CHP'li Çakırözer'den Meclis'te Kırım çağrısı
Çakırözer, Kırım'ın işgal ve ilhakını asla kabul etmediklerini söyleyerek, Kırım’da yaşanan insanlık suçunun artık son bulmasını istedi.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, Rusya Federasyonu'nun 2014 yılında Kırım'da gerçekleştirdiği ilhak ve işgal sürecinin 6. Yılı dolayısıyla Meclis’te açıklamalarda bulundu. Çakırözer, Kırım'ın işgal ve ilhakını asla kabul etmediklerini söyleyerek, Kırım’da yaşanan insanlık suçunun artık son bulmasını istedi.
Çakırözer, “Kırım’da soydaşlarımız insan hakkı ihlalleriyle karşı karşıya. 2014 yılından bu yana liderleri dâhil olmak üzere on binlerce Kırım Tatarı yurtlarından sürülmüş, 15 Kırım Tatarı faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş, bir o kadarı da kaçırılmıştır. Buradan yasa dışı ilhakın en kısa sürede sona erdirilmesini bir kez daha talep ediyorum” dedi.
6 YIL GEÇTİ
Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasının ardından Ukrayna Cumhuriyeti'nin egemenliğinde kalan Kırım yarımadası, 27 Şubat 2014 tarihinde Rusya Federasyonu tarafından yasa dışı bir şekilde işgal edildi. TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, Rusya’nın Ukrayna'ya bağlı özerk yönetim olan Kırım'ı yasa dışı işgal ve ilhakının 6. yıldönümünde Meclis’te yaptığı konuşmasında Kırım’daki işgal ve orada yaşanan insan hakkı ihlallerinin son bulması çağrısında bulundu.
İNSANLIK SUÇU ARTIK SON BULSUN
Kırım'ın yasa dışı bir şekilde ilhak edilmesiyle birlikte bölgede yaşanan insan hakkı ihlallerine dikkat çeken Çakıözer, “2014 yılından bu yana liderleri dâhil olmak üzere on binlerce Kırım Tatarı yurtlarından sürülmüş, 15 Kırım Tatarı faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş, bir o kadarı da kaçırılmıştır. Hâlen yüzlerce Kırım Tatarı uydurma gerekçelerle tutsaktır. Bunlara ek olarak işgal altındaki Kırım topraklarında yaşayan halka vatandaşlık dayatması uluslararası sözleşmelere aykırıdır. 2014'te gerçekleşen yasa dışı ilhak sonrasında hayatını kaybeden Kırımlı kardeşlerimizi rahmetle anıyor, kaçırılanların ailelerine kavuşması, tutsak edilenlerin serbest bırakılması ve yasa dışı ilhakın en kısa sürede sona erdirilmesi talebimizi bir kez daha tekrar ediyorum” diye konuştu.
YÜZLERCE KIRIM TARARI TUTSAK
Türkiye’nin Ukrayna’nın uluslararası toplum tarafından kabul görmüş toprak bütünlüğünü, siyasi bağımsızlığını, birliğini ve egemenliğini desteklemesi gerektiğine dikkat çeken Çakırözer, şöyle konuştu:
“Kırım’ın yasadışı bir şekilde ihlal edilmesiyle birlikte, bölgedeki insan hakları ihlallerinin arttığına ilişkin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin raporları vardır. 2014 yılından bu yana liderleri de dahil olmak üzere on binlerce Kırım Tatarı yurtlarından sürülmüş, 15 Kırım Tatarı faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş, bir o kadarı da kaçırılmıştır. Halen, yüzlerce Kırım Tatarı da uydurma gerekçelerle tutsaktır. Bunlara ek olarak, işgal altındaki Kırım topraklarında yaşayan halka vatandaşlık dayatılması uluslararası sözleşmelere aykırıdır.”
HAKLARIN KORUNMASINDA ISRARCI OLALIM
Çakırözer, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü esas alarak çözülmesi ve Kırım Tatarları’nın haklarının korunması için ısrarcı olmaya devam edilmesi gerektiğini savundu.