CHP'li İlgezdi: Çalışmak zorunda olan 69 bin 535 kişi için yasak var, çözüm yok!

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkış İlgezdi, koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan kişiler için verilen sokağa çıkma yasağını eleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, koronavirüs tedbirleri kapmasında 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olanlar için getirilen sokağa çıkma yasağının doğru bir adım olduğunu vurguladı.

İlgezdi, "Ancak kararın eksik ve uygulamada sıkıntı yaratacağı sosyo-ekonomik sonuçları da vardır. Yasak kapsamında özel sektörde çalışan, esnaflık yapan 65 yaş ve üstü yurttaşlar ile kronik hastalığı olanların durumlarına dair bir açıklama yoktur. Çalışmak zorunda olan 69 bin 535 kişi için yasak vardır ancak çözüm yoktur" dedi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklama ile ülkemizde 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın sayısının 7 buçuk milyondan fazla olduğunu, bunun da Türkiye nüfusunun yüzde 9,1’ini kapsadığını hatırlatarak, "Çalışmak zorunda olan 65 yaş üstü vatandaş sayısı her geçen gün artmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde yayımladığı 2018 yılı verilerine göre ülkemizde çalışan 65 yaş ve üstü kişi sayısı 69 bin 535’tir" diye konuştu.

"Sokağa çıkma yasağı elbette ki ailesini geçindirmek zorunda olan 69.535 kişiyi olumsuz etkileyecektir. Zira emeklilik çağında olan ve bağımlı nüfusu oluşturan bu nüfusun çalışmak zorunda olan bu kişilerin sosyal haklarının ve iş güvencelerinin nasıl garanti altına alınacağına ilişkin hiçbir açıklama yapılmamıştır" diyen CHP'li İlgezdi, yasak nedeniyle faturalarını, ev kiralarını, borçlarını, vergi ödemelerini ve aile geçimini sağlayamayacak olan yaklaşık 70 bin kişinin kaderine ve işverenin insafına terk edildiğini ortaya koydu.


İlgezdi işverenlerin 65 yaş ve üstü çalışanlar ile kronik hastalığı olan yurttaşlara, yasağa rağmen, işe gelin baskısı yaptığını, gelmemeleri halinde işten çıkarılmakla tehdit ettiklerini ifade ederek, "Özel sektörde ya da bağımsız olarak çalışan 65 yaş ve üstü kişiler ile kronik hastalığı olan kişilerin hangi statüde bu sokağa çıkma yasağını geçireceklerinin, gelir kayıplarının nasıl karşılanacağının, işten çıkarılma durumunda devletin ne gibi önlemler alacağını derhal açıklaması gerekmektedir" dedi.

HASTALIK MUAMMASI
Öte taraftan kronik rahatsızlığı olanlarla ilgili de belirsizliğin söz konusu olduğunu hatırlatan İlgezdi, "Sağlık Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere göre Türkiye’de Kronik Obstrüktif Akciğer Hastası olan 427 bin 595, Kronik Böbrek Hastası olan 289 bin 128 ve Diyabet hastası olan 282 bin 840 kişi vardır. Bu kişilerden kaçının aktif iş gücünde olduğu ise bilinmemektedir" diyerek, sokağa çıkma yasağının kapsamının da hükümetçe bilinmediğini ortaya koydu.


Mağdur edilenlerin sözcüsü olmaya devam edeceğiz
CHP'li İlgezdi koronavirüsü ile mücadelede halk sağlığı için alınması gereken tüm önlemleri desteklediklerini tekrarlayarak, "Ancak sadece yasak koyarak, sosyal devleti öteleyen uygulamalar konusunda da mağdur edilen kesimlerin sözcüsü olmak zorundayız" dedi.


İlgezdi, "Çalışmak zorunda olan binlerce kişiyi mağdur edecek bu yasak konusunda konunun tarafı tüm kabine üyelerinden acil olarak şu soruların cevaplarını bekliyoruz:

1) Kronik hastalığa sahip olup halen çalışmakta olanlar işyerlerinden izinli mi sayılacaklar? Bu belirsizliği ortadan kaldıracak hangi çalışmalar yapıldı?

2) İşverenin olası işten çıkarması ya da ücretsiz izinli çalışmaya zorlaması karşısında hangi tedbirler alındı? Bu yola başvuran işverenler hakkında yasal bir işlem yapılacak mı?

3) 65 yaş ve üstündeki kişiler arasında çalışmak zorunda olan kişilerin yasak durumundaki ekonomik ihtiyaçlarını karşılamalarına ilişkin hangi çalışmalar yapıldı?

4) 65 yaş ve üstü kayıt dışı çalışanların işveren tarafından tazminat ödemeksizin işten çıkarılmasına yönelik önlemler alındı mı?

5) Yasak kapsamına giren esnaf ilgili olarak hangi önlemler alındı? Dükkanlarını açamayacak bu kişilerin yaşayacakları kayıplara karşı hangi önlemler alındı?

6) 65 yaş üstü ve kronik hastalar için sokağa çıkma yasağı uygulanırken bu kişilere il ve ilçe bazlı ekonomik ve sosyal destek konusundaki hazırlıklar nelerdir?" açıklamasını yaptı.

Sözcü yazarı: 60 bin araca virüs girdi Ekonomi Başvurular bugün başlıyor! Kısa çalışma ödeneği kimler alabilir? Ekonomi Koronavirüs etkisindeki doların ateşi düşmüyor Ekonomi 'Faturalar askıya alınsın' Ekonomi