CHP'li Budak: Türkiye tek adamın ceremesini çekiyor!

Abone ol

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, "Sanayici kendini güvende hissetmiyor. Sanayicinin bugün her zamankinden çok desteğe ihtiyacı var" dedi.

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, AKP iktidarı döneminde üretim yapmak isteyen sanayici ve işletme sahibinin geri plana atıldığını belirterek, “Türkiye şu anda tek adam sisteminin ceremesini çekiyor. Sanayici kendini güvende hissetmiyor. Dövizin önce 8,25’lere sonra da 7,60’lara döndüğü bir ortamda maliyetlendirme işlemlerini yapmaları imkansız. Bunun dengelenmesi için istikrarlı bir ekonomik yapı gerekiyor. Sanayicinin bugün her zamankinden çok desteğe ihtiyacı var” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2021 bütçe görüşmelerinde konuşan Budak, şunları söyledi:

“2013 yılından bu yana borçla büyüyen ekonomiye sahip bir ülke konumundayız. Üretimi bir kenara bırakın, iktidar, ekonomiyi borçla şişirerek büyümenin artık işe yaramadığını kendi de umarım görmeye başlamıştır. Bu iktidar döneminde üretim yapmak isteyen sanayici, işletme sahibi geri plana atılmış durumda. Partimizin Ekonomi Masası üyeleri olarak geçtiğimiz hafta Mersin, Adana, Hatay illerinde küçük ve orta ölçekli işletmeler ve iş dünyasının temsilcileriyle toplantılara katıldık. Burada gördüğümüz önemli bir konu, insanlar kendilerini güvende hissetmiyorlar, güven anlamında ciddi sıkıntılar var. Piyasa koşullarında dövizin 8,25'lere ondan sonra 7,60'lara dönmesi maliyetlendirme işlemlerini yapmalarını imkânsız hâle getiriyor. Döviz yukarı giderken de çok büyük sorun, aşağı giderken de, sert bir şekilde inerken de çok büyük bir sorun. Bunların dengelenmesi, balans edilebilmesi için istikrarlı bir ekonomik yapıya ihtiyaç var. Sanayicinin özellikle bugünlerde, her zamankinden daha çok desteğe ihtiyacı var. Türkiye'nin özellikle ihracatçısının, üreticisinin kur şoklarına ve vergi ceza baskısına uğramayı hak etmediğini düşünüyoruz.

OSB’LER PANDEMİ ORTAMINDA SCADA ŞOKU YAŞADI

Organize Sanayi Bölgelerine SCADA sistemi kurmadıkları ve veri aktarımı yapmadıkları gerekçesiyle Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından ceza yağdırıldı. İşletme sahipleri sistemin tesisi için tedarik mekanizması oluşturulup maliyetlerin düşürülmesi için uygulamanın bir süre daha erteleneceğini bekliyorlardı. Ancak TEİAŞ tarafından gereken teknik detaylar açıklanmadan ve bildirimler yapılmadan veri aktarımı yapamayan tüm OSB'lere ceza yağdırdı, sonrasında bu ceza işlemi durduruldu ama cezayı alan aldığıyla da kaldı, hem de bu pandemi ortamında. Şimdi bu ceza kararlarından geç de olsa dönülmesi olumlu bir adım fakat bu saatten sonra cezalarını ödemiş OSB'lere bedel iadesi yapılacak mı?

BU BÜTÇEYLE SANAYİ HAMLESİ GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ

İlk on ayda dış ticaret açığı yüzde 76 büyümüş, 40 milyar doları aşmış bir ekonomik modelde sanayi ve ticaret politikasının başarısından söz etmemiz mümkün değildir. Böylesi bir modelde kronikleşmiş dış borç reel sektör dövizinin açığının 165,2 milyar dolara kadar çıkması, TL'deki aşırı değer kaybı ve cari açık korona salgınındaki daralmalar bahane edilerek geçiştirilemez. Yabancıların ülkemizde tuttuğu sıcak paranın 55 milyar dolara kadar inmesi dolarizasyonun yüzde 57'ye kadar tırmanmasını izah edemez. İhracatımızın son beş yılda yaklaşık yüzde 20 artması küresel pazarlarda yükselmemize yetmedi ve 2023'teki 500 milyar dolar hedefine ulaşmamız ilk gün de olduğu gibi bugün de imkânsız gözüküyor. Uzun lafın kısası, burada bu bütçeyle sanayi hamlesi gerçekleştirmek mümkün olmadı.”

UZAY AJANSI İKİ YILDIR NE YAPIYOR SORUSU YANITSIZ KALDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Budak’ın iki yıldır web sitesini bile faaliyete geçiremeyen Türkiye Uzay Ajansının çalışmaları hakkında yönelttiği soruyu da yanıtsız bıraktı.

Bütçe açığı derinleşiyor Ekonomi İki ayrı Adana: Sanayicinin yüzü gülüyor ama çiftçiler, işçiler ve esnaf perişan Ekonomi İkinci dalga vurdu: Devler siparişlerini erteliyor Ekonomi Vatandaşın acı reçeteye gücü kalmadı: Borç 800 milyar TL'yi aştı Ekonomi