CHP'li Altay: Uzlaşı Erdoğan seçilsin diye olmaz

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Altay, “AKP ile bir uzlaşı olacaksa ifade özgürlüğü, EYT gibi ülkenin temel sorunlarına yönelik olur, Erdoğan’ın rahatça seçilmesi için değil” dedi.

Erdoğan’ın, seçilmek için gerekli oy oranının aşağı indirilmesine yönelik sözlerini değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Altay, “AKP ile bir uzlaşı olacaksa ifade özgürlüğü, EYT gibi ülkenin temel sorunlarına yönelik olur, Erdoğan’ın rahatça seçilmesi için değil” dedi.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50+1 oyla seçilme kuralının düzenlenmesine yönelik “İktidarıyla muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz” sözlerini değerlendiren muhalefet temsilcileri, AKP ile seçilme oranları üzerinden mutabakata varmayacaklarını bildirdi.

İlk olarak AKP’li eski Bakan Faruk Çelik tarafından ortaya atılan ve Cumhurbaşkanı tarafından “olumlu” yorumlanan seçilmeye yeterli oy oranının yüzde 40’a düşürülmesi önerisi hakkında konuşan CHP ve HDP Meclis Grup Başkanvekilleri, iktidar ile muhalefet arasındaki mutabakatın halkın sorunları ile ilgili konularda sağlanması gerektiğini ifade etti.

İyi Parti yöneticileri ise parti içi tartışmaların ardından gerekli değerlendirmelerin yapılacağını ancak seçilme oranı ile ilgili Cumhur İttifakı ile bir mutabakatın olmayacağını bildirdi.

ERDOĞAN KÖŞEYE SIKIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “köşeye sıkıştığı için” böyle bir öneriyi ortaya attığını ifade eden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Erdoğan, sıkıştığı zaman herkesle uzlaşmak istiyor ancak rahatken de herkesi aşağılayan ve kriminalize eden bir yaklaşım içerisine giriyor” dedi.

CHP’nin oy oranı üzerinden AKP ile bir araya gelmeyeceğini kaydeden Altay, “Biz parti olarak uzlaşmaya kapalı değiliz ama önceliğimiz hukukun üstünlüğü olur. Bugün Türkiye’de düşünceyi ifade etmek suç sayılıyor. Uzlaşı olacaksa önce burada olmalı. Ayrıca bir uzlaşı yapacaksak EYT’lilerin mağduriyetini giderme, Suriye politikasını barış üzerine kurma, yoksulluğu bitirme üzerine sağlamalıyız. Siyaset, açık kapı işidir. Her şey konuşulur ama uzlaşma için öncelikli konularımız bunlardır. Ülkeye bunlar yararlı olur, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesini kolaylaştırmak değil” dedi.


HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da AKP ile böyle bir öneri üzerinden masaya oturmayacaklarını dile getirdi. Uzlaşı arayışlarının Cumhur İttifakı’nın genel taktiği olduğunu bildiren Kurtulan, “Bu uzlaşı mesajlarını Yenikapı ruhundan da biliyoruz. Uzlaşı dedikleri şey, ülkenin beka sorunu olarak adlandırdıkları politikalar çerçevesinde diğer partileri kendilerine eklemlendirme çabalarıdır” dedi.

AKP DEMOKRASİDE UZLAŞMALI

Aklıselimle hareket eden hiçbir siyasi oluşumun AKP ile “el ele” vermeyeceğini ifade eden HDP’li Kurtulan, şunları söyledi: “Ülkede demokrasi kalmadığı için derin problemler yaşıyoruz. Yeni sistem ise bu sorunları derinleştirdi ve büyüttü. Biz Cumhur İttifakı ile uzlaşmamalıyız. Asıl Cumhur İttifakı demokrasi kulvarına gelmeli ve bizimle uzlaşmalı. Demokratik adımların atılmasını sağlamak, çareyi burada bulmak gerekiyor. Muhalefet de bu süreçte kendi içerisinde uzlaşmalı ve AKP’ye karşı demokrasi mücadelesini başlatmalıdır.”

ANKET KORKUSU BARAJ TARTIŞMALARINI GETİRDİ: ERDOĞAN'A BAĞLILIK GİDEREK AZALIYOR

Erdoğan’ın seçim barajının düşürülmesi açıklamasının ardından anket şirketlerinden gelen veriler dikkat çekti. Farklı anket şirketlerinin seçmenler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, AKP’li vatandaşların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan bağlılığının giderek azaldığı ve Cumhur İttifakı’nın tek başına seçimi kazanamayacağı sonucu ortaya çıktı. 6 anket şirketinden 4’ü Cumhur İttifakı’nın oylarını yüzde 50’nin altında gösterirken, sadece ORC ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Optimar Araştırma, bu oranı yüzde 50’nin biraz üzerinde gösterdi. Saros şirketi Cumhur İttifakı’nın oy oranını yüzde 43 olarak açıklarken, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu sıfır hatayla bilen Avrasya şirketi (AKAM), AKP’nin oy oranını yüzde 29,9 olarak belirtti. Raporda öne çıkan önemli sonuçlardan biri de, AKP’deki gerileme ile aynı oranda olmasa da Erdoğan’a olan bağlılığın hızlı bir şekilde düşüş göstermesi oldu. Ada Araştırma sonuçlarına göre Erdoğan’ın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alabileceği potansiyel oy oranı yüzde 39,1 olarak açıklanırken, AKP’nin oy oranı ise 37,5 olarak belirtildi.

KORKU DAĞLARI SARDI

Ankara siyasetinde de gündem Erdoğan’ın “yüzde 50+1 kuralını değiştirebiliriz” sözleri oldu.Faruk Çelik’in açıklamasıyla fitili ateşlenen tartışmaya muhalefet tepkili. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, “Anayasa değişikliği tartışılacaksa, bütünsel olarak ele alınmalı. Tek tek madde olarak tartışmayız” ifadelerini kullandı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Yüzde 40’ı fazla söylemişler, AK Parti yüzde 10 barajına muhtaç hale gelecek. Bir kişiye bütün yetkileri verirseniz halkın iradesini yansıtamazsınız” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise “Birisi çıkıyor, ‘Cumhurbaşkanını yüzde 50+1 ile seçmeyelim’ diyor. Neyle seçelim? Yüzde 40 ile seçelim. İki kişi yüzde 40 alınca cumhurbaşkanlığı eş sistemi mi olacak? Bunlar aritmetik de bilmiyorlar. Şimdi yüzde 40 dedin ama son araştırmalara bakmamışsın. Son araştırmalar gösteriyor ki küçük ortağınla beraber artık yüzde 40 bile etmiyorsunuz. Haftaya yüzde 35, sonra yüzde 30” diye konuştu.

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı: CHP Kurultayı iktidar kurultayı olacak Siyaset Dilipak, 'kul hakkının en fazla istismar edildiği yeri' açıkladı Siyaset Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'ın 50+1 açıklamasına tek cümlelik yanıt! Siyaset AKP'li Çelik ile emekli amiral Kıyat arasında sert kavga: Nazi, siyasi cellat, ahlaksız Siyaset