Çocuklar artık Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşı olacak: Ünal'dan iki önemli uyarı

Abone ol

Koronavirüs dönemiyle birlikte çocukların Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşı olmasına karar verildi. TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, iki önemli uyarıda bulundu.

KORONAVİRÜS nedeniyle eğitimin okullardan dijital platformlara taşınması ile ilköğretim 1’nci ve 8’inci sınıf öğrencilerine okullarda yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşılarının da Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) yapılması kararlaştırıldı.

Bu kararı BirGün’e değerlendiren TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, iki önemli uyarıda bulundu.

Ünal, “Çocuklarını korumak isteyen aileler, bebekler, kronik hastalığı olan yaşlılar, Covid-19 hastaları gibi en riskli grubun sıklıkla kullandığı yerler olan ASM’lere sabah erken saatlerde randevu ile gelmeli ve aşı takvimini geciktirmemelidir. Türkiye’de ASM’lere kayıtlı olmayan göçmen çocuklar için titiz bir çalışma yürütülmelidir” dedi.

GÖÇMEN POLİKLİNİKLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ

İlkokul 1’inci sınıflarda kızamık, kabakulak, kızamıkçık (KKK) ve difteri, asellüler boğmaca, tetanoz ve inaktif polio (DaBT-IPA ), 8’inci sınıflarda ise tetanoz, difteri (Td) aşıları yapıldığını belirten Ünal, şunları söyledi:

“TTB olarak bu aşıların okullarda uygulanmasını yıllarca savunduk. Korona salgını ile okullarda bu aşıların uygulanması olanağı ortadan kalktı. Bu aşıların ASM’lerde yapılma kararı olumlu fakat iyi bir planlama yapılmadığında bazı riskler içeriyor. ASM’lere kayıtlı olmayan nüfus tehdit altında.

ASM’lerde görevli hekimler, kayıtlı yurttaşları tek tek arayarak çocuklarını aşılama yapmak için davet etmeye başladı. Fakat toplum sağlığının korunması için toplumsal bağışıklama şartı görmezden gelinmemelidir. Toplumsal bağışıklamanın sağlanması için de ASM’lerde kaydı olmayan çocukların da aşılanması gerekiyor.

Bunu yapmanın en önemli koşullarından birisi ASM’lerde görevli hekimlere kayıt dışı çocuklarla ilgili bilgi verilmesinin sağlanması ve göçmen polikliniklerinin güçlendirilmesi. Korona salgını ile göçmen polikliniklerindeki sağlık personeli sahada filyasyon ekibi olarak görevlendirildi.

Çocukların aşılamaları bitene kadar göçmen polikliniklerindeki sağlık personeli filyasyon ekibinden alınmalı ve aşı takibi ile aşılama yapmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuda ciddi ve titiz bir çalışma yürütülmelidir.”

AŞI TAKVİMİ GECİKTİRİLMEMELİ

Pandemi ile birlikte ASM’lerin iş yükünün arttığını belirten Ünal, “çocuklarını korumak isteyen ailelerin aşı takvimini geciktirme” olasılığına dikkati çekti.

Aşı karşıtlığının artmasına yönelik şüphelerini doğrular nitelikte aşı reddi formu dolduran ailelerin arttığını ifade ederek, "Aileleri aşı yaptırmaları konusunda ikna etmeye çalışıyoruz. Korona kaygılarından dolayı da ASM’lere randevu ile yoğunluğun az olduğu saatlerde gelmelerini öneriyoruz. Çocukluk çağı pekiştirme aşılarının yapılmasının önemini anlatıyoruz” diye konuştu.

Kanserden ölüm oranı diğer bölgelerin üç katı! Vatandaş su yerine arsenik içiyor Sağlık Sağlık sektöründe bir skandal daha: Özel hastanelerde yeni rant kapısı... Sağlık Dr. Neşe Çelik: 'Maskenin kullanımı ile ilgili yanlış uygulamalar ortaya çıkmaya başladı' Sağlık Japon uzmanlardan plastik siperlikler hakkında uyarı Sağlık