CHP'li Sarıbal: Bu karar mevcut şeker fabrikalarını da kapattırır

Abone ol

Şeker fabrikalarına ait 8 ildeki arazilerin imar planları değiştirildi. Bölge şefliklerinin arazileri artık konut yapımı ve ticaret için kullanılabilecek. CHP’li Sarıbal, “Bu karar mevcut şeker fabrikalarını da kapattırır” dedi.

Özelleştirme kararı ile 25 şeker fabrikasından dokuzunu satan AKP, bu kez fabrika arazilerinin imar planlarını değiştirerek bu bölgelerin özel sektör tarafından kullanılmasının önünü açtı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kararı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Kararla mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait Afyonkarahisar’ın Çay ile Dinar, Ankara’nın Şereflikoçhisar, Burdur’un Karamanlı, Gümüşhane’nin Kelkit ve Şiran, Kastamonu’nun Merkez, Kırklareli’nin Lüleburgaz, Nevşehir’in Gülşehir, Tokat’ın ise Niksar ilçelerindeki taşınmazların imar planları değiştirildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan imar planı değişiklikleri yürürlüğe girerken söz konusu parsellere; ticaret, turizm, konut, park, kentsel gelişme, sanayi, rekreasyon alanı ve yol kullanım alanı tanımı getirildi.

ÖZELLEŞTİRİLMEYENLERE DARBE NİTELİĞİNDE

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, bu alanların birçoğunda tarlalardan getirilen şeker pancarlarının bekletildiği bölge şeflikleri olduğunu bildiren CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, düzenlemeye tepki gösterdi. Kararın şeker fabrikalarının kapanmasına yol açabileceğini bildiren Sarıbal, şöyle dedi: “Bu kararla yandaşlara yeni bir rant kapısı açılmış görünüyor. Ama bu kararın barındırdığı tehlike şu, karar hayata geçtiği takdirde şeker fabrikaları zamanla kapanmak zorunda kalacak.”

FABRİKALAR YERLEŞİM ALANINDA KALACAK

Düzenleme ile şeker fabrikalarının işleme alanlarının, yeşil alanların, depoların ve pancar bekletme alanlarının imara açıldığını ifade eden Sarıbal, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Fabrikaların etrafındaki parseller imara açılacak. Burada konutlar yapılacak. Zamanla fabrikalar yerleşim alanlarının ortasında kalacak ve ‘insan sağlığına zararlı’ denilerek bu fabrikaların kapatılması sağlanacak. Oysa bu yerler üreticinin, halkın yerleri. Buraların imara açılması ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile giderek düşen şeker pancarı üretimi de artık bitme noktasına gelecek.”

İktidarın kurtarma operasyonu çiftçiye değil sermayeye gitti Ekonomi Ünlü kozmetik devi iflas etti Ekonomi Migros Silikon Vadisi ile işbirliğine gidiyor Ekonomi THY ve Pegasus'tan Irak ve İran seferleriyle ilgili yeni karar Ekonomi