CHP'li Abdurrahman Tutdere: Müzik sektörü salgından yüzde 75 küçülmüş olarak çıkacak
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, 1 Haziran itibariyle başlayan kademeli normalleşme sürecinde müzisyenlerin yaşadığı sıkıntılara değindi.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, 1 Haziran itibariyle başlayan kademeli normalleşme sürecinde müzisyenlere yönelik bir adım atılmamasına ve müzisyenlerin yalnız başına bırakılmasına tepki göstererek, “Müzisyenler müziklerini icra edemiyor, adeta hayata tutunmaya çalışıyorlar. Müzisyenler sanatlarını icara etmek yerine inşaatlarda, tarlalarda çalışarak adeta yaşam savaşı veriyorlar” ifadelerini kullandı.
Müzik Sektörü Salgından Yüzde 75 Küçülmüş Olarak Çıkacak
Milletvekili Tutdere, normalleşme sürecinde müzik mekânlarının kapsam dışına çıkarılarak açılmamasından dolayı müzisyenlerin ve müzik dünyasında çalışan binlerce emekçinin adeta ekmeğinin elinden alındığını ifade ederek,” iktidar müzisyenlerimizi ne destekliyor ne de onlara bir yol gösteriyor.” dedi.
Destek verilmediği takdirde müzik sektöründe yüzde 75 küçülme gerçekleşeceğine dikkat çeken Milletvekili Tutdere, “Müzik emekçilerimiz müzik sektörü için acil çözüm bekliyorlar. Beklenen destek verilmediği takdirde de sektör temsilcileri müzik sektöründe yüzde 75 küçülme olacağını öngördüklerini dile getiriyorlar. Dünyada bu sektörde yüzde 40-45’lik bir küçülme olacağı öngörülürken Türkiye’de bu oran yüzde 75’lere dayanmış durumda. Bu tablo iktidarın müzisyenlere dayattığı acı tablodur.” ifadelerini kullandı.
Hibe Desteği Tüm Müzisyenleri Kapsamıyor
Milletvekili Tutdere, “Sanatçıların el üstünde tutulduğu bir dönemden, sanatçılarımızın inşaatlarda amele olarak çalışmaya mahkûm edildiği bir döneme geldik. Bu dönemde AKP’nin gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. İktidarın sanata ve sanatçıya değer vermediği ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullanarak AKP’nin kültür-sanat politikalarına eleştirilerde bulundu.
Spor salonlarının, halı sahaların, lunaparkların, AVM'lerin hatta hamamların bile açılıp müzik mekânlarının açılmayarak müzisyenlerin yalnız başlarına ve çaresiz bırakıldıklarını ifade eden Milletvekili Tutdere, “1 Haziran itibariyle kademeli normalleşme sürecine girildi. Bu süreçte müzisyenlerimize 1 ile 3 bin liralık hibe desteği verileceği açıklandı. Fakat bu hibe desteğinden de tüm müzisyenlerimiz faydalanamıyor” diyerek müzisyenlere verilen desteklerin yetersiz olduğunu, verilen hibe desteklerinin kapsamının dar olmasından dolayı da destekleme ödemelerinden tüm müzisyenlerin faydalanamadığını aktardı.
Müzisyenlere Âmâsız ve Fakatsız Gerekli Desteği Bir An Önce Sağlayın
Müzisyenlerin ve sahne arkasında çalışan binlerce emekçinin açlığa, sefalete ve yokluğa mahrum bırakıldığını ifade eden Tutdere, “İktidar zor durumda olan müzisyenleri ve sahne arkasında görev alan müzik çalışanlarını gerçekçi çözümlerle desteklemelidir. Müzisyenlerimizi görmezden gelen iktidara milyonlarca müzisyenimiz adına çağrıda bulunuyorum; müziğin susmaması, müzisyenlerin yokluktan kurtulması için müzisyenlerimizin çığlıklarına kulak vererek müzik dünyasına âmâsız ve fakatsız gerekli desteği bir an önce sağlayın” dedi.