Çiğdem Toker: Global ilaç firmalarının bakanlık aleyhine açtığı davalar nasıl sonuçlandı?
Sağlık Bakanlığı yetkililerin açıklamasına köşesinden yer veren Toker, açıklamanın kafa karışıklığına yol açtığı görüşünü savundu.
Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Danıştay dahil olmak üzere, bizim ilaç fiyatlarını yüzde 60'a sabitlediğimiz kur politikamızı da içeren üç davadan bahsediyorum, tazminat davasına geçildiği bir dönemdi bu dönem. Bu dava takibiyle ve Türkiye'ye 20 milyara yakın maliyeti olacak bir davadan bahsediyorum, bu dava bitti kamunun lehine, bu dönemde” sözlerini alıntılayarak, “Global ilaç firmalarının bakanlık aleyhine açtığı davalar nasıl sonuçlandı?” diye sordu.
Sağlık Bakanlığı yetkililerin açıklamasına köşesinden yer veren Toker, açıklamanın kafa karışıklığına yol açtığı görüşünü savundu. Toker, “Sağlık Bakanlığı'nın ilaçta yerelleşme politikasıyla ilgili olarak açılan davaların sonucunu -hele ki kamu lehineyse- daha açık bir biçimde paylaşması gerekiyor. Söz konusu olan 81 milyonun sağlığı ve de vergisi” ifadesini kullandı.
Sağlık Bakanlığı, Bakan Koca’nın sözlerine ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:
“18 Kasım 2019 tarihli ve ‘20 milyarlık davalar da ne?' başlıklı yazınızda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sarf ettiği sözlerde geçen ‘global firmaların açtığı davalar' konusundaki sorularınıza binaen, meselenin aydınlatılması amacıyla bilgi verilme ihtiyacı doğmuştur.
Öncelikle, Sayın Bakan'ın söz konusu ettiği hususun; şehir hastaneleri, ihale ve sözleşmelerle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca çok uluslu şirketlerin, uluslararası tahkim mahkemelerinde açtığı bir dava da bulunmamaktadır.
Sayın Bakan'ın 8 Ağustos tarihinde Anadolu Ajansı Editör Masası'nda da ayrıntılı şekilde anlattığı gibi konu; ülkemizin uyguladığı ilaç fiyatlandırma politikası ile ilgilidir. Bildiğiniz gibi Türkiye'de ilaç fiyatları, Avrupa'da referans alınan ülkelerdeki fiyatlar üzerinden belirlenmektedir. Bir süredir fiyatlandırmada sabit kur uygulaması ve kurun belli bir oranının alınması nedeniyle, çok uluslu ilaç firmalarının yurt içinde açtığı ve kazandığı davalar mevcuttur. Söz konusu konuşma, son dönemde bu firmaların tazminat talebinin reddine karşı kamu lehine bakanlığımız tarafından yürütülen çalışmalar hakkındadır.”