Çoklu baro için kolları sıvayan AKP'li Ali Aşlık: Bu bir fırsat olabilir

Abone ol

'Çoklu Baro Düzenlemesi'nin Cumhur İttifakı oylarıyla Meclis’ten geçmesinin ardından AKP’li Avukat Ali Aşlık kolları sıvadı. Aşlık, İzmir’de ayrı bir baro kurmak için çalışma başlattığını açıkladı. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, bu girişimin, yandaş ba

Madımak Katliamı sanıklarının avukatı olarak tanınan ve 24. Dönem AKP İzmir Milletvekilliği yapan Aşlık, İzmir'de ayrı bir baro kurmak için çalışma başlattığını açıkladı.

“HENÜZ ÇALIŞMA AŞAMASINDAYIZ”

Sözcü'nün haberine göre, Ali Aşlık şu ifadeleri kullandı:

*Yeni baro kurma konusunda henüz herhangi bir kararımız ve resmi müracaatımız yok. Tek başına alınacak bir karar da değildir. Böyle bir baro kurmak ne getirir, ne götürür, ne faydamız olur diye bu işi beraber götürebileceğimiz bileşenlerimizle değerlendirme aşamasındayız.

*Ben adayım da demiyorum, başka bir arkadaşımız da aday olabilir. Bu tür organizasyonları, çalışmayı severim. Arkadaşlarımızla düşünüyoruz, katkımız ne olabilir? Daha iyisini yapacağımıza kanaat getirirsek karar verilirse böyle bir şeyi (ayrı baro kurmayı) düşünüyoruz.

*Ben siyasette alaylıyım, mahalle temsilciliğinden geliyorum. Dolayısıyla insanların reflekslerini, vücut dillerini, hepsini okurum, ona göre karar veririm.

“SAĞ SİYASET AK PARTİ VE MHP'DEN İBARET DEĞİL”

*(İktidar yanlısı baro oluşturulacağı hakkında.) Benim siyasi bir geçmişim olabilir ama (kurmayı düşündüğümüz yeni baro) bir siyasi kuruluş değil, bir meslek kuruluşu.

*Her tüzel kişiliğin farklı işlevleri var, baronun işlevi farklı, siyasetin farklı. Siyasi iktidarın barosu olmaz. Sağda siyaset yapıyorum, evet ama Türkiye'de sağ siyaset sadece AK Parti ve MHP'den de ibaret değil. Daha bir sürü yapılar var, STK'lar var. Hepsiyle görüşeceğiz.

“İKTİDARIN YANLIŞLIKLARINA YAPICI MUHALEFET EDİLMELİ”

*İcra bir işi yaparken mutlaka toplumun bir kesimi ondan memnun olurken bir başka kesimi gayrı memnun olabilir. Siz yeni çıkan yasaya karşı olabilirsiniz.

*Her şeye karşı olmaktansa STK olarak iktidarın yanlışlıklarına yapıcı muhalefet ederseniz Türkiye'nin kazanımı ancak öyle olur.

*Aksi takdirde olaylara siyah-beyaz bakarsak yol alamayız. Maalesef Türkiye'de bugün geldiğimiz nokta siyah-beyaz. Aradaki flu renkler ne olacak?

“ÜLKEDE HUKUK VE DEMOKRASİ VARSA İKTİDAR ELEŞTİRİLMELİDİR”

*Barolar kamu kuruluşudur. Kamu kuruluşu kamuya karşı, devlet sistemine karşı. Bu doğru değil. Hiçbir Batı Demokrasisi'nde buna benzer şeyler yoktur.

*Baro, gerek yasası gerek işlevi gereği mutlaka duruşu olması gereken bir yapı. Türkiye hukuk devleti. Hukuk devletinin aksayan yönleri yok mu? Var. Her şeye “yanlış” demek farklı bir şeydir, “şuraları düzeltelim” demek farklı bir şeydir.

*İktidarın eleştirilmesinden rahatsız değilim. Bir ülkede hukuk varsa, demokrasi varsa eleştirilmelidir de yani. Ama eleştirimiz devleti hırpalamamalı.

*İstisnalar dışında baroların devletin yanında olduğunu görmedim. Devletin eksikliklerini görmek farklı bir şeydir, devletin karşısında olmak farklı bir şeydir.

“BAROLARIN KUŞATICI, YAPICI OLMASI LAZIM”

*Türkiye'de artık hukuk devletinin derinleşmesi lazım, demokrasinin derinleşmesi lazım, STK'ların derinleşmesi lazım. Bu bir fırsat olabilir. Rekabet gelmeli. Bakıyorsunuz belli yerlerde 30 yıldır hep aynı ekibin getirdiği adam başkan.

*(İzmir Barosu'ndan bir fayda görmediği açıklaması hakkında.) Bu benim şahsi meselem olarak algılanmamalı. Avukatlar için ne tür çalışmalar yaptılar? Ne kadarı hayata geçti?

*Ben Milli Görüş kökenliyim, aktif meslek hayatıma muhalefet partisi temsilcisi olarak başladım. Devlet dairelerinde ne kadar dışlandığımızı, horlandığımızı biliyorum.

*Meseleye iktidar yanlısı olarak değil, avukat olarak bakmak lazım. Ben bir avukatın ideolojisi olmasına karşı değilim ama baroların ideolojisi olmaz. Toplumda kendini farklı gören insanlara kol kanat gerilmeli. Sen ideolojine göre kol kanat geriyorsan bu kuşatıcı olmaz. Baroların kuşatıcı, yapıcı olması lazım.

“BİRÇOK AVUKAT KİRASINI ÖDEYEMEZ DURUMDA”

*Şu anda birçok avukat arkadaşımız kirayı ödeyemez durumda. Ne yapacağız? Meslektaşlarımızın asgari ücretinin artırılması için neler yapılması gerekir? Mesela, devlet kurumu karşısında bir dava kazandın, iki yıl sonra parayı alabiliyorsun.

*Bunlar için çalışma yapılabilir. Hiçbir baronun bu konularda konuştuğunu hatırlamıyorum. Niye ben iki yıl sonra alacağım paranın KDV'sini bugünden yatırayım? Bu avukatın sorunu değil mi?

MSB: Irak'ın kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi Güncel Bir ilde daha asker uğurlamalarına yasak getirildi Güncel