Çin uzayda olası canlı keşiflerini araştırıyor
Çin, önümüzdeki Eylül ayında uzayın keşfine yeni bir arayış boyutu ekliyor. Dünya’nın en güçlü radyoteleskobu “FAST” uzayda dünya dışı canlı keşifleri için seferber edilecek.
FAST adı verilen dev teleskop, uçsuz bucaksız evrende hayat olup olmadığının bulmak için uzayı tarayacak. Söz konusu radyoteleskop 500 metre açıklığı olan bir mühendislik şaheseri. İmal süreci birkaç yıl önce başladı; Ocak 2020'de fiilen hizmete girdi.
Çin, evrende eğer varsa farklı yaşam biçimlerini kısa vadede bulmayı hedefliyor. Bu süreçte Çin, kuşkusuz ki, FAST denen devrim niteliğindeki bir araç ile donanmış durumda olmanın avantajına sahip.
Çinli bilimciler, kaydedilen sinyalleri eleyerek bunlar arasında uzayı kateden değişik parazitler arasından bir başka güneş sisteminden gelenleri ayrıştıracak. Dev teleskopu FAST'a güvenen Çin, çok büyük hedefler peşinde olup örneğin evrenin oluşumuna ilişkin incelemelere yönelik projeler başlatmış durumda.
Bilimsel gözlem ve FAST işlem ve geliştirme merkezinde elde edilen verileri işleme bölümünün yöneticisi Zhu Ming, dev teleskopla sağladıkları sinyallerin %99 kadarının değişik gürültülerden ibaret olduğunu ve kayda değer bulunacak sinyalleri belirlemek için zamana ihtiyaçları olduğunu açıkladı.
Bu durumda Çin, kalan %1'lik sinyal kısmının incelenerek bunlar arasında akıllı varlıklardan gelenlerin var olup olmadıklarını araştıracaklar. (Çin Uluslararası Ajansı)