CHP'li Gürer: Doğalgaz, elektrik ve su faturalarını 3 ay devlet ödesin

Abone ol

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 250 bin işletmenin faaliyetlerinin durdurulduğu ülkemizde, milyonlarca kişinin işsiz kaldığını belirterek önlem alınmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aralık ayında Çin’de baş gösteren ve günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınına karşı sağlık yönünden alınması gereken tedbirler kadar, ekonomik boyutları açısından da ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Kahvehane, kıraathane, internet salonu, oyun salonları, lokantalar, sinema ve gösteri merkezleri gibi insanların toplu olarak bulunduğu çok sayıda sektöre bağlı yaklaşık 250 bin işletmenin kapısına kilit vurulduğunu hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu işletmelerde çalışan ve kapatıldığı için işsiz kalanların sayısının mevcut işsiz sayısının iki katından daha fazla olduğuna işaret etti.

EKONOMİK TEDBİRLER ARTIRILMALI

İşsiz kalanların aileleriyle birlikte milyonlarca kişiye tekabül ettiğini ifade ederek, “Böyle bir ortamda devlete ciddi görevler düşüyor. Sağlıkla ilgili tedbirlerin yanında, işin ekonomik boyutuyla ilgili tedbirlerin de bir an önce alınması şart” dedi.

DOĞALSAZ, ELEKTRİK VE SU FATURALARINI 3 AY BOYUNCA DEVLET ÖDESİN

Alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerini sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların mart, nisan ve mayıs aylarına ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarının devlet tarafından karşılanmasının zaruri bir hal altığını belirtti.

SOSYAL DESTEK ŞART

CHP Milletvekili Gürer, genel tedbirler kapsamında yayımlanan genelge ile kapatılan işyerlerindeki yaklaşık 20 milyon kişinin bugün işsizler ordusuna dahil olduğunun gözden kaçmaması gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, “İşsiz kalanlar İşsizlik Fonu’ndan desteklenmelidir. Bu süreçte; yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, bunların ödeyemedikleri faturaları düşünmemeleri için süratle bir “Aile Yardımları Sigortası” yasası çıkarılmalıdır, her yoksul aileye asgari 2.000 TL’lik gelir güvencesi sağlanmalıdır” dedi.

ÇİFTÇİ VE ESNAFIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işyerini kapatan esnafın ve üretime geçemeyen çiftçinin yaşadığı mağduriyeti giderici bir takım önlemlerin alınması gerektiğini de sözlerine ekledi. Faaliyetleri durdurulan işyerlerinde çalışan işçilerin kredi kartı ya da tüketici kredisi borçları bankalar tarafından üç ay süreyle faizsiz ertelenmelidir. Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak, bir yıl süreyle faizsiz ertelenmelidir. Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankalardan kredi kullanabilmeleri için süratle bir “sicil affı” yasası çıkarılmalıdır” diye konuştu.

KAPATILAN İŞYERLERİ

Bilindiği gibi 16 Mart 2020 tarihi itibariyle tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri, berber, kuaförler ile sınırlama getirilen işyerlerinde ve kendiliğinden üretimlerine ara veren işyerlerinde milyonlarca iş yeri sahibi ve çalışan işsiz kaldı. Bunların sorunlarına çözüm şarttır. İşsiz kalanlar için aç açık kalmayacakları ve destek verileceğini iktidar açıklamalıdır” dedi.

'İktidarın insanlıkla imtihanı, korona günlerinde talan ve kayyum' Siyaset Mansur Yavaş’tan çarpıcı soru: Hayırsever Başkentgaz nerede? Siyaset AKP ve MHP cinsel suçlara af konusunda uzlaştı Siyaset AKP ve MHP'nin infaz paketine CHP ve İYİ Parti'den itiraz: Tecavüzcünün dostu olmayın Siyaset