CHP'li Başkanlar hukuki, bürokratik ve siyasi engellerle karşı karşıya

Abone ol

CHP, Yerel Yönetimler Çalıştayı’nın sonuç raporunu hazırladı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda, belediyelerin öncelikli sorunları ‘ulaşım, işsizlik ve çarpık kentleşme.’ Başkanlar sorunlar karşısında yalnız kalma kaygısı yaşıyor.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Afyon Sandıklı’da düzenlenen CHP Belediye Başkanları Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuldu. Bildirgede kampa katılan 232 belediye başkanının ortak sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri yer aldı.
25, 26 ve 27 Temmuz tarihlerinde düzenlenen çalıştaya yönelik Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan sonuç bildirgesine göre, toplantılarda şehirlerin sorunları, çözüm önündeki engeller, CHP’li Belediyeciliğin ilkeleri ve CHP’li Belediye Başkanı’nın sahip olması gereken özellikler masaya yatırıldı.

YALNIZ BAŞIMIZA ÇÖZEMEYİZ

20’şer kişilik gruplar halinde yapılan tartışmalarla ilgili rapora yansıyan tespitler şöyle:

“Sorunlar karmaşık, yalnız başımıza çözemeyiz. Yurttaşlar belediyelerden rollerinden fazlasını bekliyor, yükselen beklentiyi yönetme zorluğu var. Çözümün adresi olarak görülen belediyeler, hukuki, bürokratik ve siyasi engellerle karşı karşıya kalıyor. Başkanlar yetkilerini yeterli ve etkili bulmuyor, var olan yetki alanlarını da çakışmalar ve belirsizlikler nedeniyle verimli kullanamıyor. Tüm siyasi, hukuki ve bürokratik engellere rağmen, gerekçelere sığınmayan, kendi çözümünün peşine düşen bir belediyecilik motivasyonu hâkim. Başkanlarda yalnız kalma kaygısı yüksek, izlenmeye ve yönlendirilmeye ihtiyaç duyuyorlar.”

PAYLAŞIM EKONOMİSİ VURGUSU

Ekonomik engellemelere yönelik kaygılarını dile getiren başkanların, paylaşım ekonomisi modeli ile bu sorunları aşabileceklerini düşündüğü ifade edilen Sonuç Bildirgesi’nde şunlar yer aldı:

“Başkanlar ihtiyaç duydukları nitelikli uzman ihtiyacı ve belediyede kullanılan araç ve gereçlerin eksikliği gibi konularda mevcut kaynakların belediyeler arasında paylaşılması, dönüşümlü veya ortak kullanılması gibi yeni modelleri hayata geçirmeyi öneriyor. Özellikle göreve yeni başlayan başkanlar, belediyecilikle ilgili destek beklentilerini dile getirdi. Görevden ayrılmış başkanların onlara kısa süreyle eşlik etmeleri ve bir tür akıl hocalığı yapmaları öneriler arasında yer aldı.

Başkanların sorun önceliklendirmede mutabık olduğu konular “ulaşım, işsizlik ve kentleşme” oldu. Öte yandan öne çıkan sorunların belediye büyüklüğüne, coğrafi özelliklere ve geçim kaynaklarının özelliklerine göre farklı nedenlerden kaynaklandığı görüldü. Belediye başkanları öne çıkan toplumsal, çevresel ve ekonomik sorunların yanı sıra icraatlarının önünde de iki büyük engel olduğuna vurgu yaptı. Bunlar, “yetkisizlik ve mali yapı” oldu.

Başkanlara “Bir CHP Belediyesi nasıl olmalıdır? sorusu yöneltildiğinde “şeffaf”, “adil”, “katılımcı” ve “güvenilir” ilk akla gelen değerler oldu.

CHP’de yerel seçim sonuçlarını değerlendirme çalışmaları kapsamında 16-17-18 Ağustos tarihlerinde Nevşehir’de il başkanları toplantısı gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda daha önce milletvekilleri ve Parti Meclisi, ardından belediye başkanlarının katılımıyla toplantılar düzenleyen CHP’de, bayram sonrasında ise il başkanları toplantısı yapılacak. Nevşehir’de gerçekleştirilecek toplantıda, yerel seçim sonuçlarının değerlendirilmesinin yanı sıra partinin bundan sonraki yol haritası da belirlenecek. Bu kapsamda parti yönetimi, il başkanlarının taleplerini ve önerilerini dinleyecek, yeni politikalar geliştirilecek.

CHP’nin kazandığı belediyelerde yapılacak çalışmaların ve denetimlerin de konuşulacağı toplantıda, il başkanlarından yazımı devam eden parti programına katkıları istenecek.

Öte yandan Nevşehir Kartal Otel’de 3 gün sürecek toplantıya, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun, Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığında yürütülecek çalışmaların ikinci gününe katılarak il başkanlarına hitaben bir konuşma yapacağı bildirildi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

Belediyelerde yaşanan sorunlara ve ihtiyaçlara yönelik çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:

“Kentsel dönüşüm için finansman modelinin geliştirilmesi. Bölgelerde gelişmişlik düzeyine göre ilçe kategorizasyonu ve bütçe desteğinin gelişmişlik düzeyine göre verilmesine yönelik talepte bulunma. Kentlerde uzun vadeli trafik planlamalarının yapılması. Tarımın geliştirilmesi için üretici kooperatiflerin kapasitesinin artırılması. Planlı üretim yapacak bir kooperatifleşme ayağıyla birlikte, merkezi iktidarın ürün ve fiyat politikasını üreticiye destek olacak şekilde düzenlemesi.”

'TSK hatıra ormanı da imara açılıyor' iddiası Siyaset Sosyal medyada Demirtaş için özgürlük kampanyası Siyaset AKP'de flaş istifa! 'Türkiye politikasına katkı verenlerle beraberim' Siyaset AKP Sözcüsü Çelik'ten Kaz Dağları savunması Siyaset