CHP'li Gürer'den promosyon tepkisi: Emeklinin yine hakkı verilmemiştir

Abone ol

“Emeklinin promosyonu sadaka değil haktır. Emeklinin yine hakkı verilmemiştir.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer emekli promosyonları ile ilgili yapılan açıklamanın emeklilerin beklentilerini karşılamadığını söyledi. Gürer emekli promosyonları sadaka değil haktır ve emeklinin hakkı verilmemiştir ”dedi.

Beklenen haber geldi... Emekli promosyonları belli oldu

Emekli Derneği ve Emekli Sendikasını ziyaretten sonra en az bir maaş tutarında promosyon verilmesinin beklenti olduğunu açıkladığın anımsatan Gürer, AKP iktidarı bir kamu kuruluşu olan SGK eli ile emeklilerin hakkının verilmesinin önünde durmuştur. Emekli içi reva görülen promosyonun emekli ile adeta dalga geçmektir ”diye konuştu.

“Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren promosyon ücretlerinde yeni rakamlar SGK ve bankalar arasında yapılan toplantı sonrası açıklandı. Kamu bankalarının baskıları işe yaradı ve emekli hak ettiği promosyonu yine alamadı” diyen Ömer Fethi Gürer 2007 yılından sonra on yıl oyalanan ve ilk olarak 2017 yılında promosyon ücreti verilen emekliler için belirlenen ücretler yetersizdir. Halen sistemde maaşı 1.000 lira altında olanlara 300, bin iki bin tl arasında olanlara 375, 2 bin lira üzeri olanlara 450 lira promosyon ücreti veriliyordu. 1500 TL’ye kadar olan emeklilerimize 500 tl,1500-2500 TL arasında olan emeklilerimize 625 TL, 2500 TL üstünde olanlara ise 750 TL tutarında promosyon ödemesi yapılması kararlaştırıldı. Bu yeterli değildir. Çoğunluk 1500 TL altında almaktadır. Günlük bir çay ya da simit parası dahi emekliye verilmemektedir. Sosyal güvenlik kurumu(SGK) ile Türkiye cumhuriyeti ziraat bankası arasında anlaşma kamu bankalarının baskısı ile alınan karardır. Özel bankalar daha çok promosyonu emekliye vermek istese de kamu bunu engellemektedir. İşçi emekli çiftçi için her türlü sınırlamayı sağlayan kamu bankaları futbol kulüpleri ile yandaş medya için ise siyasi iktidar baskısı ile verici olmaktadır. Bu kararda siyasi bir karardır ve emekli hakkı iktidar tarafından engellenmektedir. özel bankalar maaşı 999 TL’ye kadar olan emeklilere 850 TL, 1.000 TL ile 1.999 TL arasında maaş alan emeklilere 925 TL, 2.000 TL ve üzeri olan emeklilere ise 1.000 TL promosyon vermeye razı oluyor bu rakam görüşmelerle daha da artırılabilir ama kamu bankalarının baskısı ile emekli yine hakkı verilmedi. promosyon müjde veya lütuf değildir, kendisi de bir kamu kurumu olan, milyonlarca emeklinin maaşını ödeyen SGK’nın adilane davranarak, emeklilerin promosyon konusunda uğradıkları mağduriyeti giderememiştir. Emekliler, bankaların maaşları üzerinden kazanç sağladığını ve bankalar açısından en düşük risk grubu olarak değerlendirilenlerdir. Emeklilerin asgari ücretten az olmamak üzere en az bir maaş tutarında promosyon ödenmesinin sağlanmalıydı. Promosyon, sadaka değil haktır! Emekliler için 2000 yılı sonrası İntibak yasası çıkarmayan iktidar emekliyi açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmiştir.” diye konuştu.

BELEDİYELER BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, neredeyse tüm belediyelerin borç yükü altında ezildiği Türkiye’de, pek çok belediyenin hizmet üretemez hale geldiğine dikkat çekti.

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hazırlayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, belediyelerin, belde ve belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarının karşılanması ve hizmet götürme konusunda yeni yatırımlar yapmasının maddi imkânlarıyla doğru orantılı olduğunu vurguladı.

YATIRIM PLANLARINDA TIKANIKLIK YAŞANIYOR

Belediye ve belediyelere bağlı müessese ve işletmelerin mali olanaksızlıklardan doğan sorunları verilen hizmete olumsuz yönde yansıdığını anlatan Gürer, “ Belediyelerin topluma daha iyi hizmet verebilmesi adına biriken borçlarının hafifletilmesi gerekmektedir. Yatırım plânlarının uygulanmasında da bu yüzden birçok tıkanıklıklar yaşanmaktadır. Belediye ve belediyelere bağlı müessese ve işletmelerin bozulmuş olan malî durumlarını düzeltmek üzere ödeme zorluğu çektiği kamu borçlarının affedilmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi şöyle:

3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 13- Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası büyükşehir belediyelerine/belediyelere ait şirketlerin; 01/01/2020 tarihi itibariyle Hazine’ye, kamu kuruluşlarına ve İller Bankası Anonim Şirketi’ne olan borçlarının asılları ile ferilerinin tamamının tahsilinden vazgeçilir.”

BELEDİYE HİZMET VEREBİLMELİ

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediyeler ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapılması da ihtiyaçtır. Halkın sorunları ile doğrudan muhatap olan ve bu sorunlara çözüm üretmesi gereken Belediyelerin kaynaklarının artırılması da hizmetlerin daha hızlı ve olması gereken zamanda gerçekleşmesini sağlayacaktır. Belediye gelir ve giderlerinde şeffaflık ve denetim israfın önlenmesi gibi önemli uygulamaların yanında Belediyelerin daha çok hizmeti Halkla buluşturması onların Mali yönden güçlendirilmesi ile doğrudan ilgilidir. Farklı nedenlerle borç altında olan özellikle geliri sınırlı Belediyeler ciddi sorunlar yaşamaktadır. Mevcut hizmeti dahi olanaklarını zorlayarak sürdüren bazı belediyelerde borç ödeme olasılığı görülmemektedir. Her yıl katlayan, artan bu borçların ödenebilirliği oldukça düşüktür. Kâğıt üzerinde mevcut bu borçların silinmesi, belediyelerin borç altında yaşadığı stresten arındıracaktır. Tekerrür önlemek içinde katı kurallarla önlemde sağlanabilir. Ödenememezliğe ermeden çözüme yönelikte düzenlemelerde ayrıca yapılabilir” diye konuştu.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'nun 'O gece neredeydin?' sorusuna yanıt Siyaset AKP ve MHP'liler odaları beğenmeyince Meclis toplantısına katılmadı: 'Bu resmen skandal' Siyaset Saray'dan vakıflara Bahar Kalkanı Harekâtı için destek talimatı: Hazır metin gönderdiler Siyaset CHP'den AKP'ye Tunç Soyer tepkisi: Birileri hala şehitlerimiz üzerinden siyaset yapma derdinde Siyaset