CHP: Kağıt devlet politikası olmalı

Abone ol

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kağıt üretiminin bir devlet politikası haline gelmesini istedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, artan döviz fiyatları ile yerli üretim yapılmamasından kaynaklı yaşanan kağıt krizinin önlenmesi ve gazetecilerin yaşadığı sorunların araştırılıp, çözüme kavuşturulması için Meclis Araştırması açılmasını istedi

Yayıncıların içinde bulunduğu krize karşı önlem alınmazsa kitap, gazete ve dergi okumanın lüks hale geleceğini, çok sesli medya ve halkın haber alma hakkının tamamen ortadan kalkacağını belirten Çakırözer, “Gazeteciler ve yayıncılar, krizin devam edeceğini düşünmek bile istemiyor. Kağıt temini bir devlet politikası haline gelmeli. Kağıt, özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı” dedi.

“Kağıt fiyatı dört kat arttı”

AKP döneminde yapılan özelleştirmeler sonucunda Türkiye’nin üreticisi olduğu birçok konuda ithalatçı hale geldiğini hatırlatan Çakırözer, “SEKA'nın özelleştirilmesinin sonucunu bugün kağıt krizi olarak hep birlikte yaşıyoruz. Gazete kağıdı fiyatı döviz krizinin de etkisiyle dört katı arttı. Gazeteler yayınlarına ayırması gereken zamanı ve emeği, gazetelerin ihtiyaçlarının temini için harcamak zorunda kaldı. Gazeteler eklerini kapattı, sayfa sayılarını azalttı. Dünya, Sözcü, BirGün, Posta ve Cumhuriyet zam yapmak zorunda kaldı. Resmi ilanlara son dört yılda sadece yüzde 15 artış yapıldı. Resmi ilanlara her gazete eşit olarak ulaşamıyor” dedi.

“Cumhurbaşkanı hızla onaylamalı”

“Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan gelirlerinde enflasyonu da dikkate alacak bir artış bekliyoruz” diyen Çakırözer, önergesinde şu talepleri sıraladı:

* Kağıt temini bir devlet politikası olması, kağıt özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı.

* Yerli kağıt üretimi konusunda kapsamlı altyapı yatırımları gündeme alınmalı.

* Döviz kuru gazeteler ve yayıncılık sektörü için sabitlenmeli.

* Kağıt ithalatı için ödenen KDV yüzde 8’den yüzde 1’e, baskı malzemeleri için KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmeli.

* Yayıncıların 2 milyarı aşan bekleyen KDV alacakları ödenmeli.

* Medya ve yayıncılık sektörünün devamlılığı için devlet, kâğıtta vergi ve sigorta primlerinde sübvansiyon uygulamalıdır.

* Küçük ve orta işletmelere kredi sağlanması konusunda teşvik verilmeli.

* İşsizlik oranının zaten yüksek olduğu bu alanda gazetelerin işçi çıkarmasının önlenmesi için vergi ve sigorta primi ödemeleri belirli bir tarihe kadar ertelenmeli.

Yargıtay’dan Nagehan Alçı kararı Medya 'Medyaya baskının dozu artıyor' Medya Uykusuz, hükümeti böyle ti'ye aldı Medya Demirören'de üst düzey atama Medya