CHP'li Gökçe Gökçen: Proje okulları rekor beyin göçüne yol açtı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “proje okullar” ve “beyin göçüne” dair bir rapor yayımladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “proje okullar” ve “beyin göçüne” dair bir rapor yayımladı.
Raporda, “Proje okul uygulaması, özgür düşüncenin ve öğrencilerin haklarının kısıtlandığı bir ortamı yaratma işlevi görmüştür. Özellikle liselerde kurumsallığın ve yerleşmiş kültürlerin yok edilmesi, köklü okulların öğrencilerinde beyin göçü rekorlarının kırılmasına neden olmuştur” denildi.
CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 2014-2016 yılları arasında altyapısı tamamlanan “proje okullarla” ilgili sıkıntıları gençlere sorarak yaptığı araştırma sonucunda rapor hazırladı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde toplam 155’ten fazla proje okulunun bulunduğu belirtilen raporda bu okulların “özel” okullar olmasından dolayı “özel yönetmeliklere” tabii tutuldukları vurgulandı.
"GELENEK YOK EDİLİYOR"
Gökçe Gökçen, “Bu okullarda okuyan ya da mezun olan gençler bize okullarının prestiji ve köklü geleneklerinin bu sistemle adım adım yok edilmekte olduğunu, öğrenci liderliğinde yürütülen bilimsel ve sosyal faaliyetler ile özgür düşünce ortamının büyük zarar gördüğünü anlattılar” dedi.
Bazı okulların uzun süre müdürsüz bırakıldığı ve yeni atanan müdürlerin öğrencilerin köklü geleneksel etkinliklerinin engellenmesine sessiz kaldığına yer verilen raporda, “Rotasyon uygulaması, öğretmenlerin liyakat usulüne göre görevlendirilmesine engel olmuş ve öğrencileri demoralize etmiştir. Rotasyon sürecinde bazı kadroların uzun süre boş bırakılması ve geçici öğretmenlerin getirilmesi, okullarda kültür aktarımının da önüne geçmiştir” denildi.
"REKOR BEYİN GÖÇÜ"
Gökçen raporla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Bahsi geçen eğitim kurumları, örnek kurumlar olarak desteklenmek yerine tek tipleştirilmekte ve itibarsızlaştırılmaktadır. Akademisyen desteği ve laboratuvar desteği gibi vaatler 6 yıldır gerçekleştirilmiş değildir. Proje okul uygulaması, özgür düşüncenin ve öğrencilerin haklarının kısıtlandığı bir ortamı yaratma işlevi görmüştür. Özellikle liselerde kurumsallığın ve yerleşmiş kültürlerin yok edilmesi, köklü okulların öğrencilerinde beyin göçü rekorlarının kırılmasına neden olmuştur. 2019 yılı İstanbul Erkek Lisesi mezunlarının S’ü yurt dışında lisans eğitimi almayı tercih etmiştir. Proje okul olmamakla birlikte köklü okullardan Galatasaray Lisesi’nde ise son 2 yılda mezunların yurt dışında lisans tercihi ’dan 3 seviyesine ulaşmıştır. Bazı özel okullarda ise bu oranın yüzde 80’lere vardığı görülmektedir.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Raporda "Neler olmalı?" başlığı altında çözüm önerileri de şöyle sıralandı:
-İdareci ve öğretmen atamalarında liyakat usulüne geri dönülmelidir.
-Karar süreçleriyle ilgili Bakanlık şeffaf ve hesap verebilir olmalı, itirazlara açık olmalıdır. İtirazların yapılabileceği şeffaf kanallar oluşturulmalıdır.
-Süreçler öğrencilerle ve okullarda çalışmış eğitimcilerle beraber tasarlanmalı, kapsayıcı kararlarla ilerlenmelidir.
-Rotasyon kurbanı olan öğretmenlere yaşanılan mağduriyet süreçlerinden dolayı destek verilmelidir.
-Yönetmelikte 17. Madde olarak geçen “Proje danışma kurulu” her okulun mezunlar derneği, okul aile birliği üyeleri ve idarecileriyle kurulan, proje okulu kapsamında yapılan çalışmaların şeffaflaştırılması, iletişimi ve hesap verilebilirliği için çalışan kurullar olmalılardır.
-Proje okullarına vaad edilen özerklik ve yapısal destekler yerine getirilmelidir.
-Öğrenci kulüplerinin etkinleştirilmesi, ayırt edilmeksizin 7 desteklenmesi ve fonlanmasına dair netlik kazandırılmalıdır.
(ANKA)