Çorlu tren katliamı davasında 1 milyon liralık bilirkişi skandalı!

Abone ol

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen, 7'si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında davaya bilirkişi olarak atanan 3 kişinin TCDD’ye 1 milyon 40 bin liralık danışmanlık hizmeti verdiği ortaya çıktı.

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden 8 Temmuz 2018’de İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden tren, Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrilmişti.

Kazanın ardından soruşturma başlatan Çorlu Başsavcılığı, bilirkişi raporu düzenlenmesini istemişti.

BİLİRKİŞİLERİN 1 MİLYON LİRA PARA ALDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Yeniçağ'dan Berkay Bilgeç'in haberine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in soru önergesine verdiği yanıtta, bilirkişi heyetindeki Prof. Dr. Bekir Binboğa, Sıddık Yarman ve Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’e, yüksek hızlı tren (YHT) hatlarının yapılması ve işletmeye alınması aşamalarında TCDD’ye verdiği danışmanlıklar için 14 ayrı sözleşme için toplam 1 milyon 40 bin lira hizmeti bedeli ödendiğini açıkladı. Bu bedelin İstanbul Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi döner sermayelerinden karşılandığı belirtildi.

Konu hakkında Yeniçağ Gazetesi’ne açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, bu paranın sadece üniversitelerden alındığını başka bir firma üstünden daha fazla paralar aldığı biliniyor diye konuştu.

“BİLİRKİŞİLER BAŞKA FİRMADAN DA PARA ALDI”

Şeker, “Bu alınan para sadece üniversiteler üzerinden alınan bir para, kılıfına uydurulmuş. Bir de Savronik diye bir firma var, o firma üstünden daha da fazla rakamlarla para aldıkları biliniyor” dedi.

“HEM İŞİ YAPIYORLAR HEM DE O İŞİ DENETLİYORLAR”

CHP’li Şeker, bilirkişilerin hem o işi yaptığını hem de yaptıkları işi denetlediklerini ifade ederek “Bu tek adam rejiminin kokuşmuşluğunu gösteriyor” yorumunda bulundu. Şeker, sözlerine şöyle devam etti:

“Şimdi danışmanlık ücreti almaları ayrı, hem de Pamukova, Çorlu’ya bilirkişi olarak atanmaları ayrı olay. Bu kişiler özel helikopterle o gece hemen olay yerine götürüldüler. Hem bu işi yapıyorlar hem de bu işin denetimini yapıyorlar. Yani orada suç işlenip işlenmediğini denetliyorlar. Bu isimlerin aynı olması sistemin yani tek adam rejiminin başka bir boyutu.”

“BÖLGENİN BİLİRKİŞİLİĞİNİ YAPANLAR BU PARAYI DA ALAN KİŞİLER”

CHP Milletvekili Ali Şeker, “Ben davaya katılmıştım ve davadaki ifadelerden yola çıkara bu soru önergesini verdim. Davada, TCDD’nin avukatı Sarılar Köyü’ndeki menfezlerin yüzde yüzde 96’sının kötü olduğunu ifade etmişti. Sarılar Köyü’ndeki menfez zaten korunağı olmayan bir menfez. O bölgenin bilirkişiliğini yapan kişiler de zaten bu parayı alan kişiler. Bu tarz denetimsiz yapılar, yandaşlara verilen ihaleler daha fazla kaza demek daha fazla can kaybı demek” diye konuştu.

BAKANLIK O İDDİAYI DA DOĞRULADI

Bakanlık, davada sanık olan eski demiryolu bakım müdürü Turgut Kurt’un ifadesinde dile getirdiği ‘eksik kadroların tamamlanması için üstlerine uyarıda bulunduğu’ iddiasına ilişkin soruya da cevap verdi.

Bakanlık, Kurt’un ‘işyerindeki işçi ve memur nüve kadrosunun tamamlanması için bağlı bulunduğu yol servis müdürlüğüne talepte bulunduğunu’ kaydetti.

Elazığ'da otomobil şarampole devrildi: 3 yaralı Güncel Düşerek evinde mahsur kalan kadını kurtarma operasyonu Güncel MİT'in operasyonuyla Türkiye'ye getirilen FETÖ şüphelisi tutuklandı Güncel İntihar etmek için tarihi surlara çıktı Güncel