CHP'li Murat Emir'den dikkat çeken iddia: 'İktidar uyuşturucu verilerini gizliyor'
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, uyuşturucu kullanımına ilişkin verilerin bilinçli bir şekilde gizlendiğini öne sürdü ve "Rapor ortada yok" dedi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, uyuşturucu kullanımına ilişkin verilerin bilinçli bir şekilde gizlendiğini iddia etti.
ALO 191 hattına yapılan başvuruların son bir yılda yüzde 24 oranında arttığına vurgu yapan Emir, “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, ilk kez 2019 yılında faaliyet raporu açıklamıştı. O tarihten bu yana kurul, faaliyet raporu açıklamıyor. İktidar, özellikle uyuşturucu kullanımına yönelik verileri gizliyor” diye konuştu.
Emir, iddiasını TBMM gündemine de taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Emir, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun faaliyetlerine dikkat çekti.
RAPOR ORTADA YOK
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Emir’in önergesinde özetle şunlar kaydedildi:
“Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, ilk kez 2018 yılına ilişkin bir faaliyet raporu yayınlamıştı. Rapora göre, 2015 yılında 160 bin 29 kişi uyuşturucu tedavisi için başvururken bu rakamın üç yılda 273 bin 777’ye çıktığı görülmüştü. Kurul, bu tarihten sonra faaliyet raporu yayınlamayı durdurdu. Sadece ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele ve Destek Hattı’na yapılan başvurular bile uyuşturucu kullanımının ne kadar arttığını gösteriyor. Hattın açıldığı 1 Temmuz 2015 tarihinden 31 Aralık 2020’ye kadar başvuran sayısı toplam 287 bin 301’i bulurken bu sayı, bir yılda yüzde 24 artarak, 2021 yılında 358 bin 627’ye ulaştı. Sadece bu kurulun bile veri açıklamayı bırakmış olması, Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelenin yeterince yürütülmediğini gösteriyor.”
CHP’li Emir’in, Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde ise şu sorular yer aldı:
•Son 5 yılda, uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen kişi sayısı kaçtır, yıllara göre dağılımı nedir?
•AMATEM’lere son 5 yılda kaç kişi başvurmuştur? Bu başvuruların yıllara göre dağılımı nedir?
•Son 5 yılda kaç kişi hastanelere uyuşturucu tedavisi için başvuruda bulunmuştur?
•SGK, son 5 yılda uyuşturucu tedavisi için ne kadar harcama yapmıştır? Bu harcamanın yıllara göre dağılımı nedir?”