CHP’li Kaboğlu'ndan 'güvenlik soruşturması' tepkisi: Eşit yurttaşlık ilkesini açıkça ihlal etmektedir
CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu Resmi Gazete’de yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği ile ilgili açıklama yaptı.
Kanun hükmünde kararname ve kanun yoluyla iki kez yürürlüğe giren, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ancak geçen yıl nisan ayında TBMM’de kanunu yeniden kabul edilen kamuya işe girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasının yeni yönetmeliği, tepkilere neden oldu.
Yurttaşların kamuda işe başlamalarına engel olan güvenlik soruşturmasına ilişkin son yönetmelikte, kişisel verilerin iki yıl boyunca “değerlendirme komisyonlarında” kayıt altında tutulacağı hüküm altına alındı. Yönetmeliğe göre ayrıca, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında arşiv araştırması yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlarında çalıştırılacak kamu personeli, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay, MİT, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, milli güvenlik açısından stratejik önemi yüksek işlerde istihdam edilenler ile üst kademe kamu yöneticilerinden ilk defa atanacaklar hakkında güvenlik soruşturması yapılacak.
KABOĞLU: EŞİT YURTTAŞLIK İLKESİNİ İHLAL EDİYOR
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan yönetmeliğin Anayasa’nın birçok maddesine aykırı olduğunu bildiren Anayasa profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, kamu hizmetinde çalışacaklar konusunda artık AKP Genel Başkanı Erdoğan 'ın belirleyici olduğunu söyledi.
Güvenlik soruşturmasıyla ilgili düzenlemelerin daha önce 5 kez Meclis’in önüne geldiğini, ilk ikisinin Kanun Hükmünde Kararnamelerle (676,680), diğerlerinin 27. Yasama döneminde 7148, 7201 ve son olarak 7315 sayılı kanunlarla adeta yap-boza dönüştürdüklerini belirten Kaboğlu, şimdi yine Anayasa’ya aykırı bir yönetmelikle ısrarla ve dayatmayla bunu tekrarladıklarını belirtti.
Söz konusu kanunları, CHP’nin mahkemeye götürmesiyle Anayasal denetime tutulabildikleri itirazlar sonucu AYM’nin tartışmaya yer bırakmayacak biçimde iptal ettiğini hatırlatan Kaboğlu, son çıkan 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa ilişkin iptal davasını da bir yıldır bekleten AYM’nin acilen gündemine alması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, liyakati değil yandaşlığı öne çıkaran bu keyfi yönetmeliğin, Cumhuriyet’in özündeki eşit yurttaşlık ilkesini açıkça ihlal ve inkar etmesinin yanında “Kamu hizmetine alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez” şeklindeki ayrımcılık yasağı ilkesini de zedelediğini belirtti.
Bekçi yasası ve güvenlik soruşturması-arşiv araştırması, seçim kanunu, sosyal medya yasaları gibi tek kişi talimatlarından kaynaklanan yasaların demokratik toplum ögelerini giderek kemirmekte, düşünce ve örgütlenme özgürlük alanlarının hemen her yasal düzenleme ile daraltılmakta olduğuna dikkat çeken Kaboğlu, “Tıpkı AKP-FETÖ döneminde olduğu gibi, bu yönetmelikle kamu görevlisi olabilmek için gerekli olan sınav başarılsa dahi keyfi arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasına takılan adayın atamasının yapılmayacağına” dikkat çekti.