarca esnafımızı kepenk kapatmamaları için, sicil kayıtlarını sildirmemeleri için ikna turuna çıkıyoruz' diyorlar. Batman’da bir çay ocağında yaptığımız sohbet ülkenin içinde bulunduğu acı durumun özetiydi. Bizler resmi verilerin bu bölgelerde işsizliğin yüzde 30‘lar seviyesinde olduğunu söylediğimizde tam tersi yüzde 70’lerde olduğunu söylüyorlar. Hakkâri’de bir vatandaşın bizlere 'İŞKUR sadece AKP üyesi olanlara iş veriyor' sözleri dikkat çekiciydi. Şırnak’ta 3 çocuğu olan sokaklarda kâğıt toplayarak geçinmeye çalışan bir anne sosyal yardımlardan yararlanamadığından yakındı. Yine dikkat çeken bir durum da ‘Torunumun çocuğu oldu, Marmaray yapıldı, 3. havaalanı yapıldı 46 yıldır bu bölgeye GAP projesi gelmedi’ diyen Mardinli çiftçinin şikâyetiydi. Aslında bize yönelen şeyler talepten ziyade iktidarın yalnız bıraktığı insanlarımızın iktidardan şikâyetçi oldukları konulardı.”

'DEMOKRASİNİN OLMADIĞI BİR ÜLKEDE YATIRIMCILAR SADECE VAN’A, DEĞİL İSTANBUL’A DA GELMİYOR'

Türkiye’nin bir gecede çıkartılan kararnameler ile yönetilmesi, muhalefet üzerinde artan baskı politikaları ve en nihayetinde anti demokratik uygulamaların ekonomi üzerinde ciddi etkisi olduğuna vurgu yapan Veli Ağbaba, şöyle devam etti:

“İşsizler, iş aramaktan umudunu kesenler, siftah yapamadan dükkânını kapatan esnaf, ne eğitimden ne de istihdamdan yararlanabilen gençler, kadınlar, çiftçiler ve daha birçoğu... Sokaktaki vatandaşlarımızın hemen hemen hepsi ülkenin nasıl bir anlayışla yönetildiğini gayet iyi biliyor. Van’da Sanayi ve Ticaret odası yetkililikleri ile yaptığımız görüşmelerde yatırımların istenilen düzeyde olmamasının en büyük nedenini demokrasi ve mevcut ekonomi yönetimi ile ilgili olduğunu dile getirdiler. Sanayiciler kurlarda yaşanan belirsizlikten, yüksek enflasyona ekonomi yönetiminin kötü idare edilmesinden kaynaklı hiçbir yatırımcının önünü göremediğini ve bölgeye gerekli yatırımı yapmadığını ifade ediyor. Ülkenin bir gecede çıkartılan kararnameler ile yönetilmesi, muhalefet üzerinde artan baskı politikaları en nihayetinde anti demokratik uygulamaların ekonomi üzerinde de bir etkisi oluşuyor. Demokrasinin, insan haklarının olmadığı bir ülkede yatırımcılar sadece Van’a, Batman’a değil İzmir’e İstanbul’a da gelmiyor. Ve en nihayetinde bu yönetim şeklinin topluma bir acı faturası oluyor. Bu da kitlesel işsizliğin, yoksulluğun artmasına neden oluyor.

GERGERLİOĞLU’NUN VEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİNE TEPKİ

Doğu illerindeki vatandaşlar HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine de tepki gösteriyor. Gergerlioğlu insan hakları mücadelesini Meclis'te layığı ile temsil eden bir insan hak ve özgürlükleri savunucusudur. Tıpkı Enis Berberoğlu kararında olduğu gibi Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi kararı hukuki bir karar olmaktan öte siyasi bir karardır. Ziyaret gerçekleştirdiğimiz illerde haksız ve hukuksuz bir şekilde Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine büyük bir tepki mevcut. Ayrıca şunu da belirtmemiz gerekir ki tüm doğu illeri ziyaretimizde vatandaşlarımızın iktidara yönelik haklı bir tepkisi ile karşılaştık ‘’Biz Kürt’üz, terörist değiliz” diyorlar."

TBMM Başkanı Şentop: Benim terör örgütüm 'iyi', senin terör örgütün 'kötü' anlayışı kabul edilemez Siyaset AKP'den tepki çeken kongre için 'yatay çekimden öyle görünüyor' savunması Siyaset CHP'li Gürsel Tekin: 'Memleket parsel parsel satılıyor' Siyaset Kılıçdaroğlu'na sunulan rapordan: ‘İttifak yaparken denge korunmalı’ Siyaset