CHP'li Ayhan Barut: Yasa teklifine çiftçi borçları da eklensin
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçi borçlarının faizinin silinerek 5 yıl süreyle taksitlendirilip yapılandırılması için iktidara çağrı yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçi borçlarının faizinin silinerek 5 yıl süreyle taksitlendirilip yapılandırılması için iktidara çağrı yaptı.
AKP'nin yeni dönemde Vergi Usül Kanunu, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'nde düzenlemeler içeren teklifinin Meclis'e sunulacağını açıkladığını anımsatan Barut, "Bu teklifte, çiftçilerin talep ve beklentileri doğrultusunda üretimin sürmesi için üreticileri borç yükünden kurtaracak yapılandırma da yer almalıdır" dedi.
"SORUNLARIN NEDENİ AKP POLİTİKALARIDIR"
AKP'nin 56 maddelik yasa değişikliği teklifinin 1 Ekim'de açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağını bildiren Ayhan Barut, "Ne yazık ki ülkemiz tarımı bitme noktasına getirilirken, maliyet yükü altında ezilen çiftçimiz hızla üretimden uzaklaşıyor. Bu yangının nedeni AKP'nin iş bilmez politikaları, tarımdan zerre anlamayan bir bakanın vurdumduymaz uygulamalarıdır. Can çekişen tarıma, nefes alamayan çiftçiye derhal yardım eli uzatılmalı, bu çıkmazdan dönülmelidir" diye konuştu.
"FAİZİ SİLİN, 5 YIL TAKSİT YAPIN"
TBMM'de geçen dönem çiftçi borçları ve kurumlar vergisi dahil 9 ayrı kanun hakkında torba yasa düzenlemesi yapıldığını ancak yapılan düzenlemenin sorunları çözmediğini ve daha da derinleştirdiğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ürettiğinden kazanamayan, döviz kurları fırlayıp maliyetler zirveye çıkarken ürünü maliyetini kurtarmadığı için satılmayan ve borcu katlanan çiftçimiz çaresizce bekliyor. Geçen dönem borç batağındaki 365 bin civarında çiftçinin, 2020 yılında Tarım Kredi Kooperatiflerinden 8 milyar 260 milyon lira kredi kullandığı açıklanmıştı. Getirilen yapılandırma, 2020 öncesi çiftçi borçlarını kapsıyordu. Üstelik düzenlemeyle çiftçiye faiz yükü bindirildi.
Borca batan çiftçiden yüzde 30 peşinat istendi, taksit sayısı geçmiş yapılandırmalarda beş taksitken üç taksite düşürüldü. Gerçeklikten uzak bu düzenleme nedeniyle çiftçinin beklediği yapılandırma olmadı. Dağ fare doğurdu, üstüne sorunları katladı. Şimdi yine bir teklif geliyor Meclis'e. Aynı sorunlar tekrar yaşanmasın, mevcut problemler çözülsün diye uğraşıyoruz.
Bu teklifte bankalara, finans kuruluşlarına ve piyasaya borcu 190 milyar liraya ulaşan çiftçiye derman bulunsun. Getirilecek teklifte, çiftçilerin talep ve beklentileri doğrultusunda üretimin sürmesi için üreticileri borç yükünden kurtaracak yapılandırma da yer almalıdır. Borç faizlerini silin, kalan anaparayı 5 yıl süreyle eşit taksitlerle yapılandırın."