CHP'li Tarhan: Mülkiyet hakkı tehlike altında

Abone ol

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun Teklifi muhalefetin tepkisini çekti. CHP Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, "Mülkiyet hakkını tehdit eden maddeler şirketleri daha da tedirgin etmekten başka işe yaramaz" dedi.

48 günlük aranın ardından çalışmalarına başlayan TBMM’de ilk Komisyon gündemi olarak getirilen Rekabetin Korunması Hakkında Kanun Teklifi muhalefetin yoğun tepkisine neden oldu.

Gittikçe derinleşen ekonomik kriz ortamında firmaların ayakta kalma savaşı verdiğini söyleyen CHP Kocaeli Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan “Böyle bir zamanlama ile Rekabet Kanunu getirmek, üstelik Mülkiyet hakkını tehdit eden maddelerle bu kanunu çıkarmak şirketleri daha da tedirgin etmekten başka işe yaramaz. Bu teklifle Rekabet Kurumu, Cumhurbaşkanlığına bağlı herhangi bir kuruma dönüşüyor. Bu teklifin kabul edilmesi durumunda hiçbir şirket kendisini güvende hissetmez. Yabancı hiçbir şirket de Türkiye'ye gelerek yatırım yapmaz” dedi.

BÖL PARÇALA YÖNET

Konu hakkında açıklama yapan Sanayi Komisyonu CHP Sözcüsü Tahsin Tarhan “Meclisin açıldığı ilk gün Komisyon gündemimize getirilen teklifle Rekabet Kurulu ihbar, şikayet ya da Bakanlığın talebi üzerine, kanunun ilgili maddelerinin ihlalini tespit ederse, teşebbüslerin belirli faaliyetlerini, yahut ortaklık paylarını ya da malvarlıklarını devretmeleri şeklindeki yapısal tedbirler alabilir diyor. Daha önce sadece davranışsal tedbir verebiliyordu. Şimdi sanki her şey tek adamının iki dudağı arasında değilmiş gibi, davranış tedbirini yerine getirmeyene yapısal tedbir alınacak deniyor. Türkiye’deki tüm şirketler bölünme, ortaklık yapısında değişiklik, malvarlığının devredilmesi gibi tehditler altında var olma mücadelesi verecek” dedi.

KURUM TAMAMEN ETKİSİZLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

2018 öncesinde kurumda sektör temsilcilerinin de etkisinin bulunduğunu dile getiren Tarhan “Daha önce Yargıtay, Danıştay, TOBB, Kalkınma Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı üye atanma sürecinde öneride bulunabiliyordu. Başkanlık sistemi denen bu sistemde zaten bütün üyeler tek adamın atamasına bırakıldı. Şimdi personel rejiminde de değişiklikler yapılarak, uzman kadrolar sıradanlaştırılmaya çalışılıyor. Üst yönetim ise yine tek adamın dilediği gibi değişiklik yapmasına açık hale getiriliyor” dedi.

TİCARİ SIRLAR TEHLİKE ALTINDA

Kanun Teklifinde ile sorunlu pek çok öneri olduğunu dile getiren Tarhan “Şirketlerin gizlilik içeren, ticari sır kategorisinde yer alabilecek tüm bilgileri de tehlike altında. Denetleme sırasında şirkete ait bütün dijital bilgileri kopyalama izni veriliyor. Daha önce 80 milyon vatandaşın kimlik bilgilerini kaptıran bir yönetim denetleme bahanesiyle şirketinizin bütün özel bilgilerini kopyalayacak” dedi.

HÜKUMETİN SOPASI

Kanunun bu ekonomik ortamda tüm işletmeleri daha da tedirgin ettiğini kaydeden Tarhan “Ekonomi çökmüş durumda. İşsizlik ve daralmada rekora doğru gidiyoruz. Küçük esnafından büyük şirketlerine herkes ayakta kalma mücadelesi veriyor. Ülke yangın yeriyken hükumet ilk iş Rekabetin Korunması kanunu getiriyor. Rekabetin olabilmesi için mevcut firmaların ayakta kalması ve piyasaya yeni firmaların girmesi gerekir. Oysa kimse yarınını göremiyor. Gerçekten rekabet için bir şeyler yapmak istiyorsanız kanun teklifinden önce ekonomiyi düzeltmeniz lazım. Çok açık ki bu teklifin amacı rekabetin korunması değil, tüm kamuyu tek elden yönetiyorlar, her şey tek adama bağlı ama bu da yetmedi. Bu kanunu bir sopa gibi kullanarak özel şirketlerin de tamamını ele geçirmek istiyorlar. Herkesten tam biat istiyorlar.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Kılıçdaroğlu, cenazesinde linç girişimine uğradığı şehidin babasını ağırladı Siyaset Çakırözer: Türkiye’yi nefes alamayacak hale getirmeyin Siyaset Yeni partilere vekil transferini engelleme hamlelerinin arkasında ne var? AKP ve MHP için çarpıcı iddia Siyaset MHP'den kanun teklifi: Polisler elektroşok cihazı kullanabilsin! Siyaset