CHP'li Mahmut Tanal'dan yatılı hayvan hastanesi önerisi

Abone ol

TBMM yerleşkesinde sakatlığını fark ettiği “Dost” isimli köpeğin tedavisi konusunda karşılaştığı zorlukları anlatan CHP’li Mahmut Tanal, yatılı hayvan hastaneleri önerisinde bulundu.

TBMM yerleşkesinde sakatlığını fark ettiği “Dost” isimli köpeğin tedavisi konusunda karşılaştığı zorlukları anlatan CHP’li Mahmut Tanal, yatılı hayvan hastaneleri önerisinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Hayvanları eşya ve nesne olarak değerlendirme yanlışından vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren Tanal, hayvanların da insanlar gibi birer canlı varlık olduğunu kaydetti.

MEVCUT YASALARLA HAYVANLARI KORUYAMAYIZ

Hayvan hakları konusunda yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Tanal, “Hayvanlara yönelik işkence, eziyet ve kötü muamelenin önüne geçmeliyiz. Ancak hayvanları mevcut yasalarla koruyamayız. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ‘sahipli’ ve ‘sahipsiz’ hayvan ayrımına gidiliyor. TCK’da sahipli hayvanların öldürülmesi sonucunda bir ‘eşyaya’ verilen zarar ile aynı yaptırım uygulanırken, sahipsiz hayvanların öldürülmesi, zarar verilmesi ya da yaralanması suç olarak dahi tanımlanmıyor.

Öncelikle ‘sahipli’, ‘sahipsiz’ ayrımını ortadan kaldırmalıyız. Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 1. maddesinde ‘Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler’ deniliyor. Ayrım yapılmaksızın tüm hayvanların yaşam hakları başta olmak üzere tüm hak ve özgürlükleri koruma altına alınmalıdır. Hayvanlara eziyet ederek, canına kastederek, işkence yaparak suç işleyen kişiler cezalandırılmalıdır” dedi.

HAYVAN BARINAKLARI ‘SÜRGÜN YERİ’ OLMAKTAN ÇIKARILMALI

Ülke genelinde hayvan barınakları ve bakımevlerinin yetersiz olduğunu anlatan Tanal, “Çok yerde barınak ve bakımevi yok. Olanların da koşulları son derece elverişsiz. Hayvanlara sevgi ile yaklaşmalıyız ancak belediyelere bağlı hayvan barınakları, ‘sürgün yeri’ olarak değerlendiriliyor.

Amirler personelini ‘Seni hayvan barınağına sürgün ederim’ diyerek korkutuyor. Zaten her belediye başkanı değişiminde muhalif sendika üyesi işçiler, hayvan barınağından sorumlu tutuluyor. Bu anlayışla hayvanlara sahip çıkamayız. Hayvan barınakları sürgün yeri olmaktan çıkarılıp, gönüllü gidilen birimler haline getirilmelidir. Yine hayvanların tedavisi konusunda donanımlı bakımevleri bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

DOST’U ÖRNEK GÖSTERDİ, YATILI HAYVAN HASTANELERİ ÖNERİSİNDE BULUNDU

Kürekle beli kırılarak sakat bırakılan, TBMM’de köpek eğitmeni polislerin sahip çıktığı “Dost” isimli köpeğin tedavisi için uygun tedavi merkezi bulma konusunda yaşadığı sıkıntıyı anlatan Tanal, şöyle devam etti: “Arka ayakları tutmayan, yürüteç yardımıyla hareket edebilen Dost’un fizik tedavi görmesi gerekiyordu. Talebimize cevap verebilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi sadece İstanbul’da bulunuyordu. Tedavi ücreti de yüksekti. Girişimlerimiz ve rehabilitasyon merkezinin duyarlı yaklaşımıyla Dost’u İstanbul’a gönderdik. Şu an fizik tedavisi devam ediyor.

Diğer hayvanlar Dost kadar şanslı değil. Düşünün Türkiye’de hayvanlara hizmet veren sadece bir fizik ve rehabilitasyon merkezi var. Zaten o klinik de özel bir klinik. Yani ücretli. Bu yüzden devletin desteğiyle tam teşekküllü, yatılı hayvan hastanelerinin, fizik ve rehabilitasyon merkezlerinin kurulması gerekiyor.”

Bahçeli'nin sağlık durumu hakkında yeni bilgi: Doktorların tavsiyesi... Siyaset Vekil araçlarının altı ayda 343 trafik cezası silindi! Siyaset AKP'den bir 50+1 açıklaması daha Siyaset CHP’li başkan tasarruf için yürüyecek Siyaset