CHP'li Kenan Nuhut uyardı: Sporcular ceza ile karşı karşıya
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Spor Kurulu Başkanı Kenan Nuhut'tan 17 günlük sokağa çıkma yasağında sporcular için uyarıda bulundu.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Spor Kurulu Başkanı Kenan Nuhut, 17 günlük tam kapanma sürecindeki muafiyet karmaşasının spor dünyasını zor durumda bıraktığını, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın konuya açıklık getirilmesi noktasında çözüm odaklı girişimde bulunmadığını söyleyerek, "En son istediğimiz şey kolluk güçleriyle spor insanlarının karşı karşıya gelmesi" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından 16,4 milyon kişinin muaf tutulduğuna dikkat çeken Nuhut, muafiyet ile ilgi genelgenin 29. maddesindeki, ‘’Yurt içi ve yurt dışı müsabaka ve kamplara katılacak olan milli sporcular ile seyircisiz oynanabilecek profesyonel müsabakalardaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler’’ hükmünün büyük bir kafa karışıklığına neden olduğunu ifade etti. Muafiyet genelgesinin alt maddelerinde olimpik ve milli sporcular için de benzeri maddelerin olduğuna dikkat çeken Nuhut, kısıtlamanın TOHM (Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi) ve SEM (Sporcu Eğitim Merkezi) bulunan illerde farklı, diğer illerde çok daha farklı yorumlandığına da vurgu yaptı. Türkiye'nin 81 ilinin çok azında bu iki merkezin bulunduğuna da anımsatan Nuhut, genelgedeki şehirlerarası dolaşım düzeltmesinin de sorunları çözmeyeceğini ifade etti
HAZIRLIKSIZ GENELGE!
Önceki dönem Gençlik Spor Genel Müdür Yardımcılığı ve Halter Federasyonu Başkanlığı görevlerinde de bulunan Nuhut, "Görülen odur ki, doğru dürüst hazırlık yapılmadan, Türkiye'nin spor haritası çıkarılmadan bir genelge hazırlanmış, son dakikada yehirlerarası dolaşım için hazırlanan ek genelge bile bu çalışmanın yetersizliğini gösteriyor" dedi ve eksikleri şöyle ifade etti:
" Genelgenin eksiklerini inceleyecek olursak;
- TOHM ve SEM her şehirde bulunmamaktadır. TOHM ve SEM olmayan şehirlerde bulunan sporcular ne yapacaklar? Hem TOHM hem de SEM kadrosunda yer almak için belirli kriterlere ulaşmak gerekir ama TOHM ve SEM kadrolarında yer almak mecburi değildir. Yani bir sporcu TOHM veya SEM ile çalışmak yerine kendi kulübü ile de çalışmayı seçebilir. Bu durumda ne olacak? İyi bir sporcu TOHM veya SEM sporcusu olmadığı için ceza mı çekecek?
- Muafiyetten faydalanacak sporcuların kim olduklarını hangi kurum belirleyecek? Bu noktada kulüplerin verdiği izin kağıtları ne derece geçerli?
Örneğin İçişleri Bakanlığının 30 Nisan tarihinde yayınladığı ve Valiliklere gönderdiği Seyahat İzin Belgesi Ek Genelgesinde, "Gerek zorunlu bir kamusal görevin ifası için kurumlarınca görevlendirilmiş olan kamu görevlilerinin gerekse profesyonel spor müsabakaları ile yurt içi ve yurt dışı müsabaka ve kamplara katılacağına yönelik ilgili federasyonlarınca belge düzenlenmiş olan milli sporcular, yöneticiler ve diğer görevlilerin (hakem, gözlemci, temsilci vb.) bu kapsamda her türlü vasıtayla yapacakları şehirlerarası seyahatlerde kimlik kartı ve görev belgesinin ibrazı yeterli olacak olup ayrıca seyahat izin belgesi istenilmeyecektir" deniliyor. Türkiye'de devam eden müsabakalardaki sporcular bu muafiyetten yararlanabilecek mi?
Bize gelen şikayetler, antrenmanlarına devam etmek isteyen sporcular, antrenörler ve kulüplerin son 2 gündür problemler ile karşılaştığı yolundadır" dedi.
BELİRSİZLİKLER KAFA KARIŞTIRDI
Nuhut belirsizlikleri ise şöyle açıkladı:
"- Muafiyet hangi sporcular için tam anlamıyla belli değil. Her valilik kendi yorumunu yaparak izin veriyor. Bir yazı sadece milli sporcular muaf derken diğer yazı farklı yorumlara sevk etmektedir.
