CHP'li Polat: 'Müsilaj araştırılsın' önerisi 4 sene önce reddedildi

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu toplantısında konuştu.

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilajın 4 yıl önce dönemin CHP’li Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet tarafından Meclis’te gündeme getirildiğini belirten Polat, muhalefetten geldiği için araştırma önergesinin dikkate alınmadığını ifade etti.

HİÇBİR HAZIRLIK YAPILMADI!

Çevresel bütün etkilerin insan kaynaklı olduğunu belirten CHP’li Polat, “Müsilajındoğayı tahrip etmemizden kaynaklı olduğunu hep birlikte görüyoruz. Doğayı tahrip etmeyelim, doğayı hep birlikte siyaset üstü bir bakış açısı ile, hepimizin yaşadığı bir habitat olarak görelim. Biz iyi niyetle, Komisyonda çok ciddi eleştiriler getirdik. 15 Kasım 2018’de gelen Kanun teklifinde tam da bunun sonrasında konuşmuştuk. Marmara Denizi Koruma Eylem Planının 10’uncu maddesinde geçen gemilerin atık su boşaltması ve denizlerimizi kirletmesiyle ilgili maddesi üzerine bir hesap yapmıştım. Türkiye’dedenizler gemiler tarafından kirletilmeye çok müsait çünkü uygulanmakta olan cezalar yeterli değil.Hafta sonu bir gemi kurallara uygun olarak sintinesini boşaltsa, çöpünü verse ödeyeceği işletme bedeli ile onu açıkta boşaltıp yakalandığı takdirde ödeyeceği cezayı kıyaslamıştım.Başkan o zaman ‘Bakalım, değerlendirelim.’ dedi. Bakan Yardımcısı ile görüştü ancak gelinen noktada, bu cezaların arttırılmasıyla ilgili hiçbir adım atılmadı” dedi.

DOĞA İHANETE KARŞILIK VERİYOR

Doğanın korunması için atılacak her adıma destek verilmesi gerektiğini vurgulayan CHP’li Polat, “2016 senesinde partimizin milletvekillerinden Fatma Kaplan Hürriyet müsilaj ile alakalı bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını istiyor. Dört sene önce eğer bununla ilgili bir adım atılıp; muhalefetten de gelse denizlerimizin temizliği açısından iyi bir teklif,denizler hepimizin iradesi ortaya koyulsaydı,bugün bunları yaşamıyorduk. Doğanın korunması için atılacak her adıma destek sağlamak durumundayız. Yalnızca Marmara Denizi değil, Isparta’nın Eğirdir Gölü de ölüyor.Doğa ihanete karşılık veriyor. Biz burda bunlarla ilgili bir farkındalık oluşturup, tersine çevirecek mekanizmaları yaratamazsak, atalarımızın mirasına hep birlikte ihanet etmiş oluruz. Sorumlu olan siyasi iradenin de buna iyi niyetle yaklaşması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Sular çekilince binlerce yıllık mikrobiyalitler ortaya çıktı Çevre Tekirdağ sahillerinde 'müsilaj' temizliği sürüyor Çevre Çukur oyuncuları davalık oldu! SİT alanına kaçak yol yapıp, ağaçları kestiler Çevre 6 köy, çimento ve taş ocağı işgali altında: Nefes alamıyoruz Çevre