CHP'li Erdoğdu: Vatandaşımız sadece ülkemizdeki enflasyona değil, yurt dışındaki enflasyona da ezdiriliyor

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, TÜİK’e göre yıllık enflasyonun yüzde 61, Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise yüzde 143 olduğuna dikkat çekti: "Vatandaş sadece ülkemizdeki yüksek enflasyona değil, yurt dışındaki enflasyona da ezdiriliyor"

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından ekonomiye ilişkin bir değerlendirme yaptı. TÜİK’in açıkladığı yurt içi üretici fiyat endeksinin yıllık yüzde 115 ile son 27 yılın zirvesine yükseldiğine işaret ederek şöyle konuştu:

“VATANDAŞ YURT DIŞINDA MEYDANA GELEN ENFLASYONA DA EZDİRİLİYOR”

“Üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi arasındaki makasın artması, tüketici aleyhine maliyet baskısı yapıyor. Yurt içi üretici fiyat endeksinin alt ana sanayi gruplarından enerji grubundaki maliyet ise mart ayında yıllık yüzde 215 ile tarihte görülmemiş şekilde arttı. Enerjideki bu tarihi artışın tüm sanayiyi etkilemesi kaçınılmaz. Tüm bunların yanı sıra vatandaş hem enerjide hem akaryakıtta hem de KÖİ projelerinde sadece bizim ülkemizdeki yüksek enflasyona değil, yurt dışında meydana gelen enflasyona da ezdiriliyor. ‘Faiz sebep enflasyon sonuç’ diyen diplomasız cehalet, vatandaşı enflasyona ezdirirken, her kesim enflasyondan olumsuz olarak payını alıyor. Ücretlilerin geliri yok olurken, zenginlerin de birikimleri eriyor.

“BEKAR BİR İNSAN HAYATINI SÜRDÜREBİLMEK İÇİN 2 BİN 220 TL DAHA KAZANMALI”

Merkez Bankası’nın yarattığı ve piyasaya sürdüğü paranın ölçüsü olan para tabanı son bir yılda, 2003-2021 yılları arasında ulaştığı düzey kadar arttı. Türk-İş’in raporuna göre, evli olmayan çocuksuz bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 6 bin 474 TL’ye yükseldi. Bu da asgari ücretle çalışan bekar bir insanın hayatını sürdürebilmesi için 2 bin 220 TL daha kazanması gerektiği anlamına geliyor. Çalışanların en az yarısının asgari ücretle çalıştığını göz önüne alırsak, Türk halkının büyük çoğunluğunun aylık yaşam maliyetini karşılamaktan bile çok uzak olduğu ortaya çıkar.

“DEVLETİN GELİRİNDEN VATANDAŞA BİR ŞEY DÜŞMÜYOR”

Devlet hayat pahalılığı altında ezilen vatandaştan vergisini acımadan topluyor. Devletin gelirlerinde bir düşüş yok. Ama iş bilmez iktidarın kötü yönetimi nedeniyle toplanan bu gelirler, alınan borçların yüksek faizleri ile KÖİ projelerine verilen garanti ödemelerine gidiyor. Devletin sosyal yardım harcamalarında ise pandemiye rağmen çok az artış var. Yani devletin gelirinden vatandaşa bir şey düşmüyor.

“KUR ARTMASINA KARŞIN CARİ İŞLEMLER AÇIĞI ARTIYOR”

Dış ticaret haddinin 100'ün altında olması; dış ticarete konu malların baz yılına göre pahalıya alınıp, ucuza satıldığı için ülke aleyhine bir gelişmeyi gösterir. Dış ticaret haddi 72,8 değeri ile tarihi düşük düzeyine gerilemiş bulunuyor. Jeopolitik gelişmeler de cari açık üzerindeki yukarı yönlü baskıları artırdı. 2022 yılının ilk ayında cari açık 20,2 milyar dolara yükseldi. Cari açıktaki artışta enerji fiyatlarının belirgin etkisi var. 2019 yılında 43,7 milyar dolar düzeyinde olan Türkiye’nin net enerji ithalatı, Şubat 2021’de 27,4 milyar dolara gerilemişti. 2022 Şubat itibariyle bu rakam yaklaşık 62 milyar dolara yükseldi.

Bu iktidar, çoğunluk hissesi yabancıların eline geçmiş olan bankalara çalışıyor. Ayrıca Hazine’ye de örneğin yüzde 28 faizle veriyorlar. Yani Ulus’daki Merkez Bankası binasından Söğütözü’ndeki Hazine’ye para taşımanın maliyeti yıllık yüzde 14 net kar.” (ANKA)

İstanbul Barosu: Avukatlar Günü'nü yargı krizi ile karşılıyoruz Gündem AYM: Açlık grevi yapan hükümlünün iletişim araçların mahrum bırakılması ifade özgürlüğü ihlali Gündem Nisa bebeğin beyin ölümünün gerçekleştiği öğrenildi Gündem CHP'li Erkek'ten 'Avukatlar Günü' mesajı: Gerçekler ancak savunma ile ortaya çıkar Gündem