'Çocuk işçi sayısı 2 milyona dayandı'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'deki çocuk işçileri Meclis gündemine taşıdı.
CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, Birleşmiş Milletler’in (BM), çocuk işçiliğine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla ilan ettiği 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde mevcut çocuk işçi sayısı ve çalışma koşullarının endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.
Gürer, çalışma yaşının 10 yaşına kadar düştüğünü ve güvencesiz, denetimsiz küçük bedenlere ağır işler yüklendiğini ifade etti.
EKONOMİK SORUNLAR, ÇOCUKLARI DOĞRUDAN ETKİLİYOR
2003-2017 yılları arasında iş kazası geçiren 2.038.803 kişinin yüzde 2´sinin çocuk işçilerden oluştuğunu hatırlatan Gürer, “Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre bu süre zarfında 18 yaşından küçük 37.445 çocuk iş kazasında yaralanırken, iş kazası geçiren çocuk işçi sayısında yüzde 2747 artış yaşanmıştır” dedi.
2018 yılında basına yansıyan haberlere göre ise en az 67 çocuğun, iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini söyleyen Gürer, “Hayatını kaybeden bu çocukların 23´ü 14 yaşından küçüktü” dedi.
KAYIT DIŞI
15-24 yaş grubundaki genç nüfusun 11.686.000 olduğunu hatırlatan Gürer, “TÜİK verilerine göre genç işsizlik % 26’ya ulaştı. 15-19 yaş grubunun yüzde 64´ünün kayıt dışı çalışmak zorunda kaldığı dikkate alındığında, genç ve çocuk işçilik sorunu önemli boyutlara ulaştı” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mülteci ve göçmenlerin yaşadığı illerde çocuk işçiliğinin adeta hortladığına da dikkat çekti.
ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 2 MİLYONA DAYANDI
Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimden koparılarak, çalışma hayatlarına itilmesindeki en önemli nedenlerin başında, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin geldiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çocuk işçiliği yaşının düşmesi, kayıt dışı çalıştırma, sosyal güvenceden yoksun olarak çocukların iş yaşamına sokulması, çocukların yaşadığı ruhsal ve fiziksel şiddet gibi olumsuzlukların önüne geçilmesi için yasal düzenlemelerin artırılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de çocuk işçi sayısının 2 milyona dayandığını ve her 10 çocuktan 8’inin güvencesiz çalıştığının altını çizen Gürer, “Her üç çocuktan biri, ısınma ve beslenme ihtiyacının yeterli karşılanamadığı ailelerde yaşıyor. “dedi.
GÜRER: KONUYU DEFALARCA MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDIM
Türkiye’de çocuk işçiliği ve iş cinayetleri raporuna göre, 2013’ten 2018’in ilk 5 ayına kadar 319 çocuğun iş cinayetinde yaşamını yitirmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Gürer, “Türkiye’de 2012’de 601 bin olan 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 709 bine ulaştı. TÜİK’in 2016 verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıt dışı çalıştı. Bu konuda geçen dönem ve bu dönem konuyu defalarca meclis gündemine taşıdım, Meclis Araştırma önergeleri ve soru önergeleriyle farkındalık oluşturmaya çalıştım fakat AKP, her konuda olduğu gibi böylesine önemli bir konuda da hiçbir şey yapmıyor. Ne yazık” ifadelerini kullandı.
YETKİLİLERİ VİCDANLI OLMAYA DAVET EDİYORUM
Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) raporundaki istatiksel bilgilerden bahseden Gürer, “Tüm dünyada 73 milyonu “tehlikeli” işlerde olmak üzere halen 152 milyon çocuk işçi bulunuyor. Çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri olan çocuk işçiliği için yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyorum. Artık gerekli adımlar atılsın. Çocuklarımıza kıymayalım” dedi.
Niğde Milletvekili Gürer, kayıt dışı çocuk çalıştırılan işyerleriyle ilgili denetimlerin sıklaştırılması ve caydırıcı cezai müeyyidelerin uygulanmasının da ülkemizin bu alandaki tablosunun bir nebze olsun düzeltilmesine olanak sağlayabileceğini sözlerine ekledi.
Birleşmiş Milletler ’in (BM), çocuk işçiliğine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla ilan ettiği 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde, mevcut çocuk işçi sayısı ve çalışma koşullarının herkesin dikkatle üzerine düşmesi gerektiğini ifade eden Gürer, “2018 yılsonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 82 milyon 3 bin 882 iken bunun 22 milyon 920 bin 422’sini çocuk nüfusu oluşturuyor. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk rakamının 6 bin lira olduğu ülkemizde, dar gelirli aile çocukları her işte çalışır kılınıyor. Geçim sıkıntısı çocukları eğitimden koparıp, ucuz işçiliğe yöneltiyor. İş güvenceleri yok. Çocuğa şiddet sürüyor. Ne yazık ki sorun bütün dünyanın da sorunu” dedi.
Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) raporuna göre, tüm dünyada 73 milyonu “tehlikeli” işlerde olmak üzere halen 152 milyon çocuk işçi bulunduğuna da dikkat çeken Gürer, “Ülkemizin bu konuda sicili daha temiz iken AKP iktidarı ile bu sorunda büyümeye başladı. Çocuk işçilik önemli bir sorundur. Çocuklar geleceğimizdir, onlara yönelik her sömürüye karşı durmak insani ve vicdanı sorumluluktur” dedi.