- Profesyonel müsabakalardaki sporcu’’ terminolojisi problemlidir. Türkiye’de ki Avrupa, Dünya, Olimpiyat şampiyonları profesyonel değil AMATÖRDÜR.
- Bir yazıda federasyon belgeleri geçerli derken, Polis kontrol noktalarında federasyonlardan alınan yazıların geçersiz olduğu sıklıkça belirtilmektedir. Pazartesi gününden itibaren ceza kesileceği belirtilmektedir.
- Verilen federasyon belgelerinde de bir standart yoktur. Bir federasyon yaş grubu lisanslı sporculara muafiyet belgesi verirken, diğer bir federasyon sadece milli sporcularına izin belgesi düzenlemektedir.
- Farklı kurumlardan farklı yorumlar alınmaktadır. Federasyonlar/ Spor Genel Müdürlüğü/ İl Müdürlükleri/ Valilikler her kafadan farklı bir yorum gelmektedir.
- Birçok spor dalının 17 Mayıs tarihine kadar müsabakaları bulunmamaktadır. Fakat bir hafta sonrasında yarışacak bir sporcu nasıl 17 Mayıs gününe kadar antrenman yapmadan yarışmaya katılacak? Bu sağlık problemlerine bile sebebiyet verebilir, vebali de ağırdır! Bu problemi en çok yaşayanlar milli takım seçme müsabakaları ve Türkiye şampiyonalarına hazırlanan sporculardır. Bu kişilere, 17 Mayıs'a kadar yarışınız yok, dolayısı ile muafiyetiniz yok denilmektedir. Bu sporcular milli takıma seçilecek sonrasında da Türk Milli takımı adına yurt dışında yarışacaklardır. Milli müsabakaların bazıları da (kadroları daha belirlenmeyen) Haziran- Temmuz aylarında yapılacaktır.
- Spor Genel Müdürlüğü TOHM ve SEM sporcularının antrenman yapabileceğini açıklayıp muafiyetlerinin olduğunu açıklarken, birçok üst düzey sporcu TOHM veya SEM sporcusu olmadıkları için sıkıntı çekmekte. TOHM veya SEM sporcusu olmak isteğe bağlıdır, ülkemizde TOHM veya SEM sporcusu olabilecek binlerce sporcu vardır. Böyle bir muafiyet verilecekse o zaman TOHM veya SEM sporcusu olma kriterini tutturan her sporcuya verilmelidir."
Kenan Nuhut, Türkiye'de resmi kayıtlara göre sadece Süper Lig, TFF 1,2, ve 3. liglerin profesyonel statüde olduğuna geride kalan basketbol ve olimpik branşlar dahil 60'ı aşkın spor dalındaki sporcu, antrenör ve görevlilerin bu muafiyete uymadığını belirtti.
İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ!
Kafa karışıklığının giderilmesini isteyen Nuhut'un Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlara şu önerilerde bulundu:
"1) Kısıtlamadan hangi sporcuların muaf olacağının standart hale getirilmesi. Öneri: Milli takımlarda bulunanlar, önümüzdeki 8 hafta içerisinde milli takım seçmelerine katılma hakkı bulunanlar ve önümüzdeki 8 hafta içerisinde Türkiye Şampiyonalarına katılma hakkı bulunanlar.
2) Muaf olan sporcular belirlendikten sonra bu sporcuların (ve antrenörlerin) tesislerde çalışma/ antrenman yapmalarına izin verilmesi.
3) Tesis sayısı azaltılabilir ama çok kısıtlanırsa bu sefer de tesis başına düşen sporcu sayısı artar. Bunu düşünerek antrenman yapılacak tesis sayısının çok düşürülmemesi gerekir. Kulüplerin kendi tesislerinde çalışmalara izin verilmesi. Aksi durumda farklı kulüplerden sporcular ortak tesislerde bir araya gelecek ve risk artacaktır.
4) Muaf olan sporcu kriterleri onaylandıktan sonra ilgili federasyonlardan alınacak izin belgelerinin yeterli olması.
5) TOHM veya SEM sporcu seviyesi muaf olmaya yetecekse, her spor dalında ki bu seviyedeki tüm sporcuların muaf olmasının sağlanması.
6) Birçok sporcu 18 yaşının altında olduğundan çalışma tesislerine geliş-gidiş esnasında yanında sadece 1 ebeveyn bulunması."