CHP’li Çeviköz: Türkiye bugüne kadar hiçbir rejimi değiştirmeyi denemedi

Abone ol

Moskova’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le yapacağı görüşmede, ateşkesin çerçevesinin sahadaki mevcut duruma göre şekilleneceğini vurgulayan CHP’li Ünal Çeviköz, ateşkesin kalıcı olmayacağının da altını çizdi.

Moskova’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le yapacağı görüşmede, ateşkesin çerçevesinin sahadaki mevcut duruma göre şekilleneceğini vurgulayan CHP’li Ünal Çeviköz, ateşkesin kalıcı olmayacağının da altını çizdi. Çeviköz, iktidarın Suriye’de rejimin değişmesi hayalinden de vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Moskova’daki görüşmeden ateşkes kararının çıkmasını beklediğini dile getiren Çeviköz, Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuştu.

Çeviköz, “(Ateşkes) Bizim daha evvel çerçevesini çizdiğimiz doğrultuda olacağı kanaatinde değilim. Suriye askerlerinin geriye çekileceğini sanmıyorum. Şuan da sahada mevcut durum neyse ateşkeste o şekilde mutabakata bağlanacaktır” dedi.

Suriye ordusunun Türkiye’nin gözlem noktalarının gerisine ya da güneyine çekilmesini beklemenin gerçekçi olmadığını belirten Çeviköz, Rusya ile mevcut statüko üzerinden anlaşma sağlanacağını tahmin ettiğini söyledi.

“ATEŞKES GEÇİCİ OLACAKTIR”

Gözlem noktalarına daha fazla yığınak yapılmadığı müddetçe Rusya’nın bunu sorun etmeyeceğini düşündüğünü dile getiren Çeviköz, Moskova’dan çıkabilecek ateşkesin kalıcı olmayacağını zannettiğini dile getirdi. Çeviköz, “Rusya ve Şam yönetimi kendi toprakları üzerinde terörün temizlendiği ve kendilerinin kontrolü sağladığı ortamı hazırlamak istiyorlar. O yüzden (ateşkes) geçici olacaktır” ifadelerini kullandı.

Moskova’da masadaki önceliğin göçleri engellemek için sınırda güvenli bölge temini olması gerektiğini ifade eden Çeviköz, “Esad’ın gitmesi bir planın parçası mıdır” sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi:

“Mevcut iktidarın bundan vazgeçmesi hayaldir. Türkiye’nin izlediği barış politikayla tamamen ters düşen, cumhuriyet döneminden beri izlediğimiz Ortadoğu planına aykırı olan beklenti ve hayaldir. Türkiye şimdiye kadar hiçbir komşunun rejimini değiştirmeyi denememiştir, denememelidir. Denenmemesi ve bu şekilde politika izlendiği takdirde ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceği dikkate alınmalıdır. 2 hususu vurgulamak isterim. İktidarın en kısa zamanda Suriye’deki rejimi değiştirme hevesinden vazgeçmesi gerekir. İkinci olarak o yönetimi devirmek için kullandığı cihatçıları desteklemekten vazgeçmelidir.”

'Akar'ın, şehit ailesini ziyareti sırasında böyle bir söz söylediği iddia ediliyor' Siyaset AB, Erdoğan'ın çağrısına destek vermeye başladı Siyaset CHP'den Adalet Bakanı Abdühamit Gül'e jet Engin Özkoç yanıtı Siyaset Erdoğan ve Macron 'mülteci krizi'ni görüştü Siyaset